ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δηλώσεις του  ICC  για την Ελληνική οικονομία και τον κορονοϊό- χρειάζεται πολιτική βούληση!  

 

Μια  σιδηρά κυρία  του ελληνικού επιχειρείν,η κ.Άννα Καμαρίδη , μια  νέα  γυναίκα που ηγείται στο  επιχειρείν και καθημερινά δημιουργεί  προστιθέμενη αξία στην παραγωγική οικονομία, εκφράζει  τις απόψεις  της  για την επόμενη μέρα στην  οικονομία  της χώρας,μετά τον εφιάλτη του κορωνοϊού. Η ICC HELLAS BUSINESSWOMEN INITIATIVE ICC Hellas διοργάνωσε  μια ζωντανή εποικοδομητική συζήτηση στο Instagram @iccwomenhellas την Παρασκευή 24 Απριλίου στις 7 το απόγευμα https://lnkd.in/gSWYD9Y

Η συζήτηση- συνέντευξη  δόθηκε   στον δημοσιογράφο    Χρήστο  Κώνστα την επόμενη μέρα της κρίσιμης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής,για τις αλλαγές που χρειάζεται επειγόντως η Ελληνική Οικονομία ώστε να μετατρέψει την παγκόσμια κρίση του CoViD-19 σε ευκαιρία επανεκκίνησης και επαναπροσδιορισμού της παραγωγικής βάσης. Πρέπει να συνεχίσει η Ελλάδα να δίνει το φιλί της ζωής στο μοντέλο της φτηνής ανάπτυξης σε μη ανταγωνιστικές ατομικές/μικρές επιχειρήσεις, χαμηλής προστιθέμενης αξίας; Σε ποιους τομείς της παραγωγικής οικονομίας πρέπει να προσανατολιστούν οι νέοι ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι που θα εκταμιευτούν για την αντιμετώπισης της πανδημίας; Πως μπορεί να εκμεταλλευτεί η χώρα τα νέα πρωτοποριακά χρηματοδοτικά εργαλεία και το Ταμείο Ανάκαμψης?

Άννα Καμαρίδη

Το ICC είναι ο 100 ετης Παγκόσμιος Επιχειρηματικός Οργανισμός που προασπίζεται το ελεύθερο διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του  Πέτρος Δούκας έδωσε βήμα στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Όρισε πρόεδρο τη  Μαρίνα Γιαβρόγλου να συντονίσει ομάδες εργασίας σε διάφορα θέματα, ισότητας, τέχνης, πολιτισμού και επιχειρηματικότητας, πράγμα που προώθησε με επιτυχία.

Για να περάσουμε στην υπόθεση του κορονοϊού, των πολλαπλών και σύνθετων προβλημάτων και συνεπειών καλό θα ήταν να σημειώσουμε  πως η επόμενη μέρα δεν  είναι καθόλου προβλέψιμη.

Η ελληνική οικονομία είχε τα προβλήματα και από πριν. Όλοι προσπαθούμε να ορθοποδήσουμε μετά τα κάπιταλ κοντρόλς. Πέρασαν 5 χρόνια από τότε  που χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Το ίδιο νιώθουμε και τώρα. Φοβόμαστε  για την υγεία μας αλλά ταυτόχρονα φοβόμαστε και για την οικονομική κατάσταση.

Ο πόλεμος των τελευταίων 3 μηνών μας έθεσε όλους προ των ευθυνών μας. Βοηθάμε όλοι να στηθεί ένα σύγχρονο ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας.

Φοβόμαστε όμως για την επόμενη ημέρα. Και αυτό διότι τα νούμερα δεν είναι αυτά που περιμέναμε. Άλλους στόχους είχαμε θέσει όλοι μας για το 2020.Όμως πρέπει να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά.

Τα νούμερα και τους στόχους δε θα τους πιάσουμε, διότι φθάσαμε τον  τουρισμό στο 25% του ΑΕΠ της χώρας μας.

Διότι όσα χρόνια επενδύαμε και ρίχναμε το βάρος στις υπηρεσίες στον ήλιο και την θάλασσα αφήσαμε κατά μέρος τη πρωτογενή παραγωγή, αφήσαμε τη γη και τα χωράφια μας, διότι έγινε  πιο εύκολο να εισάγεις πατάτα από την Αίγυπτο και λεμόνια από την Αργεντινή, ή  σκόρδα από την Κίνα, από το να ασχοληθεί ο Έλληνας με τη γεωργία.

 Ο ΟΟΣΑ- Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης- σε πρόσφατες εκτιμήσεις του για την επίδραση του  κλεισίματος επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού στο ΑΕΠ των χωρών μελών του, εκτιμά ότι η μείωση του ΑΕΠ κάθε χώρας θα κυμανθεί από 15% μέχρι και 35%. Δυστυχώς η μείωση 35% αφορά στην Ελλάδα.

Γενικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των περισσότερων, η χώρα μας αναμένεται να πληγεί συγκριτικά περισσότερο. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι η οικονομία της Ελλάδας εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από τον τουρισμό, τις αερομεταφορές / ταξίδια και τις συναφείς υπηρεσίες.

Ακούγεται σοκαριστικό αλλά δεν είναι καθώς η υπερβολική εξάρτησή μας από τον τουρισμό και των συναφών δραστηριοτήτων αποτελεί χρόνια αδυναμία της δομής της οικονομίας μας . Δεν είναι έκπληξη για όσους επισημαίνουν εδώ και χρόνια την ανάγκη να αναπτυχθούν και άλλοι παραγωγικοί κλάδοι στη χώρα, να γίνουμε ισχυρότεροι στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών.

Αφήσαμε στην άκρη τη δευτερογενή μας παραγωγή, τη μεταποίηση και τη βιομηχανία. Σήμερα η βιομηχανία τροφίμων στηρίζει την οικονομία μας όπως και η φαρμακοβιομηχανία. 

Αφήσαμε όμως τα φουγάρα μας να σβήσουν. Έσβησε η χαλυβουργία, έσβησε η αληθινή βαριά μας βιομηχανία.Να τα πούμε απλά και όπως είναι  τα πράγματα.

Βαριά βιομηχανία είναι τα φουγάρα, οι φούρνοι, τα γαλβανίστηρια, οι βαριές μηχανές, τα τσιμεντάδικα. Παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, καινοτόμα και εξαγώγιμα.

Με βάση μελέτη του ΙΟΒΕ το 31% του ΑΕΠ είναι η συνολική επίδραση της βιομηχανίας, 1,2 εκ θέσεις εργασίας οφείλονται στη βιομηχανία και το 87% των εξαγωγών αγαθών  οφείλεται στη βιομηχανία.

Όσο ισχυρότερη η Βιομηχανία, τόσο μεγαλύτερη η επάρκεια και η αυτονομία.Οι χώρες με ισχυρή βιομηχανία ανταπεξέρχονται καλύτερα.

Επιπρόσθετα η Βιομηχανία  έχει την δυνατότητα και την ικανότητα να προσαρμόζεται και να λειτουργεί έστω και με  μειωμένους ρυθμούς, στηρίζοντας έτσι ως εργοδότης εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες  και ελαφρύνοντας αντίστοιχα τα βάρη των κρατικών επιδοτήσεων.

Η βιομηχανία  είναι έτοιμη να επιταχύνει τις μηχανές της για να συμβάλει σημαντικά στην ανάταξη της εθνικής οικονομίας, ιδιαίτερα δε αν αναγνωριστεί ο ρόλος της και της δοθεί η κατάλληλη και δίκαια στήριξη από την Πολιτεία.

Κάθε κρίση είναι και μια ευκαιρία και η κρίση του κορονοϊού ας γίνει η ευκαιρία να   ενισχυθεί επιτέλους ουσιαστικά η παραγωγική βάση της χώρας μας.

Η επόμενη μέρα πάλι θα μας βρει δυνατούς αναγκαστικά. Διότι στην Ελλάδα το 80% είναι οικογενειακές επιχειρήσεις που αγαπάνε τη δουλειά τους , την κάνουν σωστά και μεθοδικά και δε την αφήνουν να χαθεί με κάθε κόπο.

Η πραγματική αγορά είναι εκεί έξω. Η πραγματική οικονομία δεν είναι τάξη στο πανεπιστήμιο να κάνεις μάθημα.

Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται πολιτική βούληση. Δεν αρκεί ο δυνατός επιχειρηματίας. Χρειάζεται τους κυβερνόντες κοντά, να ακούνε και να μη βάζουνε εμπόδια, εάν δε μπορούν να βοηθήσουν.

Πιστεύω ότι έχουμε άξιους ανθρώπους στη δημόσια διοίκηση. Πιστεύω ότι θα σταθούν στο πλευρό της υγιούς επιχειρηματικότητας. Θα τη στηρίξουν και θα την ενισχύσουν. Το έχουν αποδείξει το τελευταίο 6μηνο με τη ψηφιακή διακυβέρνηση, με τη καθαριότητα και όλα τα έργα που γίνονται με γοργούς ρυθμούς που δε πιστεύαμε ποτέ ότι είναι δυνατόν.

Και εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία με επενδύσεις και νέες μονάδες. Αρκεί να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά που ξέρουμε χωρίς κωλύματα -την ελληνική παραγωγή.

Ακράδαντα πιστεύω ότι οι κρίσεις γεννάνε ευκαιρίες. Να είμαστε έτοιμοι να τις αρπάξουμε, να μεγαλουργήσουμε και να ανατρέψουμε τα στατιστικά που δείχνουν την Ελλάδα πάλι να πιάνει πάτο.

Όπως γίναμε παγκόσμιο υπόδειγμα στην διαχείριση του κορονοϊού, έτσι να γίνουμε και υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης.

Είναι η τελευταία ευκαιρία για να αναπροσαρμόσουμε την αναπτυξιακή στρατηγική μας αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα και την επαγγελματική κατάρτιση σε πιο ρεαλιστικές και στέρεες βάσεις.

Επιβάλλεται  να αναπροσαρμόσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο προς την παραγωγή, την τεχνολογία, την καινοτομία, τη δημιουργία, την αυτάρκεια αλλά και τις εξαγωγές.

 Να πάμε από το lockdown στο restart δίνοντας δυνατότητες για νέες παραγωγικές επενδύσεις. Ώστε η επόμενη μέρα των περιορισμών του κορονοΪού να είναι μια μέρα με προοπτική.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top