ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Βράβευση Προέδρου ΕΒΕΠ στην εκδήλωση της Μητροπόλεως Πειραιώς κατά της φτώχειας

 

Χαιρετισμός κ.Βασίλη Κορκίδη, Προέδρου ΕΒΕΠ:

«Ευχαριστώ τη θρησκευτική μου οικογένεια, τον Σεβασμιώτατο και την Ι.Μ. Πειραιά, για τις συμβουλές και τη καθοδήγηση, την επαγγελματική μου οικογένεια το ΕΒΕΠ, για τη δυνατότητα να κάνω την ευχή, πράξη και την εξ´αίματος οικογένεια μου, που με δίδαξε να μην αντιμετωπίζω τη φτώχεια με ελεημοσύνη, αλλά ως χρέος στον συνάνθρωπο μας.»


Τι είναι όμως η φτώχεια; Πως την αντιλαμβανόμαστε; Μια τεχνοκρατική προσέγγιση θέλει με τον όρο φτώχεια να αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Το κατώφλι των βασικών αναγκών που ορίζει το όριο της φτώχειας διαφέρει από χώρα σε χώρα. Επιγραμματικά, θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως φτωχό ένα άτομο με βιοτικό επίπεδο κάτω από το ελάχιστο όριο διαβίωσης ή κάτω από το μέσο βιοτικό επίπεδο. Από τον ορισμό αυτό εξάγεται ότι η φτώχεια μπορεί να είναι φυσική ή κοινωνική, απόλυτη ή σχετική ή συνδυασμός και των δύο. Αλλά αυτή είναι η τεχνοκρατική προσέγγιση. Γιατί η άλλη είναι εκείνη που όλοι μας έχουμε αντιληφθεί καθώς μέσα στην κοινωνία που συναπαρτίζουμε η έννοια της φτώχειας δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Την αντιλαμβανόμαστε .Και τούτο γιατί παρεμβαίνει ο ψυχισμός του καθενός και υπεισέρχεται η αντίληψη για το κοινωνικό σύνολο. Η Εκκλησία που «αγκαλιάζει» το κοινωνικό σύνολο έχει μια αξιόλογη συνεισφορά στην άμβλυνση του κοινωνικού φαινομένου που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Και δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους καμία προσπάθεια εξάλειψης της φτώχειας. Είναι καθήκον όλων μας. Και δεν είναι ένα απλό-απλοϊκό «σύνθημα».Όταν μάλιστα μιλάμε για τον συνάνθρωπο τον πλησίον μας. Μπορεί η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων να μας κάνει πιο ευαίσθητους αλλά η συνεισφορά στον πλησίον δεν έχει εορταστικές και μη περιόδους. Πρέπει να είναι συνεχής όχι μόνο προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης των υλικών αναγκών, αλλά και της δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων που θα δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης και όχι μόνο. Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της επιχειρηματικότητας απέναντι στη φτώχεια.

ΟΜΙΛΙΑ Β. ΚΟΡΚΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣΕυχαριστώ τη θρησκευτική μου οικογένεια, τον Σεβασμιότατο και την Ι.Μ. Πειραιά, για τις συμβουλές και τη καθοδήγηση, την επαγγελματική μου οικογένεια το ΕΒΕΠ, για τη δυνατότητα να κάνω την ευχή, πράξη και την εξ´αίματος οικογένεια μου, που με δίδαξε να μην αντιμετωπίζω τη φτώχεια με ελεημοσύνη, αλλά ως χρέος στον συνάνθρωπο μας.Τι είναι όμως η φτώχια; Πως την αντιλαμβανόμαστε; Μια τεχνοκρατική προσέγγιση θέλει με τον όρο φτώχεια να αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Το κατώφλι των βασικών αναγκών που ορίζει το όριο της φτώχειας διαφέρει από χώρα σε χώρα. Επιγραμματικά, θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως φτωχό ένα άτομο με βιοτικό επίπεδο κάτω από το ελάχιστο όριο διαβίωσης ή κάτω από το μέσο βιοτικό επίπεδο. Από τον ορισμό αυτό εξάγεται ότι η φτώχεια μπορεί να είναι φυσική ή κοινωνική, απόλυτη ή σχετική ή συνδυασμός και των δύο. Αλλά αυτή είναι η τεχνοκρατική προσέγγιση. Γιατί η άλλη είναι εκείνη που όλοι μας έχουμε αντιληφθεί καθώς μέσα στην κοινωνία που συναπαρτίζουμε η έννοια της φτώχιας δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Την αντιλαμβανόμαστε .Και τούτο γιατί παρεμβαίνει ο ψυχισμός του καθενός και υπεισέρχεται η αντίληψη για το κοινωνικό σύνολο. Η Εκκλησία που «αγκαλιάζει» το κοινωνικό σύνολο έχει μια αξιόλογη συνεισφορά στην άμβλυνση του κοινωνικού φαινομένου που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Και δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους καμία προσπάθεια εξάλειψης της φτώχιας. Είναι καθήκον όλων μας. Και δεν είναι ένα απλό-απλοϊκό «σύνθημα».Όταν μάλιστα μιλάμε για τον συνάνθρωπο τον πλησίον μας. Μπορεί οι εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων να μας κάνει πιο ευαίσθητους αλλά η συνεισφορά στον πλησίον δεν έχει εορταστικές και μη περιόδους. Πρέπει να είναι συνεχής όχι μόνο προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης των υλικών αναγκών, αλλά και της δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων που θα δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης και όχι μόνο. Αυτός πρέπει να είναι ο βασικός ρόλος της επιχειρηματικότητας απέναντι στη φτώχεια.

Publiée par Vassilis Korkidis sur Jeudi 5 décembre 2019

 

Publiée par Vassilis Korkidis sur Jeudi 5 décembre 2019

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top