ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλεξάνδρα Γκανά: «Ακόμη και αν οι άντρες δημιουργούν νόμους, οι γυναίκες δημιουργούν ήθη» για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

 

Η  Αλεξάνδρα Γκανά γράφει για την ημέρα της Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και να μην υπονομεύονταν  λόγω του φύλου τους. Ηταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.
Δεν είναι λοιπόν γιορτή … είναι υπενθύμιση ενός πολυετούς, δυναμικού αγώνα ενάντια στην ανισότητα των δύο φύλων που υπάρχει  για να μας θυμίζει τις αδιάκοπες μάχες ενός αγώνα που δεν συναντά γεωγραφικά σύνορα.

Η αλήθεια είναι ότι ο ρόλος της γυναίκας δεν είναι παντού ο ίδιος .  Από τη μια  έχουμε παραδείγματα κρατών όπως η Φινλανδία όπου πέντε γυναίκες πήραν στα χέρια τους την εξουσία της Φινλανδίας και από την άλλη, στο  Σουδάν, ο ακρωτηριασμός γυναικείων σεξουαλικών οργάνων είναι  ακόμη σε εξέλιξη .

Δεν δηλώνω φεμινίστρια γιατί στους καιρούς που ζούμε αυτό από μόνο του υπονομεύει το γυναικείο φύλο. Ο φεμινισμός έχει αξία ως κίνημα μόνο εκεί που πραγματικά χρειάζονται την δυναμική του και τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θεωρώ ότι πάσχουν από αυτήν την δυναμική.

Έχουμε την τύχη να έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει  σε μια χώρα που οι γυναίκες απολαμβάνουν την ισότητα σε κάθε επίπεδο . Ξέρω ξέρω …. «υπάρχουν μισθολογικές διαφορές» , «οι άντρες είναι σε καλύτερες θέσεις στις εταιρείες», αλλά ας είμαστε ειλικρινείς …. έχουμε ξεφύγει εμείς  οι ίδιες από τα στερεότυπα που οι παλιότερες κοινωνίες μεγάλωναν τα κορίτσια τους ; Όχι !!!  Αν εμείς δεν νιώθουμε αληθινά ισότιμες  δεν θα αποδείξουμε ποτέ τι  πραγματικά μπορούμε .

Επιθυμώ και επιδιώκω να ζω σε ένα κράτος που μεγαλώνει ανθρώπους που δεν διαχωρίζουν και δεν διαχωρίζονται βάση φύλου . Ένα κράτος που θα δώσει την δυνατότητα σε αγόρια και κορίτσια , σε άντρες και γυναίκες,  να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους και να τους δώσει την δυνατότητα εξίσου  να ξεπεράσουν πρακτικές δυσκολίες ανάλογα το φύλο τους . Ένα κράτος που θα καλλιεργήσει την ισότητα στους πολίτες του έτσι ώστε να μην υφίσταται η ανάγκη  νομοθέτησης υπέρ των γυναικών και μόνο …. ένα κράτος που θα εκπροσωπεί  έναν  λαό που θα έχει εμπιστοσύνη και στη γυναικεία δυναμική !

Αν είχα κόρη δεν θα της μιλούσα ποτέ για τις ανισότητες λόγω φύλου σαν να είναι πρόβλημα. Θα της έλεγα πόσο τυχερή είναι που γεννήθηκε σε αυτή την χώρα και πόσα μπορεί να πετύχει  σε αντίθεση με γυναίκες σε αλλά κράτη . …θα της έλεγα : «όλα τα μπορείς !! Μάζεψε όπλα και βγες στη μάχη .»

Θα προσπαθούσα επίσης να της εξηγήσω  ότι :
1. Γυναίκα γεννιέσαι, δεν γίνεσαι. Διαφωνώ με την Σιμον Ντε Μποβουάρ. Αν θεωρήσουμε ότι γίνεσαι σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδείξεις κάτι σε κάποιους και αυτό είναι κάτι που υπονομεύει την ύπαρξη οποιουδήποτε.
2. Γεννήθηκες γυναίκα  επειδή έτυχε να έχεις δυο XX χρωμοσώματα αντί για XY. Άρα αυτή σου η διαφοροποίηση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από την τυχαία επιλογή της φύσης όσον αφορά τα γενετικά σου χαρακτηριστικά και σε καμία περίπτωση δεν προσδιορίζει όποια άλλη διαφοροποίηση σου σε ικανότητες , δυνατότητες , ή δυσλειτουργίες.
3. Το ότι είσαι γυναίκα δεν σημαίνει ότι είσαι ίδια με έναν άντρα . Είσαι διαφορετική αλλά υπό αυτήν την έννοια ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Αναγνώρισε  τις δικές σου ανάγκες και ιδιαιτερότητες, καλλιέργησε κάθε ταλέντο σου  και διεκδίκησε  κάθε εφόδιο που θα μπορούσε να σου προσφέρει μια ευτυχισμένη  ζωή.
4. Αγνόησε κάθε είδους στερεότυπο που προσπαθεί να προκαθορίσει τις επιλογές και τις πράξεις σου . Όλα όμως …. ακόμη και αυτά που χαίρεσαι να θεωρείς ότι ισχύουν . Όχι ! Οι γυναίκες δεν είναι εξυπνότερες από τους άντρες … όσο και αν μας αρέσει να το ακούμε.
5. Τα δικαιώματα που καταφέρνουμε να απολαμβάνουμε και να αξιοποιούμε είναι συνυφασμένα με υποχρεώσεις και απαιτήσεις . Τίποτα δεν μας χαρίζεται λόγω φύλου και μόνο γιατί αυτό θα σήμαινε και την κατωτερότητα μας .
6. Ο φεμινισμός είναι ένα κοινωνικό κίνημα που εστιάζει κατά πολύ στον περιορισμό ή εξάλειψη της φυλετικής ανισότητας και στην προώθηση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και των ζητημάτων των γυναικών στην κοινωνία. Καλά κάνει ! Στα δυτικά κράτη , τα κατάφερε . Οι προσπάθειες όλων πρέπει να εστιάσουν σε κράτη της Ανατολής ή αλλού όπου οι γυναίκες υποφέρουν .
7. Οι γυναίκες που υποφέρουν στα δυτικά κράτη σήμερα δεν υποφέρουν επειδή είναι γυναίκες αλλά επειδή είναι αδύναμοι άνθρωποι. Με τέτοια πληροφόρηση , αποδοχή και στήριξη από τη  σημερινή κοινωνία δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν άνθρωπο που δέχεται να υποφέρει.
8. Καμία δικαιολογία επίσης δεν υπάρχει για εκείνες που στο όνομα της ισότητας βρίσκουν την ευκαιρία να υιοθετούν λάθη που κατά κανόνα δικαιολογούνταν να κάνουν  οι άντρες και μόνο .
9. Μην δεχτείς να γίνεις το απωθημένο της μητέρας σου …. γίνε ´εκείνη  ´ που θα ήσουν περήφανη αν ´εκείνη ´ ήταν  κόρη σου .
10. Μην αρκεστείς στο να είσαι η πριγκίπισσα  του πατέρα σου γιατί όλοι οι πατεράδες έχουν μία πριγκίπισσα .  Άρα  εσύ για αυτόν τον κόσμο δεν θα κατάφερνες ποτέ να ήσουν κάτι  εξαιρετικό  !!

Η ανδρεία χαρακτηρίζει όλους τους ανθρώπους… στα παλιά τα χρόνια είχαν μόνο τα αρσενικά τις προϋποθέσεις και τις ευκαιρίες να αποδείξουν ότι είναι ανδρειωμενοι  και αυτό αφορούσε τη γενναιότητά τους  !! Σήμερα  οι γυναίκες έχουν όλες τις προϋποθέσεις να αποδείξουν ότι είναι επίσης ανδρειωμένες και αυτό είναι τιμή !!!!

Και η σημερινή ημέρα έχει για εμένα αξία μόνο για συγκεκριμένους λόγους …. πρώτον γιατί είναι τιμή μου να έχω το δικαίωμα να νιώθω ανδρειωμένη … δεύτερον για να σεβαστούμε όλους αυτούς τους αγώνες των ανθρώπων που μας χάρισαν αυτήν την τιμή . Και τέλος, για να δηλώσω παρούσα σε κάθε αγώνα και εγώ με την σειρά μου ώστε να καταφέρουν να νιώσουν αυτήν την τιμή όλοι οι άνθρωποι και φυσικά οι γυναίκες αυτής της γης .

Άλλωστε , ακόμη και αν οι άντρες δημιουργούν νόμους όπως έχει πει ο Γκίμπερ, οι γυναίκες είναι αυτές που δημιουργούν ήθη !!!
Χρόνια μας πολλά .

Η κ.Γκανά Αλεξάνδρα είναι Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Ο. Ναυτιλίας της ΝΔ , ακολουθεί το πλήρες βιογραφικό της:

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top