ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Θα μεταφερθεί το Κυριακάτικο παζάρι του Πειραιά?

Του Νίκου Παρασκευά

Το θέμα της μεταφοράς του παζαριού αναλύθηκε διεξοδικά στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 904 ο δημοσιογράφος Νίκος Παρασκευάς με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΔΗΡΑΠ, Αλέξανδρου Τζεφεράκου.

Για το θέμα τοποθετήθηκε στην αρχή ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Μανεσιώτης, ο οποίος δήλωσε πως ο Εμπορικός Σύλλογος από χρόνια ζητά τη μεταφορά του παζαριού σε θέση διαφορετική της σημερινής που βρίσκεται στην πλατεία Ιπποδαμείας, δεδομένου ότι στη σημερινή του θέση δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά διότι παρεισφύουν διάφοροι παράνομοι μικροπωλητές, που πουλάνε λαθραία και ακατάλληλα είδη με αποτέλεσμα να δυσφημείται η εικόνα της πόλης.   Η μεταφορά του παζαριού σε έναν πιο ευρύχωρο και πιο ελεγχόμενο χώρο θα συντελέσει σημαντικά στην δημιουργία μιας κυριακάτικης υπαίθριας αγοράς που θα λειτουργεί σε σωστές βάσεις, στα πλαίσια της νομιμότητας και θα διασφαλίζει τους στοιχειώεδεις κανόνες υγιεινής τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το κόσμο.

Όπως είπε ο κ. Μανεσιώτης, η νέα τοποθεσία που συζητείται για να πάει το παζάρι είναι ο χώρος δίπλα στις γραμμές του προαστειακού επί της οδού Αγ. Φιλίππου στα Καμίνια, μεταξύ της διασταύρωσης με την Ρετσίνα και την Υμηττού. Είναι ένας μεγάλος χώρος περίπου 5 στρεμμάτων, ο οποίος σήμερα είναι σκουπιδότοπος, αλλά ήδη έχει καθαριστεί από συνεργεία του Δήμου, τα οποία στη συνέχεια θα τον τσιμεντοστρώσουν και θα τον διαμορφώσουν ώστε να λειτουργεί με συνθήκες ασφάλειας, νομιμότητας και υγιεινής το παζάρι.

Ο κ. Μανεσιώτης είπε ακόμα ότι στο σημερινό χώρο του παζαριού υπάρχουν πολλά κρούσματα λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, τα οποία εκείνοι που τα εμπορεύονται για να μην συλληφθούν από τις αρχές , τα κρύβουν σε υπονόμους.  Μάλιστα σε ανάλυση που έγινε από το Χημείο σε πακέτα λαθραίων τσιγάρων εντοπίστηκαν εκατοντάδες βακτηρίδια, βλαβεροί μικροοργανισμοί, μύκητες, τρίχες ζώων κλπ, τα οποία είναι βραδυφλεγής βόμβα για εκείνους που τα χρησιμοποιούν.

Στη συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος της Δ’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά, Τάσος Πούλος, ο οποίος τόνισε ότι όντως υπάρχει πρόταση για μεταφορά του παζαριού στην οδό Αγ. Φιλίππου, αλλά δεν είναι κάτι τελειωμένο, δεδομένου ότι το θέμα θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί στο Κοινοτικό Συμβούλιο, να ακουστούν όλες οι απόψεις, να συζητηθούν οι αντιρρήσεις, από όσους τις εκφράζουν και στη συνέχεια αφού περάσει από εκεί, θα πάει για οριστική έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τελευταίος μίλησε ο Πρόεδρος των Εμπόρων και Βιοτεχνών που δραστηριοποιούνται στο παζάρι, Ιορδάνης Κανονίδης, ο οποίος ανέφερε ότι και οι δραστηριοποιούμενοι στο δημοπρατείριο έχουν ζητήσει τη μεταφορά του εδώ και χρόνια και μάλιστα όταν επί Δημαρχίας Ανδριανόπουλου, το παζάρι είχε μεταφερθεί στην Παπαστράτου λειτουργούσε πολύ καλύτερα   Ο χώρος στην οδό Αγ. Φιλίππου συνέχισε ο κ. Κανονίδης είναι απόλυτα αποδεκτός από εμάς και πιστεύουμε ότι το σημείο αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε ακόμα περισσότερο, να δουλέψουμε καλύτερα και να ικανοποιήσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό τους καταναλωτές.  Ο κ. Κανονίδης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο γιατί στέκεται πάντα κοντά στους επαγγελματίες του παζαριού και τόνισε ότι η απόφασή του να μεταφέρει το παζάρι είναι ακόμη μια ένδειξη ότι τους ακούει και προσπαθεί να λύνει τα προβλήματα που ανακύπτουν.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ, Αλέξανδρος Τζεφεράκος, ο σχεδιασμός του Δήμου είναι αν δεν μπορέσει να λειτουργήσει στο νέο χώρο το παζάρι, από την επόμενη Κυριακή που λήγουν τα μέτρα για τον κορωνοϊο, να λειτουργήσει στο χώρο που λειτουργεί σήμερα αλλά με τους μισούς επαγγελματίες για να μη δημιουργείται συγχρωτισμός. Δηλαδή θα λειτουργήσει εκ περιτροπής κάποιες Κυριακές μέχρι να πάει στο νέο του χώρο.

Στο τελευταίο μέρος της εκπομπής έγινε αναφορά στο βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου που ανοίγουν πάλι αύριο, μετά την τρίμηνη καραντίνα λόγω του κορωνοϊού.

Στο θέμα αναφέρθηκε η Προϊσταμένη των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Πειραιά, Ελπίδα Κυριακάκη, που είπε ότι όλοι οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά έχουν απολυμανθεί, έχουν καθαριστεί και έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για να υποδεχθούν τα παιδιά.   Δεν θα γίνεται για λόγους ψυχολογικούς θερμομέτρηση κατά την είσοδο γιατί αυτό θα πρέπει να γίνεται στο σπίτι.

Βέβαια έχουν ληφθεί μέτρα για να κάθονται σε μια απόσταση το ένα από το άλλο, να χρησιμοποιεί το καθένα τα δικά του αντικείμενα για το παιχνίδι, ενώ για το φαγητό τους δεν θα πηγαίνουν στην τραπεζαρία, αλλά θα τρώνε στις αίθουσες το καθένα με το δικό τους σερβίτσιο.

Όπως τόνισε η κα. Κυριακάκη, όπως μαθαίνει από γονείς, τα παιδιά έχουν λαχτάρα να γυρίσουν στους σταθμούς για να συναντήσουν τους φίλους τους και τις νηπιαγωγούς που τα φροντίζουν.

Πηγή: καναλι 1

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top