ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλληπητήριο  μήνυμα  του Προέδρου  ΚΕΦΙΜ για τον θάναττο του Don Smith

 

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Με συντριβή πληροφορήθηκα σήμερα το πρωί τον θάνατο του Don Smith, ενός πραγματικού ήρωα της ελευθερίας ο οποίος στήριξε έμπρακτα και απλόχερα εκατοντάδες φιλελεύθερους φορείς ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το ΚΕΦίΜ.

 

Ο Ντόναλντ Σμιθ ήταν ο ιδρυτής και διευθυντής επενδύσεων της εταιρίας Donald Smith & Co., Inc. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως αναλυτής στην Capital Research Company. Στη συνέχεια διετέλεσε διευθυντής, αντιπρόεδρος και διαχειριστής Χαρτοφυλακίου της Capital Guardian Trust Co. Το 1980 έγινε διευθυντής επενδύσεων της Home Insurance Company και πρόεδρος της Home Portfolio Advisors, Inc., την οποία εξαγόρασε το 1983 και μετονόμασε σε Donald Smith & Co., Inc. Ήταν κάτοχος πτυχίου χρηματοοικονομικών και λογιστικής από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόι, ΜΒΑ από το Χάρβαρντ, διδακτορικού τίτλου Νομικής από το UCLA, και ήταν μέλος του δικηγορικού συλλόγου της Καλιφόρνιας.

Η γνωριμία και η φιλία μου με τον Ντον πηγαίνει πίσω στην εποχή που ήμουν διευθυντής διεθνών προγραμμάτων του Atlas Network, του οποίου και υπήρξε από τους σημαντικότερους υποστηρικτές. Δεν είναι υπερβολή το ότι η αναγέννηση του ΚΕΦίΜ το 2015, και σε πιο προσωπικό επίπεδο η επιστροφή μου στην Ελλάδα, δεν θα είχαν συμβεί χωρίς τον Ντον, ο οποίος εμπιστεύτηκε το ΚΕΦίΜ και προσέφερε το seed grant που κατέστησε εφικτό τον μετασχηματισμό του οργανισμού μας σε μία δυναμική, ανεξάρτητη και φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης. Αλλά και στη συνέχεια, ο Ντον υπήρξε πάντα στο πλευρό μας, ανανεώνοντας κάθε χρόνο την εμπιστοσύνη του τόσο για τα πάγια λειτουργικά μας έξοδα, όσο και χρηματοδοτώντας τις πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες μας, όπως κατεξοχήν τη συνολική μεταρρυθμιστική μας πρόταση Ελλάδα 2021: Ατζέντα για την ελευθερία και την ευημερία και το σημαντικότατο project μετάφρασης και διανομής φιλελεύθερων βιβλίων σε συνεργασία με την εφημερίδα Φιλελεύθερος. Ο Ντον μπορεί να υπήρξε στηλοβάτης του ΚΕΦίΜ και πολλών ακόμα οργανισμών ανά τον κόσμο, όμως ποτέ δεν προσπάθησε να υπαγορεύσει το έργο τους. Του αρκούσε η ικανοποίηση του αγώνα για την ελευθερία και η αποτελεσματικότητα των συνεργατών του.

Μέσα από το φιλανθρωπικό, φιλελεύθερο έργο του, είδε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να επωφελούνται μέσα από την ενεργή και την αποτελεσματική προώθηση των ιδεών και των πολιτικών της ατομικής, πολιτικής και οικονομικής ελευθερίας.

Σύντομα θα είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους το ΚΕΦίΜ θα τιμήσει τη μνήμη αυτού του σπουδαίου ανθρώπου. Μέχρι τότε, δέσμευση της οικογένειας του ΚΕΦίΜ είναι να συνεχίσουμε να τιμούμε όσο γίνεται πιο έμπρακτα και αποτελεσματικά την εμπιστοσύνη που μας έδειξε και το όραμά του για την ελευθερία στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Αλέξανδρος Σκούρας
Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top