ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Τι συζητούν κυβέρνηση – εφοπλιστές για την ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου

 

Μηνάς Τσαμόπουλος

Tο 2020 ο ελληνόκτητος στόλος μειώθηκε κατά 49 πλοία πέφτοντας κάτω από το όριο των 4.000

Σε συνεχείς  διαβουλεύσεις βρίσκεται η κυβέρνηση με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να ενισχυθεί το ελληνικό νηολόγιο ή όπως συνηθίζεται να λέγεται,  η ελληνική σημαία, προσελκύοντας περισσότερα πλοία.

Η σημερινή εικόνα του νηολογίου προβληματίζει. Σύμφωνα με την προσφάτως δημοσιευθείσα ετήσια έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Co operation Committee) η μείωση των πλοίων που είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο, είναι μεγάλη. Αριθμεί μόλις 636 πλοία, ποσοστό 16% του ελληνόκτητου στόλου, χωρητικότητας 65,6 εκατ. dwt και 38,7 εκατ. gross tonnage.

Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, το 2020 ο ελληνόκτητος στόλος μειώθηκε κατά 49 πλοία πέφτοντας κάτω από το όριο των 4.000. Όμως αυξήθηκε η χωρητικότητα του κατά 1,2 εκατ. τόνους dw. φθάνοντας τα 340,8 εκατομμύρια τόνους. Επίσης, αυξήθηκε και το gross tonnage κατά 1,5 εκατ. φθάνοντας τα 199,6 εκατομμύρια.

Τα ελληνόκτητα πλοία είναι μοιρασμένα σε 41 νηολόγια. Τα περισσότερα είναι εγγεγραμμένα στο νηολόγιο της Λιβερίας και των Νησιών Μάρσαλ σε ποσοστό 19%.

Η Μάλτα έχει 17% και ακολουθούν ο Παναμάς με 9%, η Κύπρος με 7% και οι Μπαχάμες με 6%.

Tο κλειδί για να τα «βρουν» κυβέρνηση και πλοιοκτήτες  είναι να γίνει η ελληνική σημαία εξίσου ανταγωνιστική με τις ευρωπαϊκές σημαίες. Είτε λέγεται Μάλτα, είτε λέγεται Κύπρος, είτε λέγεται Ολλανδία, είτε Γερμανία.

«Πρέπει να γίνουμε μία από αυτές» τονίζουν κύκλοι της ΕΕΕ:

«Όμως για να συμβεί αυτό,  εφόσον δεν έρχονται Έλληνες για κατώτερα πληρώματα, πρέπει να φέρουμε το κόστος στο ίδιο επίπεδο που είναι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για Κίνα και Άπω Ανατολή. Λέμε για την Ευρώπη. Αυτό είναι μία απλή συνταγή. Αν μπορέσουμε και φέρουμε τα μισθολόγια των κατωτέρων πληρωμάτων, από ανθυποπλοίαρχο και κάτω, από τρίτο μηχανικό και κάτω στα μισθολόγιο του ITF, στη διεθνή ναυτεργατική σύμβαση που επικρατεί τότε θα βρεθεί ο δρόμος για την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας.»

Όπως ξεκαθαρίζουν ναυτιλιακοί κύκλοι «η συζήτηση γίνεται για τα κατώτερα πληρώματα, αφού οι Έλληνες αξιωματικοί παίρνουν πολλά περισσότερα από όσα ορίζει η ΣΣΕ.»

πηγή: https://www.newmoney.gr/

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top