ΑΤΤΙΚΗ

«Ή ρυθμίζεις ή πτωχεύεις και παίρνεις την 2η Ευκαιρία», τόνισε ο Φ. Κουρμούσης στην τηλεδιάσκεψη του Ε.Ε.Α.

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή διεξήχθη στις 22/7/2021 η τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με θέμα «Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές με το Νόμο 4738/2020». Κεντρικός ομιλητής στο webinar ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην εισαγωγική του ομιλία παρουσίασε παραστατικά τα προβλήματα που η παρατεταμένη κρίση έχει δημιουργήσει στον επιχειρηματικό κόσμο και τις δυσκολίες που προβλέπει ότι θα φέρει η εφαρμογή του Πτωχευτικού Νόμου. Ένα θέμα που ανέφερε ιδιαίτερα είναι αυτό της προστασίας της 1ης κατοικίας για τους επαγγελματίες που την υποθήκευσαν για την επιχείρησή τους και τώρα, με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού, υπάρχει πιθανότητα να την απωλέσουν, ενώ ανέδειξε και τον κίνδυνο απώλειας της επαγγελματικής στέγης, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία της. «Μπορεί να χαθούν μαγαζιά, επιχειρήσεις, εξαιτίας αυτής της παράλειψης. Και προκαλεί εντύπωση που απουσιάζει αυτή η πρόβλεψη, καθώς υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία η οποία αναφέρεται στην προστασία της επαγγελματικής στέγης. Μα αν χάσει ένας μικροεπιχειρηματίας το κατάστημα του, πως θα αποπληρώσει τα χρέη του; Δεν μπορούν κάποιοι να καταλάβουν ότι αυτό το μαγαζί είναι το «εργαλείο» με το οποίο θα εργαστεί κάποιος για να πληρώσει την όποια ρύθμιση; Σίγουρα απαιτείται λύση σε αυτό το θέμα», τόνισε ο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση του Ε.Ε.Α. για τη διαγραφή μέρους των οφειλών που «γεννήθηκαν» στην πανδημία, ως ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Από την πλευρά του ο κ. Κουρμούσης έκανε συνοπτική αλλά περιεκτική ανάλυση των προβλέψεων της νέας Νομοθεσίας, ειδικά για τα τρία σημαντικά σκέλη της:

  • Το θεσμικό πλαίσιο για τηρύθμιση και την απαλλαγή οφειλών – παροχή 2ης ευκαιρίας.
  • Τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπου προβλέπεται και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 240 δόσεις.
  • Τη ρύθμιση οφειλών μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης επιχειρήσεων.

Έκανε δε ξεκάθαρο ότι πλέον «ή ρυθμίζεις ή πτωχεύεις και παίρνεις την 2η Ευκαιρία».

Δείτε περισσότερα  εδώ:

https://www.eea.gr/arthra-eea/i-rithmizis-i-ptochevis-ke-pernis-tin-2i-efkeria-tonise-o-f-kourmousis-stin-tilediaskepsi-tou-e-e-a/

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top