ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρέμβαση του Πρωθυπουργού θα ζητήσουν οι φυσικοθεραπευτές για το clawback

 

Την ανησυχία του εκφράζει ο κλάδος των φυσικοθεραπευτών για την βιωσιμότητα του λόγω των αυτόματων περικοπών και ζητά την άμεση κατάργηση τους. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών θα στείλει ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό και θα ζητήσει συνάντηση μαζί του για το ζήτημα.

 

Σε έντονο ύφος ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, κάνει λόγο για ληστρικά claw–back και rebate τονίζοντας ότι στα 150.000.000 ευρώ έχει φτάσει ο «λογαριασμός» τους για τους φυσικοθεραπευτές από 2013 μέχρι και το 2019.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η επιστροφή του claw–back του 2018 και 2019 και ο ΠΣΦ διαμαρτύρεται ότι σύμφωνα με τα σχέδια του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν και το claw-back του 2020 προκαταβολικά.

Απόγνωση  επικρατεί στον  κλάδο σύμφωνα με τον ΠΣΦ «μετά την ανακοίνωση από τον ΕΟΠΥΥ του ποσού υποχρεωτικής επιστροφής δεδουλευμένων λόγω claw-back, καθώς, το άθροισμά τους με το υποχρεωτικώς παρακρατούμενο ποσόν του rebate, οδηγούν μαθηματικά έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο στο να μην είναι βιώσιμος». 

Ο σύλλογος υποστηρίζει ότι  το πρόβλημα προκύπτει από τις εσφαλμένες εκτιμήσεις του οργανισμού, καθώς οι  πραγματικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού ασφαλισμένων για φυσικοθεραπείες, κάθε χρόνο φθάνουν τα 90.000.000  ευρώ, ενώ προσδιορίζεται «αυθαίρετα» η συνολική δαπάνη στα 70.000.000 ευρώ.

Το όργανο των φυσικοθεραπευτών υποστηρίζει ότι το μέτρ  των claw-back και rebate «επιβλήθηκε το 2013 υπό  το καθεστώς της “τρομοκρατίας” για την αποφυγή της χρεωκοπίας της χώρας», αλλά εξακολουθεί  καταπατώντας το Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η εργασία που παρέχεται από τους φυσικοθεραπευτές δεν πληρώνεται και όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι  «αποτελεί ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη» ακόμη και εάν αυτός είναι το κράτος  που προφασίζεται την αναγκαία συμμόρφωση στους θεσμούς.

Ωστόσο, η «υπέρβαση» στον προϋπολογισμό της φυσικοθεραπείας είναι σχετικά μικρή με το σύνολο των δαπανών Υγείας.

Η παγίδα για τον κλάδο έχει ως εξής  «γνωματεύσεις φυσικοθεραπείας συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, όταν υπάρχει η σχετική ανάγκη και εκτελούνται υποχρεωτικά από τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές».

Ο σύλλογος με νόημα σημειώνει ότι τα παραπεμπτικά φυσικοθεραπείας δεν συνταγογραφούνται από τον φυσικοθεραπευτή.

Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή της φυσικοθεραπείας στη μείωση του κόστους για τα συστήματα Υγείας καθώς και η προαγωγή της κινητικής υγείας των πολιτών μειώνει τις δαπάνες Υγείας.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ Πέτρος Λυμπερίδης τονίζει ότι από το 2013 «οι 2.300 συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές στερήθηκαν με παράνομο και καταχρηστικό τρόπο 150.000.000 ευρώ, για την αμοιβή της υπηρεσίας που προσφέρουν και βυθίστηκαν άπαντες στα χρέη, αδυνατώντας να συντηρήσουν πλέον και τις οικογένειές τους».

Πηγή https://virus.com.gr/

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top