ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά θέλει να αγοράσει η αμερικανική ΟΝΕΧ

by Νίκος Μπαρδούνιας

Πρόταση εξαγοράς και των δύο μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, των ναυπηγείων Ελευσίνας και ναυπηγείων Σκαραμαγκά, (ΕΝΑΕ) διατύπωσε επισήμως προς την κυβέρνηση η αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ Shipyards, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.


Με την κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο υπουργό να τονίζουν τις σημαντικές δυνατότητες για σύσφιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, παρουσιάζοντας σχεδόν ως «μάνα εξ ουρανού» το γεγονός της συμμετοχής των ΗΠΑ στη φετινή μεταμνημονιακή ΔΕΘ ως τιμώμενης χώρας και να υποδέχονται τους αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και τους επικεφαλής των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών σαν τον «φτωχό συγγενή» που κάνει τεμενάδες στον λεφτά Αμερικάνο θείο, η είδηση αυτή προφανώς θα λειτουργήσει ως η μεγάλη δικαίωσή τους.
Την είδηση αυτή έσπευσε να χαιρετίσει ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ τονίζοντας ότι είναι «Θαυμάσιο να βλέπουμε μια ανακοίνωση αμερικανικής επένδυσης», σε ανάρτησή του στο twitter, στην οποία παραπέμπει στο σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η δημοσιοποίηση της πρότασης εξαγοράς έγινε από τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ Πάνο Ξενοκώστα το πρωί του Σαββάτου στην ΔΕΘ παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, του αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα.
Η en bloc πρόταση εξαγοράς για Σκαραμαγκά και Ελευσίνα έρχεται από την αμερικανική εταιρία η οποία ήδη αποκτά μέσω του άρθρου 106 το Νεώριο Σύρου κατόπιν και της σχετικής συζήτησης που έγινε την Πέμπτη στο μονομελές πρωτοδικείο Σύρου.
Όσον αφορά στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), εξηγεί στην Καθημερινή ο Π.Ξενοκώστας, η ΟΝΕΧ εκδήλωσε ενδιαφέρον τόσο για τo εμπορικό τμήμα όσο και για το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων.
Η πρόταση αναμένεται να προχωρήσει μέσω της διαδικασίας του ειδικού διαχειριστή που έχει τοποθετηθεί στα ΕΝΑΕ.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top