ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Συμεών Παληός: Το «δακτυλίδι της διαδοχής» και η επόμενη ημέρα

Έχοντας δύο κόρες, τη Σεμίραμις και την Αλίκη, ο πλοιοκτήτης που έχει χαράξει τη δική του πορεία στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, κινήθηκε έξυπνα και ακριβοδίκαια.

Σε ιδιωτικές εκδηλώσεις στο σπίτι του συνηθίζει να δίνει στους καλεσμένους ένα μικρό βιβλίο με την ιστορία της οικογένειάς του. Όσοι το ξεφυλλίζουν εντυπωσιάζονται από την ιστορία ενός προγόνου του που ναυάγησε και βρέθηκε σε μία ακτή της Αφρικής όπου από το βάθος τη ζούγκλας ακούγονταν τα ταμ-ταμ προκαλώντας ανατριχίλα στους ναυαγούς.

Πρόκειται για έναν από τους παραδοσιακότερους και ισχυρούς Έλληνες πλοιοκτήτες.

Ο Συμεών Παληός έχει χαράξει τη δική του ρότα στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Όπως οι περισσότεροι Έλληνες πλοιοκτήτες και ειδικά οι μεγάλοι ήρθε αντιμέτωπος με το μέλλον της επιχείρησής του. Σε ποιον θα δώσουν το δακτυλίδι της διαδοχής ώστε να υπάρξει συνέχεια. Οι περισσότεροι έχουν στις εταιρείες τους τα παιδιά τους τα οποία έχουν κάνει τις κατάλληλες σπουδές σε μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια. Τα παρακολουθούν πως κινούνται και τι αποφάσεις παίρνουν και κάποια στιγμή αποφασίζουν σε ποιο θα δώσουν το επιχειρηματικό «σκήπτρο».

Ειδικά οι ελληνικές ναυτιλιακές είναι οικογενειακές εταιρείες και αυτό τις κάνει πιο αποτελεσματικές αφού λαμβάνονται γρήγορα οι αποφάσεις και εκ του αποτελέσματος δικαιώνονται. Για αυτό και η ελληνική ναυτιλία είναι πρώτη στον κόσμο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ο Συμεών Παληός αποφάσισε να ορίσει τη διάδοχη κατάσταση τώρα που είναι ενεργός καθορίζοντας το μέλλον του Ομίλου πριν δημιουργηθούν αδιέξοδα που φέρνει ο χρόνος και η διστακτικότητα. ‘Εχοντας δύο κόρες, τη Σεμίραμις και την Αλίκη, κινήθηκε έξυπνα και ακριβοδίκαια. Με ανακοίνωσή του στο αμερικανικό χρηματιστήρια γνωστοποίησε ότι η Σεμίραμις αναλαμβάνει αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος στην εισηγμένη Diana Shipping Inc η οποία διαθέτει στόλο από 44 φορτηγά πλοία. Και το έκανε σε μία περίοδο κατά την οποία η Diana επέστρεψε στην κερδοφορία μετά από σχεδόν πέντε χρόνια.

 

Η Σεμίραμις Παληού με τον Αδαμάντιο Πολέμη

«Πρόκειται γα έναν καλό προγραμματισμό για το μέλλον της εταιρείας. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη» επεσήμανε στο ΝΜ πλοιοκτήτης φίλος του Συμεών Παληού.

«Κοιτάει μπροστά. Προβλέπει το μέλλον και επιλέγει ποιοι θα είναι οι επόμενοι, οι διάδοχοί του στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Είναι εξαιρετικός άνθρωπος, έξυπνος, δεν μαλώνει, σκέφτεται πολύ και συμβουλεύει τους νέους για τα επόμενα βήματά τους».

Η Diana Shipping βρίσκεται σε φάση ανανέωσης αφού πουλάει τα παλαιότερα σε ηλικία πλοία της.

Η Σεμίραμις έχει εμπειρίες 20 ετών στη ναυτιλιακή βιομηχανία με γνώσεις στις εξαγορές, στα πληρώματα, στις ναυπηγήσεις και στην τεχνική διαχείριση αφού άρχισε την καριέρα της ως ασκούμενη επιθεωρήτρια το 1996 στους Lloyd’s Register.

Ανδρέας Μιχαλόπουλος

Στη δεύτερη εταιρεία του Ομίλου την Performance Shipping Inc πρώην Diana Containership έως το περασμένο καλοκαίρι, θέση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου αναλαμβάνει ο γαμπρός του Συμεών Παληού, Ανδρέας Μιχαλόπουλος, σύζυγος της άλλης κόρης του, της Αλίκης. Στέλεχος με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση, εργάζεται στην εταιρεία ως Οικονομικός Διευθυντής και αναβαθμίστηκε.

Η άλλη εταιρεία, η Performance μειώνει την παρουσία της σταδιακά στην αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και για αυτόν τον λόγο άλλαξε επωνυμία. Στρέφεται στα δεξαμενόπλοια και μάλιστα στα τύπου Aframax χωρτικότηατς 115.000 το καθένα αφού «εκεί βλέπει ο Συμεών Παληός νέες και καλές προοπτικές και όχι στα containerships» όπως επεσήμαναν στο ΝΜ κύκλοι της εταιρείας για να προσθέσουν: «Η πολιτική που ακολουθεί τώρα είναι η πολιτική ανάπτυξης με αγορές δεξαμενόπλοιων.» Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο διαθέτει στόλο από τρία containerships και δύο δεξαμενόπλοια Aframax.

Η Σεμίραμις Παληού παραμένει και οικονομική διευθύντρια στην Diana Shipping και ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος οικονομικής διευθυντής στην Performance.

Ο Συμεών Παληός τον περασμένο Δεκέμβριο τιμήθηκε με το Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής ( Lloyd’s List / Propeller Club Lifetime Achievement Award) για την επί 50 χρόνια παρουσία του στη ναυτιλιακή βιομηχανία. «Αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε εμένα, αλλά σε όλους τους συνεργάτες μου σε θάλασσα και στεριά με τους οποίους πορεύτηκα και πορεύομαι σε μία πολύ δύσκολη αλλά ευχάριστη δουλειά. Οι χρηματιστηριακές αγορές στις οποίες έχουμε εισέλθει χαρακτηρίζονται από τρεις λέξεις: διαφάνεια, σαφήνεια και πειθαρχία. Χρειάζεται πειθαρχία στη ναυτιλία αν θέλουμε να συνεχίσουμε και να πάμε μακρύτερα», είχε δηλώσει μετά τη βράβευση.

Ένα μήνα αργότερα αργότερα, 16 πλοία της Diana Shipping πέτυχαν να λάβουν την πιστοποίηση Qualship 21, την οποία δίνει, μετά από πολύ αυστηρούς ελέγχους, η Αμερικανική Ακτοφυλακή. Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό καταδεικνύει την υψηλή ποιότητα των πλοίων και βάζει τις πλοιοκτήτριες εταιρείες στην ελίτ της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Οι κόρες

Η Σεμίραμις, σπούδασε τη Μηχανολογία στο Imperial College του Λονδίνου και μεταπτυχιακό στη Ναυπηγική στο University College. Άρχισε την καριέρα της το 1996 από την Lloyd’s Register of Shipping και για δύο χρόνια εργαζόταν ως ασκούμενη επιθεωρήτρια πλοίων. Στη συνέχεια μεταπήδησε σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειάς της, όπως η Diana Shipping Agencies, με δραστηριότητα στον τομέα των ναυλώσεων. Ακολούθησε η Alpha Sigma Shipping, ενώ από τον Μάιο του 2018 η γενική συνέλευση των μετόχων της Diana Shipping Inc. αποφάσισε την εκλογή της στο διοικητικό συμβούλιο. Από τον Αύγουστο του ίδιου έτους ήταν η Γενική Επιχειρησιακή Διευθύντρια (COO) της Diana Shipping Inc.

Η αδελφή της, η Αλίκη είναι η πρόεδρος της Alpha Sigma Shipping Corp. Η εταιρεία ανήκει στις κόρες του Συμεών Παληού και δραστηριοποιείται στην πλοιοκτησία και διαχείριση πλοίων. H Performance πρώην Diana Containerships Inc. έχει πλοία τα οποία διαχειρίζεται η θυγατρική της εταιρεία Unitized Ocean Transport Limited. Τον Ιούνιο του 2011 άντλησε από το NASDAQ 121,5 εκατ. δολάρια.

Ο Συμεών Παληός, όπως τον περιγράφουν οι λιγοστοί στενοί φίλοι του, αγαπάει, πέρα από την οικογένειά του, δύο πράγματα: τη δουλειά και το ψάρεμα. «Είναι εργασιομανής. Όταν έχει χρόνο πηγαίνει για υποβρύχιο ψάρεμα. Είναι δεινός ψαροντουφεκάς!».

Τα καλοκαίρια συνηθίζει να επισκέπτεται το νησί του, τη Χίο, με τη θαλαμηγό του, που την oονόμασε «Semirali» από τα ονόματα των θυγατέρων του. Ομως τον περισσότερο χρόνο των διακοπών του τον περνάει στο Ιόνιο επισκεπτόμενος με τη σύζυγό του Ζέτα και την παρέα του όλα τα Επτάνησα.

Στενός του φίλος είναι ο επίσης Χιώτης, καπετάν Παναγιώτης Τσάκος. Άλλωστε ο Σίμος, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι, Παληός είναι μέλος του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης». Επίσης, βοηθάει το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στη σύναψη συνεργασιών υψηλού επιπέδου, όπως με το Χάρβαρντ ή άλλα σπουδαία πανεπιστήμια.

ΠΗΓΗ New money.gr  αρθρο του Μηνά Τσαμόπουλου

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top