ΠΕΙΡΑΙΑΣ

42 μήνες έργο με κοινωνικό πρόσημο στον Οίκο Ναύτου

 

Γράφει η Ηλέκτρα Κίκη, πρώην Αντιπρόεδρος του Οίκου Ναύτου

Τρεισήμισι χρόνια πριν ξεκίνησα το ταξίδι μου στον Οίκο Ναύτου με συνοδοιπόρους τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους υπαλλήλους του φορέα, με πυξίδα τη θέληση και προορισμό τους εφικτούς στόχους.

Από την ανάληψη των καθηκόντων μου,ως Αντιπρόεδρος στον Οίκο Ναύτου, κλήθηκα να ενεργήσω με συναίσθηση ευθύνης, να επιδείξω υπευθυνότητα και να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των 130.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων, για έναν φορέα που θα είναι αντάξιος των προσδοκιών τους. Με γνώμονα το συμφέρον των ναυτικών εργαστήκαμε από κοινού με σκοπό την επούλωσητων παθογενειών που βάραιναν το φορέα, επιτυγχάνοντας τα κάτωθι:

– Ξεπαγώσαμε παλιούς διορισμούς που εκκρεμούσαν, προσλαμβάνοντας υπαλλήλους.

– Προβήκαμε σε φυσική απογραφή των παγίων και την εγγραφή τους στο Μητρώο Παγίων Στοιχείων, αφού για χρόνια δεν είχε πραγματοποιηθεί.

– Υλοποιήσαμε τα πρώτα στάδια του έργου της εκκαθάρισης των απολογισμών των παρατημάτων των ετών 2009 – 2012 με τη λογιστική καταχώριση αυτών και την κωδικοποίηση των νομοθετικών διατάξεων.

– Πετύχαμε την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης με υποχρεωτική και δεσμευτική για τον Οίκο Ναύτου πιστοποίηση αναπηρίας από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

– Πετύχαμε την κατάργηση της συγχώνευσης του Οίκου Ναύτου με το ΓΕΝΕ, καθιστώντας τον Οίκο Ναύτου αυτοτελή ασφαλιστικό φορέα.

– Καταφέραμε να βεβαιώνονται και να εισπράττονται οι κάθε είδους απαιτήσεις και έσοδα του Οίκου Ναύτου από το Τμήμα Ταμείου του φορέα μας σύμφωνα με τις ρυθμίσεις περί κύρωσης του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, επιταχύνοντας τη διαδικασία.

– Επεκτείναμε την onlineδιασύνδεση των παραρτημάτων μας με την κεντρική υπηρεσία με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών μας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ναυτικών μας.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή φαντάστηκα μια διαδρομή που θα άφηνε στο χρόνο έργο με κοινωνικό πρόσημο. Το απαιτούσαν άλλωστε οι προκλήσεις της εποχής.

– Από το έτος 2018 καταφέραμε και αυξήσαμε τα επιδόματα αναπηρίας «Οίκοι Περίθαλψης» και «Οίκοι Ενδιαίτησης»  και το επίδομα « Ασθενείας», δίνοντας μια μικρή ανάσα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

– Από το έτος 2018 ρυθμίσαμε την παροχή ασφαλιστικής προστασίας στα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και στα νεογέννητα τέκνα των ναυτικών από την ημέρα γέννησής τους.

– Ενισχύσαμε την αγαστή συνεργασία μας με την Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας Πειραιά και την 2η ΥΠΕ, η οποία  συνέβαλε στην άμεση και αποτελεσματική υγειονομική εξυπηρέτηση των ναυτικών μας.

– Συμμετείχαμε στη ΔΕΘ το έτος 2018 με ενημερωτικό φυλλάδιο για τις υπηρεσίες και τις παροχές του Οίκου Ναύτου, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια του φορέα μας.

– Συντάξαμε και καταθέσαμε προς έγκριση στο Υπουργείο Ναυτιλίας το νέο οργανόγραμμα του φορέα, στον οποίο προβλέπεται και η ίδρυση Κοινωνικής Υπηρεσίας, ώστε ο Οίκος Ναύτου να στελεχωθεί με κοινωνικούς επιστήμονες για τη διασύνδεση των ασφαλισμένων ναυτικών με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.

– Καταφέραμε ο Οίκος Ναύτου να λαμβάνει χρηματοδοτούμενα έργα μέσω ΕΣΠΑ. Παράδειγμα αποτελεί η έγκριση της χρηματοδότησης των 190.000 ευρώ για την απλοποίηση και ηλεκτρονοποίηση των υπηρεσιών του Οίκου Ναύτου, που θα ολοκληρωθεί εντός του έτους 2021. Έργο που θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων ναυτικών.

– Πραγματοποιήσαμε μελέτη για τον πληροφοριακό εκσυγχρονισμό του φορέα και την ψηφιακή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων ναυτικών.

–  Ενισχύσαμε τη συνεργασία μας με τα Παιδικά Χωριά SOS και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειαςπου εδρεύουν στον Πειραιά με σκοπό τα παιδιά των ναυτικών να λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ειδικής εκπαίδευσης κ.λ.π.

– Παραχωρήσαμε μέρος του κτιρίου του παραρτήματος Οίκου Ναύτου για την επέκταση της ΑΕΝ Χίου.

– Παραχωρήσαμε στο Νοσοκομείο Χίου απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό των κλειστών ιατρείων του φορέα μας στο νησί.

– Εγκρίναμε το ποσό των 40.000 ευρώ για την κατασκευή πτέρυγας του Νοσοκομείου Χίου για τις χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών. Μετά από κοινές αλλεπάλληλες προσπάθειες με αρμόδιους φορείς στεγάζεται, πλέον, στο κτίριο ΟίκουΝαύτου στη Χίο ιατρός που συνταγογραφεί φάρμακα των ασφαλισμένων ναυτικών μας.

Τους τελευταίους έξι μήνες βιώσαμε όλοι μας μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Ως διοίκηση του Οίκου Ναύτου έπρεπε να ανταποκριθούμε άμεσα στις υγειονομικές προκλήσεις της εποχής. Χωρίς καμία καθυστέρηση αποφασίσαμε την τρίμηνη παράταση των αναπηρικών επιδομάτων και του ασφαλιστικού δικαιώματος έως 30 Ιουνίου 2020.

Σε καιρό ενεργούς πανδημίας, με αρκετές τεχνολογικές αδυναμίες, αλλά με τεράστιες προσπάθειες από τους υπαλλήλους του Οίκου Ναύτου καταβάλαμε το δώρο Πάσχα σε 5.000 δικαιούχους χωρίς τη φυσική παρουσία στο φορέα μας.

Σε δύσκολες για την εποχή συνθήκες αναλάβαμε και ολοκληρώσαμε με επιτυχία την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε περίπου 2.324 δικαιούχους ναυτικούς. Επίσης καταβάλαμε για το μήνα Μάιο αποζημίωση αναστολής εργασίας των 534 ευρώ σε περίπου 1.100 δικαιούχους ναυτικούς. Τέλος καταβάλαμε για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που προβλέφθηκε για 3.500 άνεργους ναυτικούς με εξάμηνη διάρκεια, ήτοι μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.

Τρεισήμισι χρόνια μετά, με διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, το ταξίδι ολοκληρώθηκε αφήνοντας στον προορισμό του χρηματικό αποθεματικό των 14.000.000 ευρώ κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος, που σχηματίστηκε από μειώσεις δαπανών και εισπράξεις οφειλόμενων και αχρεωστήτως καταβληθέντων, στις οποίες δεν είχε προβεί για δεκαετίες ο φορέας. Πρόκειται για χρηματικό αποθεματικό ικανό για την περαιτέρω στήριξη των ναυτικών και των οικογενειών τους.

Το οφείλαμε στους ναυτικούς που θαλασσοδέρνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου!

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top