ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ Κ. ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ:«Πρόβλημα στέγασης Υπηρεσιών Δικαστικού Μεγάρου του Πειραιά»

Επίκαιρη   Ερώτηση  της βουλεύτριας Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Σταματάκη 

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: «Πρόβλημα στέγασης Υπηρεσιών Δικαστικού Μεγάρου του Πειραιά»

 

Πάγιο αίτημα πενήντα και πλέον ετών του νομικού κόσμου, του Δήμου Πειραιά και της ευρύτερης Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Σαρωνικού, αλλά και όλων των θεσμικών φορέων της πόλης είναι η στέγαση των Δικαστικών Υπηρεσιών ή των περισσοτέρων εξ αυτών σε σύγχρονο και αξιοπρεπές κτίριο αντάξιο της ιστορίας της πόλης, αλλά και του πρώτου λιμανιού της χώρας.

Η λύση που προκρίθηκε τη δεκαετία του 1980 για τη στέγαση του Πρωτοδικείου, της Εισαγγελίας και του Εφετείου Πειραιά σε αγορασθέν από το Ελληνικό Δημόσιο επταώροφο κτίριο γραφείων ήταν πρόχειρη, χωρίς σχεδιασμό και αποτελούσε μία λύση ανάγκης.

Η στέγαση των υπολοίπων Δικαστικών Υπηρεσιών παρέμεινε σε μισθωμένα από το Δημόσιο κτίρια γραφείων, για τα οποία καταβάλλονται 1.134.000 ΕΥΡΩ ετησίως από το Δημόσιο ενώ δεν πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές για Δικαστήρια ενός σύγχρονου Κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά έχει δεχθεί την δωρεάν παραχώρηση ημιτελούς ακινήτου της πρώην Ραλλείου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για 50 έτη έναντι παραχώρησης δικαιώματος χρήσης χώρων κυλικείων και καταστημάτων φωτοτυπιών στους ορόφους, ώστε να λαμβάνει ένα υποτυπώδες αντάλλαγμα ο Δήμος Πειραιά.

  • Επειδή από τον Φεβρουάριο του 2015 έχει εκφραστεί η βούληση του Υπ. Δικαιοσύνης να λύσουν το πρόβλημα της στέγασης των περισσοτέρων Δικαστικών Υπηρεσιών στεγάζοντας τες στο ημιτελές Μέγαρο της πρώην Ραλλείου Σχολής και έχει από το 2017 περατωθεί η προαπαιτούμενη μελέτη στατικής επάρκειας.
  • Επειδή έχει δημιουργηθεί δυσφορία στους πολίτες, το νομικό κόσμο και τους θεσμούς του Πειραιά η μη επίλυση του θέματος.
  • Επειδή το έργο μεταφοράς των Δικαστικών Υπηρεσιών είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πειραιά και των Νησιών δεδομένου ότι το λιμάνι του Πειραιά εξελίσσεται σε διεθνές εμποροναυτιλιακό κέντρο καθώς και της κρουαζιέρας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Γιατί δεν εντάσσεται το έργο ολοκλήρωσης του ημιτελούς Μεγάρου στον Δημόσιο Προϋπολογισμό, ως αναπτυξιακό έργο;
  2. Ποιό είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου για το οποίο έχει υπάρξει δέσμευση και τι προτίθεται να πράξει τα Υπουργείο ώστε το χρόνιο πρόβλημα να βρει σύντομα την οριστική λύση του;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Ελένη Σταματάκη

 

ακολουθεί  το βίντεο με την απάντηση  του Υπουργού.

 

www.youtube.com/watch?v=w03t9gj0e7o

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top