ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΡΚΙΔΗΣ:ΤΑ 6 ΚΟΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ 3 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

H διεξαγωγή των εθνικών εκλογών τον Ιούλιο, αποτελεί θετικό γεγονός για την πορεία της οικονομίας εντός του 2019, στο βαθμό που αποφεύγονται οι συνέπειες μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό, αφού προβληματίζουν έντονα τα σημάδια επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ανάπτυξη είναι αναιμική, κινείται σε ετήσια επίπεδα χαμηλότερα του 2% και το κενό στις επενδύσεις ανέρχεται στο 11%, αντί του 20% της Ε.Ε. Από τα υπερπλεονάσματα της οικονομίας, περάσαμε στα υπερπλεονάσματα των συστάσεων του Eurogroup της 13ης Ιουνίου, αφού το πρώτο τρίμηνο του 2019, η οικονομία κατέγραψε χαμηλή πτήση στο 1,3%. Αντίστοιχα οι προβλέψεις σε ετήσια βάση κυμαίνονται στο 1,8-1,9%, ενώ το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι ένας διορθωτικός ρυθμός ανάπτυξης 4% του ΑΕΠ. Είναι προφανές πως, το περίφημο «ελατήριο» της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται «πολιτική μόχλευση» για να λειτουργήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφορές και ομοιότητες του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας που είχε άλλωστε ανακοινωθεί πολύ πριν από αυτά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ.
Ειδικότερα, η ΝΔ υποστηρίζει πως, η ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσα από τη μείωση των φόρων και μέσα από μια έκρηξη επενδύσεων, που θα φέρει πολλές νέες, καλοπληρωμένες δουλειές και δεσμεύεται για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20%, αλλά και του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Το αρχικό κόστος εκτιμάται στα 700 εκ. ευρώ, αλλά με πολλαπλά οφέλη από την αύξηση του κύκλου εργασιών και τις επενδύσεις κεφαλαίου σε αναμονή. Το κράτος, έτσι, θα σταματήσει να είναι συνέταιρος στις επιχειρήσεις με τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων να περιορίζεται δραστικά στο 24% από 40% που είναι σήμερα αποθαρρύνοντας τις προσλήψεις και ευνοώντας τη φοροαποφυγή. Μειώνει τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22%, στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και μειώνει τον ανώτατο συντελεστή από το υψηλό 45%. Κοστολογεί στα 900 εκ. ευρώ την μείωση του ΦΠΑ σε όλον τον κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο μαζί με τη μεσοπρόθεσμη μείωση του Φ.Π.Α. στο 11% και στο 22%, χωρίς να καταργηθεί ο υπερεκπτωτικός συντελεστης 6%, σε φάρμακα και ενέργεια. Με τον τρόπο αυτόν, η Ελλάδα θα γίνει ανταγωνιστική και το καθοριστικό για την οικονομία τουριστικό εισόδημα δεν θα εξαρτάται από τη γεωπολιτική συγκυρία. Προχωρά στη πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις εντός της πρώτης διετίας της νέας διακυβέρνησης. Η νέα αυτή δέσμευση μαζί με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% και της εισφοράς για κύρια σύνταξη στο 15% αυξάνει δραστικά το ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων. H συνολική επιβάρυνση φόρων και εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες περιορίζονται στο 29% από 50% που είναι σήμερα. Τέλος με εκτιμώμενο όφελος 850 εκ. ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες μειώνει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% για κάθε ελληνικό νοικοκυριό και αναστέλλει την επιβολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
Χαρακτηριστικό του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στη προσπάθεια προσέγγισης των μεσαίων στρωμάτων, είναι οι εξαγγελίες για την επόμενη 4ετία με μέτρα, από αυτά που η ίδια η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ή και ψηφίσει στο παρελθόν, αλλά ακύρωσε μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου. Για παράδειγμα η σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20% και σταδιακά στο 10% αλλά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που προβλεπόταν να αφορά εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, αντί των 20.000 που ανακοινώθηκε, ενώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% είχε εξαγγελθεί το φθινόπωρο του 2018, ξεχάστηκε στη συνέχεια επανήλθε στο πρόγραμμα του 2020 με μείωση έως και 50% μόνο για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες. Στα φορολογικά, ενδιαφέρον παρουσιάζει, η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις σε 2 δόσεις (2020-2021) και στο 80% για νομικά πρόσωπα σε ορίζοντα τριετίας, ώστε να επιστρέψει στα προ μνημονίου επίπεδα. Προβλέπονται επίσης γενικές μειώσεις στο φόρο εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους και συναιτερισμών αγροτών, του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1000 κάτοικους καθώς και μείωση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές.
Στο προεκλογικό οικονομικό πρόγραμμα του ΚΙΝ.ΑΛ συμπεριλαμβάνονται επίσης ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ από 13% σε 11%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και οι δύο κοινές υποσχέσεις με τη Κυβέρνηση για δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας, αύξησης των εξαγωγών και διπλασιασμού των άμεσων ξένων επενδύσεων μέχρι το 2025.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση επιχειρεί να προσεγγίσει τη μεσαία τάξη, μετά τις Ευρωεκλογές, με προτάσεις οι οποίες είναι σχεδόν αντιγραφή από αυτές των κομματικών της αντιπάλων και με παροχές που κοστολογούνται από 2,2 εως 2,8 δις ευρώ. Είναι εμφανές ότι υπάρχουν 6 κοινά σημεία αναφοράς και συγκεκριμένα η άμεση φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ. Προσωπικά, πιστεύω ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης σε διατηρήσιμες βάσεις, συνιστούν σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Μια πρόκληση που απαιτεί, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και – κυρίως – τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής κουλτούρας, η οποία επιτρέπει την επίτευξη συναινέσεων και διασφαλίζει τη συνέχεια και τη συνέπεια της ασκούμενης πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, με γνώμονα ότι το κλίμα, το χρήμα και οι προσδοκίες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την οικονομία, ζητούνται συνθήκες ουσιαστικής επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ας εμπιστευθεί λοιπόν ο καθένας τον πλέον αξιόπιστο και ικανό διαχειριστή εκείνου του οικονομικού πρόγραμματος, που πιστεύει ότι θα του εξασφαλίσει στο μέλλον έμπρακτα, όλα τα παραπάνω. Προσωπικά, θα μείνω όπως πάντα άλλωστε, πιστός στην οικονομική ανάπτυξη και τη πολιτική αλήθεια. Καλό τριήμερο

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top