ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Αποχαιρετισμός του Δημήτρη Μητσάτσου μετά από την 38 χρονη προσφορά του στην HELMEPA

Κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA, το οποίο έλαβε χώρα την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, ανακοινώθηκε ότι η συνεργασία με τον Δημήτρη Μητσάτσο έφθασε στο τέλος της.

Αποχαιρετιστήρια επιστολή του κ.Δημήτρη Μητσάτσου  απόστρατου αξιωματικού  του Πολεμικού Ναυτικού,«ψυχή» συνιδρυτή και Γενικού Διευθυντή της HELMEPA:

 

“Έχουν περάσει σχεδόν 38 χρόνια από τότε που ο αείμνηστος Γιώργος Π. Λιβανός,

ο άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα της HELMEPA, της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, μου εμπιστεύτηκε την οργάνωση της Γραμματείας της και την υλοποίηση της Ιδρυτικής Διακήρυξης του 1982,

«Να Σώσουμε τις Θάλασσες».

Είχα ακόμη την ικανοποίηση να με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους τα Συμβούλια που ακολούθησαν την προεδρία του Γ.Π. Λιβανού, υπό τους Βασίλη Φρ. Παπαχρηστίδη, Καπτ. Γιάννη Χαλά, Καπτ. Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλο, Πήτερ Γ. Λιβανό, Νίκο Π. Τσάκο, Νίκο Παππαδάκη, Γιάννη Κούστα και Γιώργο Γράτσο.

Στα χρόνια που πέρασαν, οι συνεργάτες μου κι εγώ εργαστήκαμε για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και προσωπικά ήμουν στην υπηρεσία του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού. Το παρόν Συμβούλιο, σε πρόσφατη συνεδρίαση του, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απομάκρυνση μου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή.

Είμαι υπερήφανος για το έργο που εκτελέσαμε στη HELMEPA ως σήμερα. Διαδοχικά τα Συμβούλια, μας έδωσαν τη δυνατότητα να δουλέψουμε μαζί με τους εθελοντές μέλη μας για τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

 

Έξω από τα όρια της Ελλάδας, προσπαθήσαμε να πείσουμε όλους τους εμπλεκόμενους για τη σημασία που έχει ο ανθρώπινος παράγοντας για να γίνει πραγματικότητα το μήνυμα του ΙΜΟ «Ασφαλή Πλοία σε Καθαρές Θάλασσες». Διαφάνεια, συνέπεια και σχολαστική μη κερδοσκοπική λειτουργία έχτισαν την αξιοπιστία της HELMEPA και την κατέστησαν σεβαστή στη διεθνή ναυτιλία. Πολλοί ήταν οι φορείς που υποστήριξαν ηθικά αλλά και υλικά αυτή τη μοναδική και καινοτόμο, εθελοντική πρωτοβουλία.

Αποχαιρετώντας σας σήμερα, θέλω να ευχαριστήσω τους πλοιοκτήτες Μέλη της HELMEPA και τους διευθυντές, στελέχη και ναυτικούς, τους Έλληνες και ξένους Επίτιμα Μέλη, την ηγεσία και αξιωματικούς της Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού όλων αυτών των χρόνων, τους εισηγητές των επιμορφωτικών μας προγραμμάτων και τα μέλη της Εκπαιδευτικής Επιτροπής.

Χαιρετίζω τους χιλιάδες νέους και νέες, που πέρασαν από την Παιδική HELMEPA καθώς και τους εθελοντές δασκάλους τους.

Ευχαριστώ το Ναυτιλιακό Τύπο και τα άλλα Μέσα,που αναγνώρισαν τη HELMEPA και κάλυψαν δραστηριότητες μας, προκαλώντας έτσι ευρύτερη προσοχή στις προσπάθειες μας. Και βεβαίως τo Lloyd’sList και το Seatrade,που από την αρχή πρόβαλαν τη HELMEPA διεθνώς.Τις ηγεσίες και τα επιτελεία των ΙΜΟ, UNEP/MAP, U.S. Coast Guardand Australian Maritime SafetyAuthority, που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους μέχρι σήμερα.

Προβάλλοντας την ανάγκη συνέργειας σε άλλες εθνικές ναυτιλιακές βιομηχανίες και το μη κερδοσκοπικό πνεύμα της Ιδρυτικής Διακήρυξης της HELMEPA, βοηθήσαμε στην ίδρυση 6 άλλων MEPAs, όλες σήμερα μέλη της INTERMEPA, που μαζί ιδρύσαμε.Αποχαιρετώντας τους συναδέλφους μου στις MEPAs, τους ευχαριστώ για τη συνεργασία και τη φιλία τους.

Ευχαριστώ επίσης τον ιδρυτή της ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ ΑΕ, Θέμη Βώκο και τους συνεργάτες του, που ποτέ δεν έπαψαν να προβάλλουν την πρωτοποριακή HELMEPA διεθνώς καθώς και τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) γιατί μας περιέλαβε σε διεθνείς αγώνες ιστιοπλοΐας.Επίσης, το Lloyd’sRegisterFoundation, που υποστηρίζοντας προγράμματα μας συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση πολλών τομέων δραστηριότητας στην Ελλάδα και τώρα και στην Κύπρο. Ακόμη, τα διεθνή Βραβεία Seatrade, τα Lloyd’s List Greek Shipping Awards και άλλουςγια τη συνεργασία τους.

 

Ιδιαίτερα όμως θέλω να αναγνωρίσω τη συμβολή των συνεργατών μου στη Γραμματεία της HELMEPA, με ορισμένους από τους οποίους εργαστήκαμε μαζί περισσότερα από 15 χρόνια. Εδώ, θα ήθελα να σημειώσω τον Σταύρο Γεωργιάδη, το δημιουργό του «Γλάρου» της HELMEPA και στενό συνεργάτη από την αρχή και την Κριστιάνα Πρεκεζέ, η οποία, αν και Αμερικανίδα, επέλεξε να αφοσιωθεί στην αποστολή της HELMEPA τα τελευταία 32 χρόνια. Ευχαριστώ όλους σας.

Υπερήφανος για τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της HELMEPA, με ικανοποίηση την αφήνω σήμερα σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση, που θα τη βοηθήσει στο μέλλον.

Σας εύχομαι υγεία και δύναμη και σας παρακαλώ να είστε κοντά στη HELMEPA για να μπορέσει να συνεχίσει να κινητοποιεί τόσο τη ναυτιλιακή κοινότητα όσο και την ευρύτερη κοινωνία με το σύνθημα της «Να Σώσουμε τις Θάλασσες».”

Δημήτρης Κ. Μητσάτσος

19-11-2020

 

Ο κ.Μητσάτσος ήταν ο ηρωϊκός κυβερνήτης της ακταιωρού “Φαέθων” και συμμετείχε στις μάχες της Τηλλυρίας στην Κύπρο, τον Αύγουστο του 1964, όπου μάλιστα έχασε και το χέρι του.

 

“Κοιτάξτε, επειδή τραυματίστηκα και ότι ήταν απόρρητο το γεγονός και η σταδιοδρομία μου στο ναυτικό, ουσιαστικά, είχε τελειώσει. Μπήκα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σπούδασα ηλεκτρολόγος μηχανολόγος.  Τότε είχαμε την Χούντα στην Αθήνα και φυσικά λόγω της θέσεώς μου υπήρξαν διάφορα προβλήματα. Εν πάση περιπτώσει δούλεψα στη βιομηχανία ξηράς και εν συνεχεία στα ναυπηγία και εκπροσωπούσα τη ναυπηγική βιομηχανία γιατί μου άρεσε πάντα να είμαι κοντά στη θάλασσα. Για τη σχολή δοκίμων μπήκα 15 ετών και επιπλέον η οικογένειά μου προέρχεται από τα Ψαρά και στα οποία μάλιστα στη στήλη των οικογενειών που έχουν χαθεί στο Ολοκαύτωμα ήταν και το όνομα της οικογένειάς μου. Η θάλασσα ήταν κάτι που είχε μεγαλώσει. Μετά ένας Ελληνο – Αμερικανός πλοιοκτήτης είπε ότι είχε αισθανθεί ντροπή, γιατί οι ξένοι μια πετρελαιοκηλίδα λέγανε “φταίνε οι Έλληνες, οι Έλληνες κάνουν τις ρυπάνσεις..” και σκέφτηκε να φτιάξει μια Ένωση, που να ενώσει τον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή το ναυτικό και τον πλοιοκτήτη, ανεξάρτητα αν ο ένας έχει λεφτά και άλλος δεν έχει και να τους πείσει μέσω μιας οργάνωσης που θα έφτιαχνε ότι οι θάλασσες δεν μας ανήκουν, είναι ο χώρος που δουλεύουμε και βγάζουμε λεφτά. Πρέπει να επιστρέψουμε στη θάλασσα αυτό που τους πήραμε, δηλαδή όχι άλλη ρύπανση. Τότε έφτιαξε την Ελληνική Ένωση Προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος (HELMEPA). Και τότε κάλεσαν εμένα, επειδή εκπροσωπούσα την ναυπιγική βιομηχανία αν ήθελα να ασχοληθώ με το στήσιμό της. Εγώ δεν πίστευα ότι αυτό μπορούσε ποτέ, δηλαδή ο άνθρωπος, ο Έλληνας, ο ναυτικός, ο πλοιοκτήτης να σώσει τη θάλασσα από τη ρύπανση τη δική του και είπα ότι δεν τα πιστεύω αλλά επειδή ο Λιβανός ήταν ένας άνθρωπος που είχε πάθος σε αυτό που πίστευε, μου είπε για 8 μήνες και έχω κάτσει εκεί 38 χρόνια.

 

Απόσπασμα απο alphanews.live/cyprus/

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top