ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΕΑ:Τα ενοίκια, οι επιταγές, οι καθυστερήσεις και η δημιουργία εντυπώσεων…

Δεν είναι υπερβολή αν ισχυριστεί κάποιος ότι τον τελευταίο μήνα επικρατεί τρομερή αναστάτωση και στην κοινωνία αλλά και στην αγορά. Από την μια είναι ο φόβος που έχει ο κάθε άνθρωπος για την εξάπλωση του κορονοϊού και ο καθημερινός αγώνας για τη λήψη μέτρων προφύλαξης αλλά και προσαρμογής σε μία πρωτοφανή κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Από την άλλη όμως είναι και η αγωνία για το «αύριο», για την μετά-κορονοϊό εποχή και για το βέβαιο οικονομικό πλήγμα που θα έρθει για το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.

Μπροστά σε αυτό το «τσουνάμι» και με στόχο την προσπάθεια στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων. Δηλαδή το πως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα σταθεί δίπλα σε όσους πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα και η μείωση κατά 40% του ενοικίου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, η οποία μάλιστα σήμερα ανακοινώθηκε ότι επεκτείνεται και για τον Απρίλιο. Μόνο που όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός κ. Σταϊκούρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αυτό το κόστος δεν θα καλυφθεί από το κράτος αλλά θα το επωμιστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Δεν είναι παράλογο λοιπόν να βγαίνει σήμερα η Ομοσπονδία τους και με ανακοίνωση της να διαμαρτύρεται για αυτή την κυβερνητική τακτική. Η εντύπωση που είχαν αποκομίσει αρχικά πολλά μέλη του Ε.Ε.Α. από τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου, ήταν ότι η μείωση του ενοικίου για αυτή την κρίσιμη περίοδο θα καλυπτόταν με κρατική επιδότηση. Αυτό τελικά δεν ισχύει. Αντίθετα προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα. Μήπως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σε κάποια πράγματα προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα πράγματι επιλύει; Γιατί αυτή η μετατόπιση βαρών είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει τριβές ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Και ειδικά από την στιγμή, που σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, τα μέτρα ελάφρυνσης για τους ιδιοκτήτες δεν είναι τόσο ουσιαστικά. Μήπως μπαίνουμε σε μία νέα φάση κοινωνικού αυτοματισμού;

Αντίστοιχα, μπέρδεμα και μάλιστα μεγάλο υπάρχει και με το μείζον πρόβλημα των επιταγών. Πολλές προϋποθέσεις, συνεχείς ανακοινώσεις, αλλά η ουσία είναι ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών μπορεί να βρεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με σφραγισμένες επιταγές. Κάτι που θα είναι καταστροφικό μέσα σε αυτή την κατάσταση χάους που διαμορφώνεται στην αγορά.

Γενικότερα, αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι η σπουδή από πλευράς κυβέρνησης για ανακοινώσεις μέτρων στήριξης τα οποία όμως είτε είναι ελλιπή, είτε δεν μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα επειδή απαιτούνται τυπικές ή γραφειοκρατικές διαδικασίες, είτε απλώς μεταθέτουν τα βάρη από κάποιες ομάδες σε κάποιες άλλες, όπως συνέβη με την περίπτωση των ενοικίων.

Μα όταν μιλάμε για στήριξη της Πολιτείας, εννοούμε ότι αυτό το κρίσιμο διάστημα που στο σύνολο τους οι επαγγελματικές δραστηριότητες έχουν «παγώσει», να υπάρξει χρηματοδότηση για να αποφύγουμε τα «λουκέτα». Και αυτή η χρηματοδότηση πρέπει να είναι άμεση και χωρίς τόσες πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες ή προϋποθέσεις που μπορούν να αφήσουν εκτός των μέτρων  στήριξης κάποιες επιχειρήσεις. Τώρα είναι η στιγμή που το κράτος οφείλει να σταθεί δίπλα στον πολίτη, τον επιχειρηματία, τον επαγγελματία. Εκτός αν τα περισσότερα από αυτά που γίνονται είναι μόνο για τις ανακοινώσεις και για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει «καθαρές λύσεις». Με ημίμετρα και επικοινωνιακές τακτικές δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο που έρχεται όλο και πιο κοντά.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top