ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. στον ρ/σ Αθήνα 984: Δεν αρκεί το θετικό κλίμα, χρειάζονται μέτρα στήριξης των ΜμΕ

 

Τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σχετικά με τις εγγραφές και διαγραφές επιχειρήσεων ανέλυσε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984», τη Δευτέρα 24/02/2020.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στις αυξημένες εγγραφές επιχειρήσεων το 2019 (7.464, από 7.123 το 2018), αλλά και τις αυξημένες διαγραφές (4.235 το 2019 από 3.737 το 2018), με το ισοζύγιο ωστόσο να είναι θετικό. Όπως εξήγησε, οι περισσότερες εγγραφές εντοπίζονται στον κλάδο της εστίασης, ενώ «έκρηξη» παρατηρήθηκε στον κλάδο της διαχείρισης ακινήτων, όπου η αύξηση των εγγραφών ανήλθε στο 39,76%, μέσα σε ένα χρόνο.

Εστιάζοντας στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. σημείωσε ότι πολλές από τις νέες επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης δεν έχουν αναπτυξιακές προοπτικές αλλά είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας εξασφάλισης ενός εισοδήματος για τον επιχειρηματία και για τον λόγο αυτό έχουν και μικρή διάρκεια ζωής (έως 2 έτη).

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι ενώ υπάρχει θετική ψυχολογία στην αγορά, αυτή δεν αποτυπώνεται στον τζίρο των επιχειρήσεων σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, καθώς τα εισοδήματα των πολιτών δεν έχουν αυξηθεί. Μάλιστα ακόμη και στην περίοδο των εορτών, όπως είπε, η κατανάλωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποχώρησε από 10% έως 30%.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. ζήτησε και πάλι να ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας και να εφαρμοστεί ένα μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πέρα από τις επενδύσεις, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι για να αντιστραφεί η εικόνα στην οικονομία χρειάζεται να γίνει στροφή στην παραγωγή προϊόντων, αλλά και να στηριχθούν οι startup επιχειρήσεις, με την καινοτομία και την τεχνολογία να συνιστούν βασικά και απαραίτητα συστατικά για να έρθει η επόμενη μέρα.

Αναγνωρίζοντας τον ρόλο της τεχνολογίας και του διαδικτύου, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπως εξήγησε ο Πρόεδρός του, έχει αποφασίσει και προχωρά στη δωρεάν δημιουργία eshop για όλα τα μέλη του.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top