ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψήφισμα ΚΕΔΕ για εμπάργκο σε προϊόντα και υπηρεσίες της Τουρκίας

 

Οι οικονομικές γέφυρες συνεργασίας πολλές φορές στο παρελθόν απέδιδαν σε περιόδους κρίσεων, μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις στα σοβαρά εθνικά θέματα, όμως μετά και τα τελευταία γεγονότα είμαστε υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουμε την επιχειρηματική μας στάση απέναντι στη Τουρκία.
• Η αντίδραση μας προς την ανείπωτη ενέργεια της “γείτονος” σταθμίζει το ενδεχόμενο λήψης και επιβολής μέτρων εμπορικών κυρώσεων εκατέρωθεν και ενδεχομένως το πλήγμα για την ελληνική οικονομία να είναι μεγάλο. Πόσο όμως κοστολογείται η ενέργεια αλλοίωσης ενός ελληνικού, χριστιανικού και παγκόσμιου πολιτιστικού μνημείου;
• Η διατήρηση στενών οικονομικών σχέσεων μεταξύ φίλιων και γειτονικών χωρών στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό, την αλληλοκατανόηση επιχειρημάτων και την άσκηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με μέσο έκφρασης την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
• Η προσπάθεια συνεχούς αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και η προκλητική ενέργεια επανάχρησης της Αγιάς Σοφιάς, οδηγεί τις ελληνικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τουρκικές επιχειρήσεις σε αναθεώρηση ή και αναστολή της συνεργασίας τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, τουλάχιστον για όσο επιμένει η Τουρκία στην προκλητική απόφαση μετατροπής και υποβιβασμού του μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.
• Χαιρετίζουμε τις κυβερνητικές και διπλωματικές προσπάθειες, οι οποίες στοχεύουν στην αποκατάσταση ενός απολύτως λειτουργικού modus operandi για ένα μνημείο που χαίρει οικουμενικής αποδοχής και σεβασμού όλων των δογμάτων.
• Στοχεύοντας σε μια ειρηνική και αμοιβαία δημιουργική συνύπαρξη είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε ότι ως επιχειρηματίες ΔΕΝ εισάγουμε και ΔΕΝ εξάγουμε στη Τουρκία και ως καταναλωτές ΔΕΝ αγοράζουμε τα προϊόντα της Τουρκίας (των barcode που εκκινούν με ένδειξη 868 και 869).
• Επισημαίνουμε ότι, θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή ενημέρωση των Ευρωπαϊκών επιχειρηματικών οργανώσεων και των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τεκταινόμενα σήμερα στη “γείτονα”, καθώς η εφήμερη πολιτική όξυνση σε βάρος ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής αναφοράς ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και εν τέλει την οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

# Σταματάμε τη πώληση πολιτισμού! και λέμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας
# Stop Turkey using culture for politics!

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top