ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελένη Σταματάκη: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την χώρα μας, αλλά και για τα Βαλκάνια»

 

 

Στη συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλεύτρια Α Πειραιά και Νήσων, Ελένη Σταματάκη, είπε τα εξής:

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την χώρα μας, αλλά και για τα Βαλκάνια. Σήμερα ήρθε πια η ώρα να τελειώσουμε με ένα ζήτημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια, έναν εθνικό εγκλωβισμό, μια πληγή στη σχέση μας με το γειτονικό μας λαό, αλλά και στο εσωτερικό της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας, όπου κάθε φωνή που καλούσε να δούμε το ζήτημα με νηφαλιότητα αντιμετωπιζόταν ως προδοτική.

Η ανάδειξη του ζητήματος του ονόματος του κράτους, που προέκυψε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, σε εθνικό μας ζήτημα δημιούργησε εύφορο έδαφος για την άνοδο μισαλλόδοξων φωνών και αντιλήψεων. Στα μακεδονικά συλλαλητήρια, που στήριζε τότε και το επίσημο κράτος, είχαμε την πρώτη δημόσια, μαζική εμφάνιση της Χρυσής Αυγής που συνοδεύτηκε και από την επίθεση εναντίον αριστερών φοιτητών στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ, τον Δεκέμβριο του 1992.

Τι αποτέλεσμα είχε η αδιαλλαξία της ελληνικής πολιτείας τη δεκαετία του ’90, το εμπάργκο του ’94 και το βέτο του Βελιγραδίου; Μήπως αναβάθμισε τη θέση της χώρας μας στη διεθνή πολιτική σκηνή; Αντιθέτως, ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί επιδίωκαν πάντα την εξομάλυνση των σχέσεων, ενώ η μη λύση του ζητήματος είχε οδηγήσει στην ευρεία χρήση του συνταγματικά κατοχυρωμένου ονόματος, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το 2008 η χώρα μας καταδικάστηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την παραβίαση των όρων της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Ζητάτε κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης να γυρίσουμε πίσω.

Να θυμηθούμε, λοιπόν, τι συνέβαινε τόσα χρόνια σε διεθνείς οργανισμούς, σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις. Όλοι έλεγαν το γειτονικό κράτος Μακεδονία – σκέτο, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό- και εμείς κάναμε ότι δεν βλέπαμε και δεν ακούγαμε και στραβώναμε τα μούτρα σαν κακομαθημένα παιδιά.

Με την πολιτική αυτή, ούτε αποδυναμώσαμε τον εθνικισμό της γειτονικής μας χώρα όμως, αντιθέτως τον δυναμώσαμε και οδηγήθηκε στην επικράτηση του εθνικισμού του Γκρούεφσκι.

Παρόλα αυτά σήμερα, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μια κυβέρνηση με διάθεση σύνθεσης και διαλόγου -και το έχει αποδείξει αυτό στην πράξη, με την αποδοχή των όρων της συμφωνίας – με την οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και να πετύχουμε την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών, αλλά και γενικότερα των λαών των Βαλκανίων.

Η θέση της Ελλάδας για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes) δεν είναι καινούρια, είναι μια θέση των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αντί όμως σήμερα να υπάρχει σύμπνοια, σε ένα ζήτημα που θεωρείται εθνικό, η Ν.Δ. κρατάει μια ανεύθυνη στάση, αξιοποιώντας την αναβίωση του Μακεδονικού ως ένα πεδίο δημαγωγικής εθνικιστικής εκμετάλλευσης, αποφεύγοντας έντεχνα τον εσωτερικό της διχασμό και κάνοντας το χατίρι σε ακροδεξιά στελέχη που έχουν εισχωρήσει τα τελευταία χρόνια στις γραμμές της.

Η Ν.Δ. σήμερα δημιουργεί ένα κακό ιστορικό προηγούμενο για την πολιτική της παράταξη.

Δυστυχώς κάνει ένα λάθος, θέλοντας να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς, νομιμοποιεί τον λόγο τους. Είδαμε το θλιβερό και επικίνδυνο σύνθημα «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» στα σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ποιος έχει την πολιτική ευθύνη για αυτό; Ποιος εκμεταλλεύεται ακόμα και τους μαθητές για μικροκομματικές σκοπιμότητες;

Ποιος ενθαρρύνει τις φασιστικού τύπου ενέργειες στοχοποίησης βουλευτών με αφίσες, με κακόβουλες προτροπές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και με ευθείες απειλές μέσω τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων και επιθέσεις τρομοκρατικές σε σπίτια βουλευτών;

Ποιος χρηματοδοτεί την τρομοκρατική αυτή καμπάνια; Ποιος καλύπτει αυτούς που προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο της βουλής;

Το κουβάρι σιγά – σιγά ξετυλίγει και γρήγορα θα φτάσουμε στην άκρη και τότε θα δούμε ποιοι είναι η προδότες, ποιοι είναι οι ψεύτες, ποιοι πούλησαν σύμβολα, ιστορία, γλώσσα και εδάφη.

Όλα αυτά δεν μας τρομάζουν, ούτε μας εμποδίζουν να στηρίξουμε την πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη συμφωνία των Πρεσπών. Ζητάμε τα γεγονότα αυτά να τα καταδικάσουν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Σε κάθε σύγχρονη δημοκρατική χώρα η πιθανότητα και μόνο ειρηνικής επίλυσης ενός ζητήματος που ταλαιπωρεί για δεκαετίες τις σχέσεις με γειτονικό κράτος θα αποτελούσε από μόνη της χαρμόσυνο γεγονός. Στην Ελλάδα όμως, οι δυνάμεις της συντήρησης θεωρούν υπόδειγμα πατριώτη οι χουντικοί που ξεπούλησαν τη μισή Κύπρο σε μια νύχτα.

Η διεθνής κοινότητα δίνει συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του Μακεδονικού. Η θέση της χώρας αναβαθμίζεται. Γινόμαστε μια αξιόπιστη δύναμη σταθερότητας στα Βαλκάνια. Ενισχύουμε την συνεργασία, οικοδομούμε φιλικές σχέσεις, ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ των Εμπορικών Επιμελητηρίων, αλλά και Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων.

Αυτό στη Νέα Δημοκρατία δεν αρέσει. Φτάνει στο σημείο να λέει συνειδητά ψέματα, όταν μιλάει για σημεία της συμφωνίας, για εθνότητα, για γλώσσα, για σύνορα, τα οποία έχουν διευκρινιστεί μέσα από τη συμφωνία και δηλώνεται ρητά ότι όλα τα χαρακτηριστικά του κράτους δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό.

Για μας λοιπόν, πατριωτισμός είναι να επιδιώκεις την ειρηνική συνύπαρξη και την αλληλεγγύη των λαών. Τη συμβίωση που συμβάλει στη θετική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί έναν ισχυρό πόλο.

Δεν αξιοποιούμε όμως την ισχύ μας επιθετικά, δημιουργώντας εχθρούς, αλλά εποικοδομητικά, δημιουργώντας χρήσιμους συμμάχους.

Σήμερα, είμαστε περήφανοι γιατί με αυτή τη συμφωνία απαλλασσόμαστε και απαλλάσσουμε την κοινωνία από ένα βάρος.»

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top