ΑΤΤΙΚΗ

Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Θριασίου : 28 Ιανουαρίου Στάση εργασίας 11π.μ. -3μ.μ. Συγκέντρωση Σωματείων στη 2η ΥΠΕ

Η συνέχιση της επιδημίας σε συνδυασμό με τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες επιβάλλουν την άμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με προσωπικό και εξοπλισμό για να σταματήσει η μετατροπή τους σε νοσοκομεία «μιας νόσου», που έχει αφήσει χιλιάδες οικογένειες χωρίς υγειονομική περίθαλψη.

Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα περί «θωράκισης του ΕΣΥ», η πραγματικότητα είναι ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, λόγω της διαχρονικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 1632 εργαζόμενους, τον τελευταίο χρόνο (από 78.220 τον Ιανουάριο 2020 σε 76.588 το Δεκέμβριο 2020) ενώ  το 2021 μειώνεται η χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων κατά 22 εκατ. και για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 392 εκατ., ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 219 εκατ. ευρώ.

Θα μεγαλώσουν οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με προσλήψεις επικουρικών, που καλύπτουν προσωρινά μικρό μόνο μέρος των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, και δωρεές επιχειρηματικών ομίλων – που αξιοποιούνται για την απεμπόληση της κρατικής ευθύνης για την υγεία.

Ταυτόχρονα, αντί να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η κυβέρνηση τους εξασφάλισε νέα κέρδη, μέσω της χρυσοπληρωμένης «ενοικίασης» κλινών και της κερδοσκοπίας στα τεστ για SARS-CoV-2.

Αν και ομολογούν ότι «οι εργασιακοί χώροι έχουν γίνει η βασική πηγή διασποράς», αρνούνται να επιβάλλουν στην εργοδοσία να παρθούν τα αναγκαία συλλογικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και περιορίζονται σε «συστάσεις» προς τους εργοδότες.

Αντί να πυκνώσουν τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η κυβέρνηση αξιοποιεί την επιδημία για να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τα σχολεία «ανοίγουν» κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες, με τις οποίες «έκλεισαν» πριν δύο μήνες. Χωρίς κανένα μέτρο για την αραίωση των μαθητών. Χωρίς  πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών και καθαριστριών.

Αν και η ανάπτυξη της επιστήμης έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν εμβόλια, η ανάγκη για μαζική παραγωγή «εμποδίζεται» από τους ανταγωνισμούς μεταξύ πολυεθνικών και κρατών για την «κατοχή» των εμβολίων και τα οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα, που αυτή συνεπάγεται.

Ταυτόχρονα, ο έγκαιρος μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού υπονομεύεται από την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας. Αποτέλεσμα είναι να αναστέλλεται μεγάλο μέρος της υπόλοιπης λειτουργίας σε όσα Κέντρα Υγείας γίνονται εμβολιασμοί, αλλά και να επιβαρύνονται τα ήδη υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, με τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων για τον πληθυσμό.

Στο «Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» (Έκθεση επιτροπής Πισσαρίδη), που αποτελεί τη βάση για τα νέα «Μνημόνια», περιλαμβάνεται η μετατροπή των νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς και η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ (με βάση το νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.)

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι απέναντι μας έχουμε την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που αξιοποιεί την επιδημία για να προωθηθούν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που «εκκρεμούσαν». Με αυτή την πολιτική και τους επιχειρηματικούς ομίλους που υπηρετεί, χρειάζεται να συγκρουστούμε για να προστατέψουμε την υγεία και τα δικαιώματα μας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, συνεχίζουμε με νέες κινητοποιήσεις στα Κέντρα Υγείας, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, και Πανελλαδική Στάση την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, για:

► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις

► να πυκνώσουν τα δρομολόγια του Προαστιακού και να παρθούν μέτρα προστασίας στα σχολεία και χώρους δουλειάς.

► επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας και ένταξη τους στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας

► επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

pamehellas.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top