ΠΕΙΡΑΙΑΣ

“SAINT-PAUL”: ΜΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΕΠΙ 300 ΧΡΟΝΙΑ

 

 

Το 2019, το “Saint-Paul” και τα λασαλιανά σχολεία γιορτάζουν τη συμπλήρωση 300 χρόνων από τον θάνατο του Ιδρυτή τους, Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ (30 Απριλίου 1651 – 7 Απριλίου 1719). Σε όλο τον κόσμο, στις 5 ηπείρους, όπου λειτουργούν λασαλιανά σχολεία που εμπνέονται από την παιδαγωγική του πρωτοπόρου και φωτισμένου παιδαγωγού οργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις, για να τιμηθεί η λαμπρή επέτειος.

Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού, την Κυριακή, 7 Απριλίου, ημέρα της επετείου των 300 χρόνων από τον θάνατο του Δελασάλ, θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία:

  • στον Ιερό Καθολικό Ναό “Αγίου Παύλου” στον Πειραιά, στις 10:30 και
  • στον Ιερό Καθολικό Ναό της “Αμιάντου Συλλήψεως” στη Θεσσαλονίκη, στις 10:00.

Η 7η Απριλίου θα εορταστεί με λαμπρότητα σε όλον τον κόσμο, και ιδιαίτερα στη Rouen της Γαλλίας, πόλη στην οποία πέθανε ο μεγάλος αυτός παιδαγωγός και προστάτης της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, στις 6 Απριλίου 2019, στον Καθεδρικό Ναό της Rouen, θα τελεστεί με μεγάλη λαμπρότητα επίσημη Θεία Λειτουργία, στην οποία θα συρρεύσουν απ’ όλον τον κόσμο Frères και λαϊκοί, για να τιμήσουν τη μνήμη του ιδρυτή τους. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο κ. Αντώνιος Βουτσίνος, γενικός υποδιευθυντής του “Saint-Paul” Πειραιά και η κ. Μαρίλυ Βαρδάκη, εκπαιδευτική διευθύντρια του Δημοτικού “Δελασάλ” Αλίμου.

Την ίδια ημέρα, στη Rouen, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της νέας βιογραφίας του Ι.-Β. Δελασάλ. Την 668 σελίδων βιογραφία θα προλογίσει ο συγγραφέας της, Bernard Hours, καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Lyon III Jean Moulin.

Το Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, σε μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες του Παρισιού, στο Docks d’Aubervilliers, θα παρουσιαστεί το πολυθέαμα “JB”. Πρόκειται για μια παράσταση με θέμα τη ζωή και το έργο του Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ, για την οποία συνεργάστηκαν 300 νέοι που φοιτούν σε 8 λασαλιανά σχολεία στο Παρίσι. Τα σκηνικά και τα κοστούμια εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν εκπαιδευτικοί και νέοι από 10 άλλα λασαλιανά σχολεία από όλες τις περιοχές της Γαλλίας. Ως εκπρόσωπος της χώρα μας, την παράσταση θα παρακολουθήσει η κ. Πηνελόπη Σταυρίδου, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας στο Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» Θεσσαλονίκης.

Τα λασαλιανά σχολεία της Ελλάδας, το Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ στη Θεσσαλονίκη, η Ελληνογαλλική Σχολή “Saint-Paul” στον Πειραιά, το Δημοτικό «Δελασάλ» στον Άλιμο και το Δημοτικό «Άγιος Γεώργιος» στη Σύρο, τιμώντας τη μεγάλη επέτειο, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, πραγματοποιούν πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top