ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

Έκθεση «Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας»

Διάρκεια: 13 Απριλίου – 15 Σεπτεμβρίου 2019
Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς

Ωράριο έκθεσης:
Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-17.00

Ανοιχτά το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα (4/5, 1/6, 6/7, 3/8, 7/9) με ξεναγήσεις, ώρες 11.00-15.00

Επιπλέον ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 216 9003700, εσωτ. 104

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή: 25/4-1/5, 17/6, 12-16/8

Είσοδος ελεύθερη
#IALHistoricalLibrary #IALincunabulaexhibition  #IALincunabula

 

 

 

 

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

 

Ρομπότ, Συναισθήματα και Ηθική

 

Ο Νικόλαος Μαυρίδης, Διδάκτορας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στη Ρομποτική και την Τεχνητή Νοημοσύνη, δημιουργός και διευθυντής του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Πολυμέσων (IRML), έρχεται στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη να μιλήσει για ένα σημαντικό θέμα της σύγχρονης επιστήμης.

 

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

 

Παρουσίαση του τετράτομου έργου
The Cambridge Grammar of Medieval and Early Modern Greek

 

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει την παρουσίαση του τετράτομου έργου The Cambridge Grammar of Medieval and Early Modern Greek του εκδοτικού οίκου Cambridge University Press με συγγραφείς τους David Holton, Geoffrey Horrocks, Marjolijne Janssen, Τίνα Λεντάρη, Ιώ Μανωλέσσου και Νότη Τουφεξή.

Η Γραμματική αποτελεί ένα εξαιρετικής σημασίας έργο, μοναδικό στο είδος του, το οποίο προσφέρει την πρώτη πλήρη περιγραφή της δημώδους ελληνικής γλώσσας κατά τη Μεσαιωνική και Πρώιμη Νεοελληνική περίοδο (περ. 1100-περ. 1700).

 

 

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ “ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ”

 

Οι βιβλιοθηκονόμοι μας προτείνουν

 

Για ενήλικες

 1. Γάλα Μαγνησίας / Κώστας Ακρίβος – Μεταίχμιο
 2. Στ’ αμπέλια / Σταύρος Ζουμπουλάκης – Πόλις
 3. Περί φυσικής της μελαγχολίας / Georgi Gospodinov – ‘Ικαρος
 4. Ολομόναχος: αυτοβιογραφική προφητεία / Νίκος Παναγιωτόπουλος – Μεταίχμιο
 5. Ο Σαίξπηρ σήμερα / Stephen Greenblatt – ΜΙΕΤ

Για εφήβους και παιδιά

 1. Η μάγισσα Λουΐζα και οι 32 γάτες / Δήμητρα Ανδρουλάκη – Μεταίχμιο
 2. Δάσκαλος σε δύο ρόδες / Μαρία Ανδρικοπούλου – Καλέντης
 3. Η Λούμπνα και το βότσαλο / Wendy Meddour  – Καλειδοσκόπιο
 4. Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης / Ελένη Δικαίου – Πατάκης
 5. Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου / Bradley Kimberly – Παπαδόπουλος

 

 

Λειτουργία του Ιδρύματος κατά την εορταστική περίοδο
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, η Δανειστική Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη», η Ιστορική Βιβλιοθήκη και η έκθεση «Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας» θα παραμείνουν κλειστά από τις 26 Απριλίου έως και την 1η Μαΐου.

 

 

 

 

Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών και Επιστημών της Πληροφόρησης

 

 

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει ενεργά στο 85ο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών και Επιστημών της Πληροφόρησης (World Library and Information Congress) της IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions), το οποίο πραγματοποιείται 24-30 Αυγούστου στην Αθήνα.

Σε μια προσπάθεια να στηρίξει έμπρακτα τους Έλληνες βιβλιοθηκονόμους και εργαζόμενους σε βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας, το Ίδρυμα αναλαμβάνει να καλύψει το κόστος συμμετοχής στο συνέδριο για 90 άτομα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι πτυχιούχοι βιβλιοθηκονομίας, καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες που λειτουργούν στην Ελλάδα. Η επιλογή θα γίνει με κλήρωση σε διαδικτυακή πλατφόρμα. Προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία επιλογής, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έως και την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019. Οι επιτυχόντες θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά και θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους έως τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019.

Αίτηση συμμετοχής: https://forms.gle/B7B6L9UPR2pNoiNw6

 

 

 

Συνέδριο – Σεμινάριο «Κίνα, Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειος»

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου

 

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου διοργανώνουν το διήμερο Σεμινάριο “Κίνα, Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειος”.

 

Το Σεμινάριο, το οποίο θα έχει τη μορφή Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου).

 

Με αφορμή την Πρωτοβουλία Πολιτιστικού Διαλόγου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και του Πανεπιστημίου Tsinghua, καθώς και την Έδρα Επισκέπτη Καθηγητή Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών “Μαριλένα Λασκαρίδη” στο Πανεπιστήμιο αυτό, το Ίδρυμα φέρνει κοντά επιφανείς προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Κίνα σε ένα Συμπόσιο προκειμένου να παρουσιάσουν και να συζητήσουν ποικίλες εκφάνσεις των Ελληνο-Κινεζικών σχέσεων, με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο.

 

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην Αγγλική γλώσσα, χωρίς μετάφραση.

 

Απαραίτητη η ηλεκτρονική εγγραφή εδώ: https://forms.gle/anHEHsFtMpWw2uQ16

 

Εγγραφές θα γίνονται δεκτές έως την Τετάρτη 8 Μαΐου

Δείτε περισσότερα

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 

Νέες προσκτήσεις της Ιστορικής Βιβλιοθήκης

 

Αρχέτυπα – Παλαίτυπα

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη εμπλουτίζει συστηματικά την Ιστορική του Βιβλιοθήκη με επιλεγμένα αρχέτυπα και παλαίτυπα βιβλία. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 απέκτησε, μεταξύ άλλων, δύο ακόμη αρχέτυπα (Articella, 1493 και Ευσέβιος Καισαρείας, 1480) και τρία σπάνια παλαίτυπα (Επίκτητος, 1529, Ευριπίδης, 1537, Γεώργιος Τραπεζούντιος, 1523).

Από τις νέες προσκτήσεις αξίζει να σχολιαστεί η συλλογή Articella, που τυπώθηκε το 1493 στη Βενετία για λογαριασμό του εκδότη Ottaviano Scotto. Πρόκειται για μια συλλογή αρχαιοελληνικών ιατρικών κειμένων του Ιπποκράτη, του Γαληνού και άλλων, με εισαγωγή του σπουδαίου Άραβα γιατρού και λόγιου Hunayn bin Ishaq (809 – 873), γνωστού και με το λατινικό όνομα Ioannitius. Το έργο αυτό χρησιμοποιήθηκε από τον 13ο  μέχρι τον 16ο αι. ως εγχειρίδιο διδασκαλίας της ιατρικής.

Βιβλιοθήκες

– Η Βιβλιοθήκη της Ιστορικού Λουκίας Δρούλια
– Η Βιβλιοθήκη του Λογοτέχνη Ρόδη Ρούφου
– Η Βιβλιοθήκη του Πολιτικού Αριστείδη Σκληρού
– Η Βιβλιοθήκη του Μαθηματικού Νίκου Κλαουδάτου
– Η Βιβλιολογική Συλλογή Κώστα Σπανού
– Η Βιβλιοθήκη του Καθηγητή Πάρι Γουναρίδη

Αναζητήστε βιβλία στην Ιστορική Βιβλιοθήκη

 

 

 

 

 

TravelTrails: Αποστολές και Εξερευνήσεις

στην Ανατολική Μεσόγειο, 1500 – 1830

 

Το TravelTrails είναι μια πρωτοποριακή ιστοσελίδα, η οποία δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Σε αυτήν αποδελτιώνονται με συστηματικό τρόπο τα κείμενα Ευρωπαίων περιηγητών που περιπλανούνταν ή πραγματοποιούσαν αποστολές σε περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς και σε περιοχές του ελλαδικού χώρου υπό βενετική κυριαρχία.

 

Η καινοτομία της ιστοσελίδας έγκειται στο ότι ο πλούτος των περιηγητικών κειμένων παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό οργανωμένος σε θεματικές ενότητες, γεωγραφικά κριτήρια και σχετικές ετικέτες. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κάνει σε γενικές ή και εξειδικευμένες αναζητήσεις, συνδυάζοντας ένα ή και περισσότερα κριτήρια αναζήτησης, προσεγγίζοντας και ταυτίζοντας χώρους, μνημεία, πρόσωπα, ομάδες, επαγγέλματα, ήθη, έθιμα και άλλα θέματα.

 

Η ιστοσελίδα TravelTrails περιλαμβάνει 471 έργα στην πρωτότυπή τους γλώσσα και 11.000 εγγραφές, οι οποίες θα παρουσιάζονται στο κοινό προοδευτικά. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου, η οποία περιλαμβάνει τις περιηγητικές εκδόσεις του 16ου αιώνα.

Η νέα αυτή βάση δεδομένων ουσιαστικά συμπληρώνει την τεράστια συλλογή εικονογραφικό υλικού από τις ίδιες εκδόσεις που προσφέρει το ίδρυμα μέσα από την ιστοσελίδα Travelogues – Με το βλέμμα των περιηγητων, η οποία συνεχίζει να εμπλουτίζεται διαρκώς.

Επισκεφθείτε το TravelTrails

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

 

7ος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός “Καίτη Λασκαρίδη”

 

Είναι σε εξέλιξη για μία ακόμη χρονιά ο Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Πρωτόλειου Διηγήματος “Καίτη Λασκαρίδη” για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να ενισχύσει την αυτοέκφραση των εφήβων και να υποστηρίξει το μάθημα της Λογοτεχνίας και της Έκθεσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Προθεσμία υποβολής των συμμετοχών: 31η Μαΐου 2019

Βρείτε εδώ την προκήρυξη

 

Υπενθύμιση Προκήρυξης του
6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολιού – Υποτροφία Ισμήνης Κάρτερ

 

Χορήγηση μίας (1) υποτροφίας για ανώτατες σπουδές βιολιού σε Μουσικό Πανεπιστήμιο στο εξωτερικό* (για την απόκτηση Bachelor ή Master)

 • Δύο συνεχή ακαδημαϊκά έτη με έναρξη το έτος 2019
 • Διεξαγωγή: 3ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2019, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής
 • Αιτήσεις συμμετοχής δεκτές μέχρι και την 30η Αυγούστου 2019

Δυνατότητα κάλυψης εξόδων μετακίνησης των υποψηφίων για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, κατόπιν συνεννόησης
Για λεπτομέρειες δείτε εδώ.

 

 

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top