ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν.Μανωλάκος:Αναφορά για την Άμεση στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου

Ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων, Νικόλαος Μανωλάκος, κατέθεσε σήμερα 07/04/2020 Αναφορά, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα την «Άμεση στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου».  

Ο κ.Μανωλάκος συμμεριζόμενος την εύλογη ανησυχία που εκφράζει ο Δήμαρχος Πόρου, λόγω της υποστελέχωσης που πλήττει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, υπογραμμίζει την ανασφάλεια που κυριαρχεί μεταξύ των κατοίκων του Πόρου εν μέσω κορωνοϊού και ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να εξεταστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και κοινωνική ευαισθησία, το αίτημα της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να δοθεί μία αποφασιστική λύση, στο χρόνιο αυτό πρόβλημα, προς όφελος της δημόσιας υγείας και της προστασίας των πολιτών.

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς:

Κύριε Υπουργέ,

Καταθέτω υπόψιν σας σχετική επιστολή του δημάρχου Πόρου, με την οποία ζητά την άμεση στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου, καθώς και την ανεξάρτητη λειτουργία του από το Κέντρο Υγείας Γαλατά.

Σύμφωνα με την επιστολή, παρότι ήδη από το 2017 υπάρχει ΦΕΚ για την πλήρωση πέντε οργανικών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι θέσεις αυτές δεν έχουν καλυφθεί ποτέ με αποτέλεσμα το Ιατρείο Πόρου να υπολειτουργεί, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους κατοίκους του νησιού.

Στο εν λόγω πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, υπηρετεί μια ιατρός και μια αγροτική ιατρός, προσωπικό στο οποίο συχνά μάλιστα ανατίθενται απογευματινές εφημερίες και στο Κέντρο Υγείας Γαλατά ενώ, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρά το νησιωτικό χαρακτήρα του Δήμου δεν λειτουργεί 24ωρη βάρδια ετοιμότητας.

Σας παρακαλώ, όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να στελεχωθεί άμεσα το Περιφερειακό Ιατρείο Πόρου, ειδικά  σε αυτή τη χρονική συγκυρία που θα πρέπει να βρίσκονται όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που κληθούν να αντιμετωπίσουν περιστατικά που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

 

Ο Αναφέρων Βουλευτής,

Νικόλαος Μανωλάκος,

Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Ν.Δ.

 

Επείγουσα επιστολή του Δημάρχου Πόρου για τη λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου

Επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και κοινοποίηση σε όλους τους βουλευτές της Α’ Πειραιά, με την οποία ζητάει την άμεση στελέχωση του Π.Π.Ι. Πόρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του από το Κ.Υ. Γαλατά, απέστειλε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης: Στην επιστολή του, ο Δήμαρχος Πόρου αναφέρει τα ακόλουθα:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως έχουμε αναφέρει στο Υπουργείο Υγείας με πλήθος εγγράφων μας, στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Πόρου, το οποίο έχει ιδρυθεί στις 2.11.2017 (ΦΕΚ 3830/Β) ως αναβάθμιση της έως τότε υφιστάμενης δομής του Περιφερειακού Ιατρείου, υπάρχουν πέντε (5) οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Δυστυχώς, οι θέσεις αυτές δεν έχουν στελεχωθεί ποτέ και έτσι στο Π.Π.Ι. υπολειτουργεί, αφού σε αυτό υπηρετεί μόνο μία μόνιμη ιατρός και ενίοτε κάποια επιπλέον αγροτική ιατρός. Μάλιστα, στο προσωπικό αυτό ανατίθενται παγίως απογευματινές εφημερίες στο Κ.Υ. Γαλατά, με συνέπεια να λαμβάνει αντίστοιχες ημερήσιες άδειες και το Π.Π.Ι. να παραμένει κλειστό κατά τις ημέρες αυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια το Π.Π.Ι. έχει παραμείνει απολύτως κλειστό για 15 ημέρες τον Αύγουστο και μάλιστα απολύτως απροειδοποίητα.

Επιπλέον, παρότι ο νησιωτικός χαρακτήρας του Δήμου μας το επιτάσσει, στο Π.Π.Ι. δεν λειτουργεί 24ωρη βάρδια ετοιμότητας και έτσι ειδικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο πληθυσμός και οι επισκέπτες του Δήμου μας στερούνται απολύτως ακόμα και τις ελάχιστες υπηρεσίες που αφορούν στην επέμβαση και διακομιδή σε επείγοντα περιστατικά, τα οποία αντιμετωπίζονται μέσω του Κ.Υ. Γαλατά, δηλαδή μέσω πρόσβασης ιατρού και ασθενοφόρου στο νησί με φέρρυ μποτ (τα οποία το βράδυ δεν λειτουργούν και χρειάζεται να κληθούν εκτάκτως με συνέπεια να υπάρχει καθυστέρηση τουλάχιστον μιας ώρας στην διαδικασία). Η απαράδεκτη αυτή διαδικασία είναι μοναδική σε όλη την Ελλάδα, καθώς ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα και μικρά νησιά με τις πλέον αστελέχωτες δομές, υπάρχουν τουλάχιστον διαθέσιμοι ένας ιατρός και ένα ασθενοφόρο. Για το γεγονός αυτό διενεργείται, δε, κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα, μετά από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλα ως Δήμαρχος του νησιού στις αρχές του 2019.

Οι ανωτέρω ελλείψεις και στρεβλώσεις αποδεικνύονται ακόμα περισσότερο κρίσιμες στη σημερινή συγκυρία που σε κάθε νησί θα πρέπει να λειτουργούν οι ελάχιστα αυτονόητες πρωτοβάθμιες παροχές υγείας για τη διαχείριση κάθε περιστατικού που σχετίζεται με τον κορωνοϊό. Για τους λόγους αυτούς, παρακαλώ για την κατά προτεραιότητα κατεπείγουσα στελέχωση των οργανικών θέσεων του Π.Π.Ι. Πόρου και για τη ρητή οδηγία από το Υπουργείο ότι αυτό θα πρέπει να λειτουργεί αυτοτελώς από το Κ.Υ. Γαλατά, ώστε το προσωπικό του να υποχρεούται να διενεργεί 24ωρες βάρδιες ετοιμότητας και να μην επιτρέπεται να καλύπτει κενά στο Κ.Υ. Γαλατά.

Μετιμή,                                                                                                                                 ο Δήμαρχος Πόρου Ιωάννης Δημητριάδης».

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top