ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΙΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ  ΣΤΙΣ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

Νέο απεργιακό «ραντεβού» κλείνουν τα συνδικάτα για την ερχόμενη Τετάρτη 2 Οκτωβρίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

 

Η ΓΣΕΕ προκήρυξε νέα απεργία, στην οποία συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας, ενώ αναμένεται η απόφαση των συνδικάτων των μέσων μεταφοράς. Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Καλεί μάλιστα τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Αθηνών και άλλα σωματεία, στις 11.00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι οικοδόμοι  καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν «απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ για νέο χτύπημα σε μισθούς, συλλογικές συμβάσεις, εργασιακά δικαιώματα και επιπλέον περιορισμούς στους αγώνες, ώστε «να βάλει στο γύψο» τα συνδικάτα και το απεργιακό δικαίωμα. Είναι η απάντησή μας στην μεγαλοεργοδοσία και στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που επιχείρησε με λύσσα να χτυπήσει την απεργία έτσι ώστε να δώσει έμπρακτα βοήθεια στην υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων».

Αναλυτικά πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ

 • Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 το Μετρό (γραμμές 2 & 3) δεν θα λειτουργήσει λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων.
 • Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, τα Λεωφορεία και τα τρόλεϊ,  θα κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00 λόγω στάσεων εργασίας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:00 π.μ. ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα ξεκινήσουν από τις 20:00.
 • Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 οι εργαζόμενοι στο Μετρό (γραμμές 2 & 3) θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 12:00 – 15:00.
 • Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο
 • Εικοσιτετράωρη απεργία για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, όλες τις κατηγορίες πλοίων, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.
 • Το θέμα εξετάστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η πλειοψηφία της οποίας απέρριψε την πρόταση για απεργία. Ωστόσο, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση από την έναρξη, 00.01, έως τη λήξη, στις 24.00, στις 2 Οκτωβρίου.
 • Η ΠΕΝΕΝ, που εκπροσωπεί τα κατώτερα πληρώματα στα πλοία της ακτοπλοΐας, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η απεργία γίνεται στο πλαίσιο της Πανεργατικής Πανελλαδικής 24ωρης απεργίας και το ναυτεργατικό της σωματείο συμμετέχει στην κινητοποίηση στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στη βάση ομόφωνης απόφασης που έλαβε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
 • Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, η απεργία αφορά όλα τα πλοία όλων των κατηγοριών, που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Καλεί, επίσης, τους επιβάτες και οδηγούς ΙΧ και φορτηγών να αποφύγουν την ημέρα εκείνη τη μετακίνησή τους στο λιμάνι του Πειραιά.
 • Από την πλευρά τους, τα ναυτεργατικά σωματεία της ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ« και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να συμμετέχουν στην περιφρούρηση της 24ωρης απεργίας την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, στα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου.
 • Η απεργία έχει ως κεντρικό αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου με το οποίο, όπως αναφέρουν τα ναυτεργατικά σωματεία, «επιχειρείται η υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και ο έλεγχος των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία».
 • Στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά συμμετέχει και η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά

Κλειστές οι τράπεζες

Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 προκήρυξε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

H Ομοσπονδία απεργεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι συνεχίζει τις πρωτοβουλίες της και προχωρά σε συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις της για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και σε εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα με συγκεντρώσεις, ώστε να ενημερωθούν σε βάθος όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι και τα τοπικά ΜΜΕ για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία ζητάει από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) να συντονίσει τον αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας, «για να μην περάσουν οι αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου».

Παράλληλα, η ΟΤΟΕ καλεί την κυβέρνηση:

 • «Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις ΣΣΕ και τη Διαιτησία.
 • Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία και
 • Να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους, καθώς και την πλήρη μετενέργεια των όρων τους».

Νέα στάση εργασίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Πεντάωρη στάση εργασίας 10.00 – 15.00 στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, την Πρόνοια, και συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, για τις 2 Οκτωβρίου, προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας την απόσυρση του «Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου» που, όπως αναφέρει, «περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Σωματείο Εργαζομένων “Η Τρίαινα”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27/9/2019

Συναδέλφισσες –οι,

Το Δ Σ του σωματείου μας στη συνεδρίασή του την 27/09/2019 αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΜ και το ΕΚΠ για τις 2-10-2019.

Τα προβλήματα που έχει ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος γενικά και τα προβλήματα ειδικά που αντιμετωπίζουμε ως Ναυπηγεία Σκαραμαγκά , τα γνωρίζετε. Τα έχουμε αναλύσει δεκάδες φορές. Τα βιώνουμε καθημερινά.

Σήμερα στα μέχρι τώρα μεγάλα αυτά προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η αντεργατική συμπεριφορά της Κυβέρνησης, που μέσα από τα τελευταία νομοθετήματα που προωθεί, δημιουργεί και άλλα, ή δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επίλυσή τους.

Το Δελτίο τύπου της ΠΟΕΜ κάνει μια αναφορά σε όλα αυτά τα θέματα, τα οποία αποτελούν και το πλαίσιο των απεργιακών αιτημάτων. Με την συμμετοχή μας στην απεργία στηρίζουμε αυτό το πλαίσιο. Επειδή όμως δεν έχει αναλυθεί αρκετά, εμείς σαν σωματείο ΤΡΙΑΙΝΑ θα επικεντρωθούμε σ’ αυτό που θεωρούμε ως το πιο σοβαρό απ’ όλα.

Αναφερόμαστε στην ουσιαστική κατάργηση της δυνατότητας να υπογράφονται νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που προωθεί η Κυβέρνηση μέσα από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Μέχρι τώρα, εάν οι απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των συνδικάτων των εργαζομένων και των εργοδοτών αποτύγχαναν, υπήρχε η δυνατότητα μέσα από την διαδικασία του ΟΜΕΔ, να προσφεύγουν μονομερώς οι εργαζόμενοι στην Διαιτησία του ΟΜΕΔ. Ο διαιτητής εξέδιδε απόφαση, η οποία με ισχύ ανάλογη των Συλλογικών Συμβάσεων, καθόριζε τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων .

Με την επιχειρούμενη από την Κυβέρνηση ρύθμιση, το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στην Διαιτησία του ΟΜΕΔ ουσιαστικά καταργείται. Θα επιτρέπεται μόνο όταν η συγκεκριμένη διαφορά, για την οποία ζητείται η Διαιτητική απόφαση, επιβάλλεται να λυθεί λόγω γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος που συνδέεται με τη λειτουργία της εθνικής οικονομίας.

Το αποτέλεσμα θα είναι, αν περάσει αυτή η ρύθμιση, να μην ξανά υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ούτε κλαδική Σύμβαση. Ούτε επιχειρησιακή. Οι εργαζόμενοι θα ζητούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και ο εργοδότης θα αρνείται, χωρίς να υπάρχει νομικός τρόπος να υποχρεωθεί ο εργοδότης να υπογράψει. Οπότε , στη συνέχεια, θα έρχεται ο εργοδότης και θα επιβάλει στον κάθε εργαζόμενο ατομική σύμβαση εργασίας, στην οποία ο μόνος περιορισμός θα είναι οι αποδοχές να μην είναι μικρότερες από τις κατώτατες (σήμερα 650 ευρώ μεικτά).

Στις μεθοδεύσεις αυτές της Κυβέρνησης έχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε όσο πιο δυναμικά γίνεται. Για να μην περάσει αυτή ειδικά η ρύθμιση και διεκδικώντας να σταματήσει ο εργασιακός κατήφορος και να αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις με την πλήρη εφαρμογή του θεσμού των ΣΣΕ, καθώς και προώθηση της πλήρους απασχόλησης με εργασιακά δικαιώματα.

Υ.Γ. Καλούνται οι Διευθύνσεις των τμημάτων να μεριμνήσουν έτσι ώστε οι καταστάσεις με το προσωπικό ασφαλείας να είναι στο σωματείο μέχρι την Δευτέρα 30/09/2019 και ώρα 14:30

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ – ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Καλούμε τους εργαζόμενους του ναυπηγείου στη συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος 11π.μ την Τετάρτη στις 2/10/2019

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

Η ΠΟΣ προκήρυξε και νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. Αν οι απεργίες πραγματοποιηθούν τα τρένα ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού και των δρομολογίων του Μετρό προς το Αεροδρόμιο θα ακινητοποιηθούν για 48 ώρες την επόμενη εβδομάδα

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top