ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν οι δοκιμές φάσης 3 του εμβολίου της Moderna

Αυτή την εβδομάδα, ξεκινούν στις ΗΠΑ οι δοκιμές φάσης 3 του εμβολίου κατά του COVID-19, που αναπτύσσει η αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna. Στις δοκιμές αναμένεται να πάρουν μέρος περίπου 30.000 εθελοντές.

Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης 1 δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine στα μέσα Ιουλίου. Η μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο, που χορηγήθηκε σε 3 διαφορετικές δόσεις, προκάλεσε ανοσοαπόκριση στους ανθρώπους που το έλαβαν (όσο υψηλότερη ήταν η δόση, τόσο υψηλότερη ήταν και η ανοσοαπόκριση).

Από την άλλη, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες εμφάνισαν παρενέργειες όπως κόπωση, ρίγη, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο και πόνο στο σημείο της ένεσης. Η δοκιμή Φάσης 3 θα περιλαμβάνει μόνο τη μέση δόση που περιλαμβάνει 100 μικρογραμμάρια (μg).

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί το αγγελιαφόρο (messenger) RNA (mRNA), τα οποία είναι κύτταρα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πρωτεϊνών – στην περίπτωση αυτή, οι πρωτεΐνες που απαιτούνται για την κατασκευή της ακίδας του νέου ιού, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να προσκολληθεί και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα μάθει να αναγνωρίζει αυτόν τον στόχο – χάρη στο εμβόλιο – μπορεί να αυξήσει την ανοσολογική απόκριση γρηγορότερα από ό,τι αν αντιμετώπιζε τον ιό για πρώτη φορά λόγω μόλυνσης.

πηγη:virus.com.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top