NEWS

Παρέμβαση Δ.Μαθιού προς την Πρέσβη της Κίνας σε τηλεδιάσκεψη του Ελληνοκινέζικου Επιμελητηρίου

Παρέμβαση προς την Πρέσβη της Κίνας  του προέδρου του ΔΣ κ. Μαθιού σε τηλεδιάσκεψη του Ελληνοκινέζικου Επιμελητηρίου

Σε συζήτηση που οργάνωσε το Ελληνο-κινέζικο Επιμελητήριο με σκοπό την παρότρυνση επιχειρήσεων της Κίνας για επενδύσεις στην Ελλάδα, δηλώσαμε την συμμετοχή και την παρουσία μας με παρέμβασή μας που διατυπώθηκε με την παρακάτω ερώτησή μας προς την Πρέσβειρα της Κίνας κυρία Τσανγκ Τσιγιουέ:

«Με αφορμή την τιμητική παρουσία της πρέσβειρας της Κίνας στην σημερινή μας συζήτηση θα ήθελα να ξεκινήσω την παρέμβασή μου ζητώντας από την κυρία πρέσβειρα να μας επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει της εκτιμήσεις διεθνών χρηματοδοτικών και μελετητικών οίκων όπως και του διεθνούς Τύπου ( F.T ) πως η Κίνα και λόγω των επιπτώσεων στην διεθνή οικονομία και από την πανδημία θα αποσύρει όλα τα επενδυτικά της σχέδια για ένα 18μηνο τουλάχιστον αρχίζοντας από το 2020.

Βάζω το ερώτημα γιατί ακόμα και με τις προκλήσεις, όπως η επιφυλακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ουάσιγκτον απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις σε μεγάλες υποδομές και ενέργεια, η Κίνα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και αναμένεται να αποκτήσει σύντομα ακόμα μεγαλύτερο εκτόπισμα.

Με τον Πειραιά να αποτελεί σύμφωνα με το Πεκίνο, «το κεφάλι του δράκου» της Κίνας στην Ευρώπη, στην Ελλάδα περιμένουμε τις Κινέζικες επενδύσεις τόσο σε υποδομές, ενέργεια και ακίνητα όσο και σε τουρισμό εκπαίδευση, επιστήμη και τεχνολογία. Και όλα αυτά παράλληλα με το διμερές εμπόριο αγροτικών και άλλων προϊόντων.

Να μη ξεχνάμε πως η Κίνα και η Ελλάδα υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» το 2018, ενώ τον Απρίλιο του 2019 η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της πρωτοβουλίας 17+1, ενός μηχανισμού για τη συνεργασία των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με την Κίνα.

Αυτά τα δύο καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στις υποδομές, στη γεωργία, στην επιστήμη και στην τεχνολογία, στον χρηματοοικονομικό τομέα, στη ναυτιλία, στις διαπροσωπικές ανταλλαγές κ.ά.

Ο δε  ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδωνις Γεωργιάδης όταν επισκέφθηκε την Κίνα  στην 3η σύνοδο της διευθύνουσας επιτροπής του διμερούς πλαισίου συνεργασίας, στο Πεκίνο, υπέγραψε το επικαιροποιημένο πλαίσιο συνεργασίας 2020-2022, το οποίο αφορά την προώθηση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς, όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η μεταποίηση, η έρευνα και ανάπτυξη και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Το διακύβευμα λοιπόν στην  βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας δεν μπορεί να είναι άλλο από το να διεκδικήσει η Ελλάδα ένα σημαντικό για τα μεγέθη της τμήμα από μια πίτα άμεσων ξένων επενδύσεων ύψους 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποιεί η Κίνα ετησίως καθώς η Ελλάδα μπορεί να έχει τον ρόλο της πύλη εισόδου των κινεζικών εξαγωγών στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως και China Development Bank, εχει συγκροτήσει ήδη από το 2015 μια λίστα διεθνών επενδυτικών προγραμμάτων με περισσότερα από 900 έργα στις 64 χώρες από τις οποίες διέρχεται ο «Νέος Δρόμος του Μεταξιού» ή «One Belt One Road» (ΟΒΟR) όπως ονομάζεται επισήμως η πολιτική αυτή, με προγραμματισμένες χρηματοδοτήσεις ύψους 800 δισ. δολ.

Κάποια από αυτά τα κεφάλαια έχουν ήδη χρηματοδοτήσει την Cosco στον Πειραιά.

Και καταλήγω μετά το αρχικό μου ερώτημα. Ποια είναι τα επόμενα επενδυτικά βήματα της Κίνας στην Ελλάδα;»

Ο πρόεδρος

Δημήτρης Μαθιός

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top