ΑΤΤΙΚΗ

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση”Τοπόσημα 1821-Μάνη”της “Ένωσης Απανταχού Μανιατών” στο Βεάκειο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Εθνική παλιγγενεσία,  στο Βεάκειο θέατρο Πειραιά. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν θεατρικά και μουσικοχορευτικά δρώμενα, παρακολουθώντας παράλληλα ενδιαφέρουσες ιστορικές τοποθετήσεις, που σκοπό είχαν να αναδείξουν τη συμβολή των Μανιατών στην επανάσταση και να επικοινωνήσουν το πάγιο αίτημα για την αναγνώριση της 17ης Μαρτίου 1821 ως ημερομηνίας έναρξής της.

Προτού ξεκινήσει η σημαντική αυτή εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Μανιατών, Σταύρος Βοϊδονικόλας. Όλοι τους εξήραν το ρόλο των Μανιατών και Μανιατισσών στην επανάσταση αλλά και τη συμβολή τους στη σημερινή κοινωνία από θέσεις ευθύνης.

Πρέπει , ασφαλώς, να σημειωθεί πως την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Μακριδάκης.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και την παρουσίαση και  συντονισμό της εκδήλωσης έφεραν άψογα εις πέρας η κ.Ευγενία Μπαρμπαγιάννη Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού και ο Σταύρος Βοϊδονικόλας  Εντεταλμένος Περιφερειακός  Σύμβουλος και Πρόεδρος της Ένωσης  Απανταχού Μανιατών όπου  συμμετείχε.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε στην εκδήλωση της  Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη» και της Περιφέρειας Αττικής στο Βεάκειο θέατρο, με θέμα: «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Η προσφορά   της Μάνης στον απελευθερωτικό αγώνα».

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προβολή βίντεο με θέμα:  «Τοπόσημα 1821-Μάνη» της ΕΡΤ, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα και έγιναν ιστορικές αναφορές για τους αγώνες των Μανιατών και Μανιατισσών.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, σημείωσε μεταξύ άλλων: 


«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σε αυτή την όμορφη εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και την προσφορά της Μάνης στον απελευθερωτικό αγώνα, όπου οι Μανιάτες πρωτοστάτησαν. 

Ήταν  επίσης, ιδιαίτερη χαρά όταν μου ζητήθηκε να δώσουμε το θέατρο για να γίνει αυτή η εκδήλωση  από την Περιφέρεια Αττικής, την Ένωση Απανταχού Μανιατών και τον Πρόεδρό της  πρώην συνεργάτη μου  Αντιδήμαρχο κ. Σταύρο Βοϊδονικόλα.

Πριν από δύο χρόνια, προτάθηκε στον Δήμο Πειραιά να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών: να τοποθετηθούν δύο προτομές των ηρώων σας  στην πόλη του Πειραιά. Πρόκειται για  αίτημα που έγινε αποδεκτό και χαίρομαι ιδιαίτερα γι΄ αυτό, καθώς το Μανιάτικο στοιχείο στον Πειραιά είναι έντονο και η Ένωση Απανταχού Μανιατών διατηρεί τις παραδόσεις και τα έθιμα της Μάνης.

Αναφέρομαι στο άγαλμα της Ηρωίδας Μανιάτισσας το οποίο  θα τοποθετηθεί στον σταθμό Μανιάτικα στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα, στην οποία ζουν οι περισσότεροι Μανιάτες και στο άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, το οποίο θα τοποθετηθεί στην πλατεία Μπακογιάννη του Δημοτικού Θεάτρου. Ήδη, μετά από αίτημα της Ένωσης σε λίγες ημέρες το άγαλμα της Ηρωίδας Μανιάτισσας  θα μπει προσωρινά στο πάρκο Δηλαβέρη, μέχρι να ολοκληρωθεί ο σταθμός του μετρό στα Μανιάτικα.

Η σχέση Μάνης – Πειραιά είναι διαχρονική και ιστορική. Επιθυμία μας είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτούς τους δεσμούς. Θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σας και να υλοποιούμε συνέργειες, ώστε να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα μαζί. Σας ευχαριστώ».

Από  τον Δήμο Πειραιά στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.

Καρύδης Δημήτρης και Καψοκόλης Γρηγόρης, οι κυρίες Χαρβαλάκου – Γλύκα  Αθήνα, Μπουρδάκου Κυριακή και Καρακατσάνη Αντωνία. Οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι : κυρίες Νταϊφά Ειρήνη και Τουμαζάτου  Αλεξάνδρα – Γερασιμούλα. Οι Πρόεδροι της ΔΗ.ΡΑ.Π. κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος και  του Ο.Π.Α.Ν. κ. Ιωσήφ Βουράκης.  

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Βλαχάκος Νικόλαος, Σιγαλάκος Κυριάκος,  Βίτσας Γεώργιος, Μοραντζής Αντώνης, Μανωλάκου Διαμάντω, Μόφορης Γρηγόρης και Κοινοτικοί Σύμβουλοι.

Ήταν όλοι εκεί

Πέραν όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, το «Παρών» έδωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ και Β΄ Πειραιά: Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος, Νόνη Δούνια, Δημήτρης Μαρκόπουλος αλλά και ο Βασίλης Σπανάκης. Ακόμη, στο Βεάκειο βρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης και από το ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου.

Επίσης, παρούσα ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου,η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού κ.Ειρήνη Νταϊφά,  οι Αντιδήμαρχοι Σίσσυ Αλιγιζάκη και Δημήτρης Καρύδης,ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ και περιφερειακός σύμβουλος  Νίκος Παπαγεωργίου,  ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ, Ιωσήφ Βουράκης, ο Πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ, Αλέξανδρος Τζεφεράκος,ο κ. Γιάννης Παρασκευάκος  εκπρόσωπος της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (και μέλος του), μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), μέλος των Ahepa και μέλος του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς  ο δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω Ηλίας Σκαφιδάς  και πολλοί άλλοι ακόμη.

Το κοινό

Ιδιαίτερη όμως σημασία είχε η αποψινή εκδήλωση για όλους τους Πειραιώτες, που τίμησαν τους αγώνες των Μανιατών με την παρουσία τους στο θέατρο. Άλλωστε, η σχέση του Πειραιά με τη Μάνη είναι μακραίωνη και γνωστή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε όλους.

Κρίνοντας δε από τα θερμά χειροκροτήματα, το κοινό καθηλώθηκε με την αναπαράσταση του όρκου των Μανιατών, ενώ θετικά σχολίασε τις πανέμορφες παραδοσιακές φορεσιές και εν τέλει με την αισθητική και κινησιολογική διάσταση του θεάματος.

*Σύντομα θα δημοσιευτεί οπτικοακουστικό υλικό από την εκδήλωση στο YouTube channel του Καναλιού Ένα 90.4

 

 

Στ.Βοϊδονικόλας, Ε.Μπαρμπαγιάννη,Γ.Πατούλης

 

από αρισ. Ρ.Βασιλάκη,Α.Καρακατσάνη,Ν.Χαρβαλάκου,Ε.Νταϊφά,Κ.Μπουρδάκου

 

 

από αρισ. το ζεύγος Παρασκευάκου, Στ.Βοϊδονικόλας,Η.Σκαφιδάς

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top