ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Βασιλική Βλαχαντώνη:Μαθαίνοντας να ζούμε με την πανδημία

Η Βασιλική Βλαχαντώνη είναι μία νέα γυναίκα με έντονη δραστηριότητα και καριέρα στα ναυτιλιακά οικονομικά.Ανεξάρτητη, μητέρα δυο παιδιών, ενεργό μέλος σε πολιτικές και κοινωνικές ομάδες,δεν σταματάει μέχρι και σήμερα να δραστηριοποιείται σε κάθε τομέα στον οποίο κρίνει ότι μπορεί να συνεισφέρει.

Είχε την ευγενή καλοσύνη να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις μας, που ακολουθούν:

Μία τόσο δραστήρια επαγγελματίας όπως εσείς, πώς βίωσε την περίοδο του lockdown;

Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία ήρθε και μας άλλαξε τη ζωή εν μία νυκτί. Όχι μόνο σε επαγγελματικό, αλλά και σε οικογενειακό και προσωπικό επίπεδο. Αναφορικά με τη δουλειά, ενώ είμαστε άνθρωποι μαθημένοι στην καθημερινή επαφή με συνεργάτες και συναδέλφους, βρεθήκαμε ξαφνικά όλοι πίσω από μια οθόνη υπολογιστή. Αυτό ήταν για μένα ένα μικρό σοκ, που κατόρθωσα βέβαια να διαχειριστώ αποτελεσματικά. Ακόμα πιο δύσκολα όμως ήταν τα πράγματα στην οικογενειακή ζωή. Ξαφνικά έπρεπε να εξηγήσω στα παιδιά μου τι είναι αυτό που συνέβη χωρίς να τα φοβίσω και ταυτόχρονα να τα πείσω να τηρήσουν όλους αυτούς τους απαραίτητους κανόνες που ήταν τόσο ξένοι στην ψυχολογία ενός παιδιού.Και στα προσωπικά βέβαια, οι συνθήκες δεν ήταν εύκολες. Οι δυνατότητες διασκέδασης σχεδόν ανύπαρκτες, η επαφή με τους φίλους πάλι μόνο μέσω της τεχνολογίας και η ψυχολογία όλων μας, με καθημερινά σκαμπανεβάσματα. Δοκιμάστηκαν τα όριά μου και ως εργαζόμενη και ως μητέρα.

Προσωπικά τι σας δυσκολεύει περισσότερο σε σχέση με την πανδημία;

Πρώτον ήταν από το αίσθημα ότι για να προστατεύσω δικούς μου ανθρώπους έπρεπε να πάψω να τους βλέπω. Αναφέρομαι, φυσικά, στους γονείς μου και σε συγγενείς που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Παράλληλα έπρεπε να τους εξηγήσω όλη αυτή την κατάσταση που ακόμα και γι’αυτούς ήταν κάτι πρωτόγνωρο.

Ένα ακόμη βασικό θέμα ήταν η προσαρμογή στα νέα δεδομένα της καθημερινής μας ζωής. Κατά ένα παράξενο τρόπο, με βοήθησε η συμπεριφορά των παιδιών γιατί παρατήρησα ότι προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα στα νέα δεδομένα και χωρίς αντιδράσεις π.χ. μαθήματα εξ αποστάσεως, νέοι αυστηροί κανόνες υγιεινής, διατήρηση αποστάσεων από συγγενείς και φίλους.

 

Θα λέγατε ότι μας δίδαξε κάτι όλη αυτή η περιπέτεια;

Σίγουρα. Για μια ακόμη φορά ως λαός λειτουργήσαμε οργανωμένα και συλλογικά, έχοντας έναν κοινό στόχο. Να προστατεύσουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας αλλά και το σύνολο των συμπολιτών μας. Εκτός ελαχίστων, ευτυχώς, εξαιρέσεων τηρήσαμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα για το κοινό καλό. Μου έκανε πολύ θετική εντύπωση το γεγονός πως παρότι είμαστε ένας τόσο εκδηλωτικός λαός καταφέραμε να αναδιαμορφώσουμε ακόμη και τον τρόπο που διασκεδάζουμε. Μάθαμε να τηρούμε τις αποστάσεις, να υπομένουμε τη μάσκα, να ακούμε τους ειδικούς. Το πρόσωπο που δείξαμε στην πανδημία συμβολίζει μια νέα Ελλάδα που δικαίως ξεχωρίζει διεθνώς.

Συνεπώς, θα λέγατε ότι αλλάξαμε ως λαός;

Δεν ξέρω αν αλλάξαμε, αλλά σίγουρα δείξαμε ότι ωριμάσαμε. Δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή αναγνωρίσαμε την προσφορά γιατρών και νοσηλευτών. Αυτοί είναι οι μεγάλοι ήρωες της σημερινής Ελλάδας. Ταυτόχρονα συνειδητοποιήσαμε το έργο των αφανών ηρώων, των ανθρώπων που δεν σταμάτησαν στιγμή να εργάζονται για να μας εξυπηρετήσουν όπως οι υπάλληλοι των σούπερ-μάρκετ, ταχυμεταφορών, φαρμακείων κλπ. Κυρίως δείχνουμε ότι ωριμάσαμε γιατί πάψαμε να στεκόμαστε σε όσα μας χωρίζουν και εστιάσαμε στην αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων μας. Οφείλουμε,όμως, και να αποδείξουμε αυτή την ωριμότητα παραμένοντας προσηλωμένοι τώρα που τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν και πάλι.

 

Γενικότερα πώς αντέδρασε η ναυτιλία στα νέα δεδομένα;

Η ναυτιλία αποτελείται από πολλούς κλάδους. Η κρουαζιέρα, όπως γνωρίζετε, έχει πληγεί γιατί ανήκει και αυτή στον θαλάσσιο τουρισμό. Όσο για την ελληνική ακτοπλοΐα, παλεύει να βρει τους ρυθμούς της σε αυτό το παράξενο καλοκαίρι. Η ποντοπόρος ναυτιλία, όπου εργάζομαι, και συνιστά πυλώνα της διακίνησης του διεθνούς εμπορίου, είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αλλά με αντίστοιχα προβλήματα.

Όμως, βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου μας είναι η προσαρμοστικότητα. Η ικανότητα να βρίσκουμε γρήγορα το δρόμο μας  ακόμη και σε αχαρτογράφητα νερά.  Έτσι αντιδράσαμε και τώρα. Δεν ήταν εύκολο μα δεν υπήρχε καθόλου καιρός για χάσιμο. Βρήκαμε, λοιπόν, βέλτιστες λύσεις αξιοποιώντας ανθρώπους, πόρους και δυνάμεις. Η ετοιμότητά μας στην τεχνολογική οργάνωση της εργασίας στο γραφείο αλλά και στη σύνδεση γραφείου – πλοίου μας έδωσε την δυνατότητα να μπορούμε να συνεχίσουμε.

Νέα δεδομένα ήρθαν στο προσκήνιο: Αναδιοργάνωση των τμημάτων ώστε να μπορούν σχεδόν όλοι να εργάζονται από το σπίτι και κανόνες υγιεινής για όσους είχαν φυσική παρουσία στους χώρους εργασίας. Ελαχιστοποίηση των «πρόσωπο με πρόσωπο» συναντήσεων με συνεργάτες και,βέβαια,ακύρωση όλων των επαγγελματικών ταξιδιών  μας στο εξωτερικό όπως και των τεχνικών μας στα πλοία.  Σεμινάρια, φόρουμ, συναντήσεις μελών στους διάφορους  ναυτιλιακούς συνδέσμους πραγματοποιήθηκαν μόνο με τηλεδιασκέψεις.

Αυτά, όμως, ίσως και να ήταν τα πιο απλά σε σύγκριση με το κορυφαίο θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από τις δυσκολίες στην «αλλαγή» των ναυτικών. Τους τελευταίους μήνες οι υπεύθυνοι πληρωμάτων στην ποντοπόρο ναυτιλία πασχίζουν να βρουν λύσεις για να μπορέσουν επιτέλους να γυρίσουν σπίτι τους τα καταπονημένα, σωματικά  και ψυχικά, πληρώματα. Μην ξεχνάμε ότι η «καραντίνα» για αυτούς τους ανθρώπους κράτησε πολύ περισσότερο από κάθε άλλον. Οι ξεχωριστοί περιορισμοί στις αεροπορικές εταιρείες και στα κατά τόπους λιμάνια που επέβαλαν οι χώρες καθιστά το όλο εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο. Επιπλέον, όσες προσπάθειες κι αν έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τους διεθνείς οργανισμούς, δεν έχει καθοριστεί ένα ενιαίο πλαίσιο νομοθεσίας.

Η θάλασσα παραμένει ακόμα ταραγμένη. Δυστυχώς, δεν ξεμπερδέψαμε ακόμη με την πανδημία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό. Γι’ αυτό παραμένουμε σε συνεχή επαγρύπνηση και προετοιμάζουμε από τώρα τα επόμενα βήματά μας.

Ρεπορτάζ: Κλαίρη Παπαγεροθέου

 

Η επαγγελματική πορεία της κ.Βλαχαντώνη  και τα ερεθίσματα που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, την ενέπνευσαν ώστε να γίνει ενεργό μέλος καθώς στελεχώνει και τα εξής σωματεία και συλλόγους:

W.I.S.T.A. HELLAS (Women’s International Shipping & Trading Association)

Ένωση Ελληνικών Ναυτιλιακών Μεσιτικών Εταιρειών

Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας

«The International Propeller Club Port of Piraeus»

Εκλεγμένο μέλος Δ.Σ. με αρμοδιότητα Ταμία του «Συνδέσμου των εν Αθήναις Πυργίων» (με έτος ιδρύσεως το 1934) και μέλος του Ευαγούς Ιδρύματος «ΣΤΕΓΗ ΗΛΕΙΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ» της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας,

Χ.Ε.Ν.Νέου Φαλήρου,Συνδέσμου Νέου Φαλήρου

Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών και του Οργανισμού «Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού».

Παράλληλα με την επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα της, τα τελευταία χρόνια ένιωσε την ανάγκη να προσφέρει απο τον πολύτιμο χρόνο της και στα πολιτικά δρώμενα.

Είναι πρόεδρος του ΔΗΜ.Τ.Ο. ΝΔ Νέου Φαλήρου και ενεργό μέλος :

Ν.Ο.Δ.Ε. ΝΔ Α΄ Πειραιά και Νήσων

Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Ν.Δ.,

Τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ν.Δ.,

ΕΚΟ Ναυτιλίας Νέας Δημοκρατίας

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top