ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η ελληνική εμπορική ναυτιλία στα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου

 

«Η ελληνική εμπορική ναυτιλία στα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου» ήταν το θέμα του συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά .

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου  κήρυξε την Παρασκευή στις 17:00, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κάθε ομιλητής προέβαλε μέσω του υπολογιστή σε μια τεράστια οθόνη τα καίρια σημεία της ομιλίας του που ήθελε να τονίσει. Θέμα του συνεδρίου ήταν «Η ελληνική εμπορική ναυτιλία στα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου». Το συνέδριο χωρίστηκε σε έξι ενότητες. Ο Νίκος Παπαδάκης ανέλυσε στη συνέχεια τις δραστηριότητες του ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Ακολούθησε η εισήγηση της κας Χαρλαύτη, ιστορικού, διευθύντριας του Ινστιτούτου μεσογειακών σπουδών.
Το κυρίως πρόγραμμα που ακολούθησε, περιελάμβανε σπουδαίες διαλέξεις από καθηγητές πανεπιστημίου, ερευνητές, διδάκτορες, υποψήφιους διδάκτορες που έριξαν άπλετο φως στη συμβολή του Βενιζέλου και στη διαμόρφωση των θεμελιωδών ρυθμίσεων και θεσμικών παρεμβάσεων που αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν και σήμερα τη βάση που στηρίχθηκε και στηρίζεται η ανάπτυξη της ναυτιλίας μας. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά και στην απόφαση του μεγάλου πολιτικού να δημιουργήσει τον ιδιαίτερο διοικητικό φορέα της ναυτιλίας μας, το λιμενικό σώμα, που φέτος θα γιορτάσει τα 100 χρονια από την ίδρυσή του.
Όλες οι εισηγήσεις ήσαν άκρως κατατοπιστικές, όμως δε μπόρεσα να μην ξεχωρίσω μερικές, όπως η ομιλία-εισήγηση του κου Μαρτίνου, στην οποία περίσσευε το συναίσθημα.

Την εκδήλωσαν τίμησαν με την παρουσία τους και αρκετοί επίσημοι.Στην εκδήλωση είδαμε τους : κο Χάρη Μαμουλάκη, εκπρόσωπο προέδρου ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή, τον κο Δημήτριο Διαμαντίδη, εκπρόσωπο προέδρου ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και βουλευτή, την κα Ισμήνη Κριάρη, πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, τον κο Παναγιώτη Σημανδηράκη, δήμαρχο Χανίων, τον κο Ευάγγελο Αποστολάκη, πρ. υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κο Γεώργιο Πρασιανάκη, πρόεδρο Παραρτήματος Αττικής Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», τον κο Κυριάκο Βιρβιδάκη, πρ. υπουργό, την κα Φαλή Βογιατζάκη, πρόεδρο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, την κα Λίλη Βενιζέλου, πρόεδρο Medasset, τον κο Ιωάννη Τριφύλλη, μέλος Δ.Σ. Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τον κο Θεόδωρο Τσόντο, πρόεδρο Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια», τον κο Αθανάσιο Μαρτίνο, πολιτικό διοικητή Αγίου Όρους, τον κο Ηρακλή Προκοπάκη, Α΄ αντιπρόεδρο & αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο Danaos Shipping Co Ltd, καθώς και εφοπλιστές, πολλοί φοιτητές και άλλοι.
Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδου και του Παραρτήματος Αττικής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Χορηγοί του συνεδρίου ήταν η Eastern Mediterranean Maritime και η ΑΝΕΚ Lines.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

απο αρισ.. Πρόεδρος κ.Παπαδάκης, Κλαίρη Παπαγεροθέου (Piraeus365.gr) κ.Θάνος Μαρτίνος

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top