ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Σαντορινιός: Σοβαρό ζήτημα αν η Κυβέρνηση δεν ζήτησε από την ΕΕ την επέκταση των Κυρώσεων προς την Τουρκία

 

 

«Η Κυβέρνηση δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια για την επιτάχυνση και επέκταση της απειλής των Κυρώσεων, που είχαν ήδη αποφασιστεί στην Σύνοδο του Ιουνίου 2019», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Θα έπρεπε το ανακοινωθέν της Συνόδου να εξειδικεύει τις κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες της Τουρκίας, και είναι μέγα ζήτημα, έτσι όπως προκύπτει από τα τεκταινόμενα στην Σύνοδο, ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε την επέκταση αυτών, αναφορικά με τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας κατά της χώρας μας. Η ΕΕ καθυστερεί πολύ και η ελληνική πλευρά δεν πιέζει αρκετά και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα».

Αντίθετα, χθες κιόλας, ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο στην συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όσο και στο Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα, ζήτησε την επέκταση της απειλής των Κυρώσεων, γεγονός που αναφέρεται ρητά στο κείμενο συμπερασμάτων και των δυο Ευρωομάδων» επισήμανε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Σαντορινιός ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν και χρειάζονται να γίνουν και άλλες κινήσεις στην σκακιέρα.

«Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι πολυδιάστατες.

Πρώτον, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, πρέπει να τεθεί η ανάγκη για επανάληψη της συνάντησης που είχε διοργανωθεί επί δικής μας Κυβερνήσεως, εφαρμόζοντας μια ενεργή εξωτερική πολιτική, μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, παρουσία εκπροσώπων της αμερικανικής πλευράς, με θέμα την προώθηση της κατασκευής του East Med.

Μια τέτοια συνάντηση είναι ιδιαιτέρως σημαντική, και πάλι, καθώς ο αγωγός περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ που τώρα βρίσκεται και κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία, αλλά και νότια της Κρήτης, ένα άλλο σημείο που θίγεται με τις νέες εξελίξεις.

Δεύτερον, η ελληνική πλευρά πρέπει να λάβει πρωτοβουλία για σύγκληση Συνόδου των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, αναζητώντας συμμαχίες και στήριξη.

Τρίτον, πρέπει να μην απέχουμε από τις ευρωπαϊκές συζητήσεις για το θέμα, συνολικά, της Λιβύης,, όπως έκανε η χώρα το Σεπτέμβρη, αλλά να παρακολουθούμε και να είμαστε παρόντες σε όλες τις εξελίξεις».

Τέλος, υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον διάλογο με την Τουρκία, όποιες και αν είναι οι διαφορές. Δεν είναι λύση η εμπλοκή. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας προστατεύονται, πρώτα και κύρια, από την ενεργή εξωτερική πολιτική και δευτερόντως, ως το έσχατο σημείο, από το Στρατό».

ΠΗΓΗ  H Αυγή

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top