ΑΤΤΙΚΗ

Τα logistics πίσω από το εμβόλιο του κορονοϊού –Πώς θα γίνει η φύλαξη και η διανομή

Την μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια, από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιεί σύσσωμως ο κλάδος των logistics εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την φύλαξη και την διανομή του εμβολίου,  δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μία πρόκληση τέτοιου βεληνεκούς εδώ και περίπου 70 χρόνια.

Η πανδημία του κορονοϊού, αναμφίβολα άλλαξε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας. Η επικοινωνία, η εργασία, η διασκέδαση και ο τρόπος που πραγματοποιούμε απλές καθημερινές ανάγκες, έχει μεταβληθεί σημαντικά και δεν προβλέπεται να αλλάζει στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Μέσα σε όλη αυτή την γενικότερη περίοδο αλλαγών, δεν θα μπορούσε να μείνει ακίνητος και ο κλάδος των logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το επερχόμενο εμβόλιο της Pfizer, με το οποίο θα εμβολιαστούν χιλιάδες συμπολίτες μας, έχει φέρει στο προσκήνιο ένα καίριο ερώτημα το οποίο αφορά την διανομή και μεταφορά του φαρμάκου.

Όπως είναι κατανοητό, χρειάζεται τεράστια τεχνογνωσία και απόλυτη προσαρμοστικότητα στις υποχρεώσεις που έχουν οι εταιρείες απέναντι στο υγειονομικό κίνδυνο, για να μπορέσει να μεταφερθεί γρήγορα και με ασφάλεια το εμβόλιο. Το cold chain, θα παίξει έναν από τους πιο πρωταγωνιστικούς ρόλους το 2021 και φαίνεται ότι θα απασχολήσει πολύ. Το cold chain, είναι υπεύθυνο για την μεταφορά φαρμάκων και τροφίμων. Ονομάζεται έτσι, εξαιτίας των υπερβολικά χαμηλών θερμοκρασιών που πρέπει να διατηρούνται στα φορτία κατά την μεταφορά των εν λόγω αγαθών.

Η ευθύνη της μεταφοράς του εμβολίου, θα «πέσει στην πλάτη» της εταιρείας BioNTech, η οποία έχει συμφωνήσει με την Pfizer ότι θα προνοήσει η ίδια για την ασφαλή διακίνηση του εμβολίου.

Η BioNTech πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της, τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες, καθώς και τους τρόπους φύλαξης του εμβολίου. Το πλάνο της Pfizer για το 2021, αναφέρει ότι θα δοθούν 100 εκατομμύρια εμβόλια στις ΗΠΑ, 200 εκατομμύρια στην Ε.Ε. και 40 εκατομμύρια στην Μεγάλη Βρετανία.

Αρχικά, το εμβόλιο θα φυλάσσεται μέσα σε ειδικά ψυγεία και ψυκτικούς θαλάμους και από εκεί θα μεταφέρεται μέσω φορτίων ή αεροπλάνων. Η θερμοκρασία που πρέπει να υπάρχει για την σωστή μεταφορά του εμβολίου, κυμαίνεται στους -70 με -80 βαθμούς Κελσίου. Εάν η θερμοκρασία αποκλίνει έστω και λίγο από τις προβλεπόμενες συνθήκες ψύξης, τότε το εμβόλιο αυτομάτως χαλάει, ενώ υπάρχει και κίνδυνος να το μολύνουν βακτήρια.

Πολλές εταιρείες, δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να δέχονται εμβόλια που χρειάζεται να μεταφέρονται σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό, εν μέρει, είναι αναμενόμενο καθώς η Pfizer δημιούργησε νέες τεχνογνωσίες και τεχνολογίες στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίες βρήκαν απροετοίμαστες πολλές εταιρείες. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι η Ευρωπαϊκή αγορά, στην πλειοψηφία της, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και κατάφερε να αποφύγει με αποφασιστικότατά και αυταπάρνηση κάθε εμπόδιο. Αναμενόμενα, οι εταιρείες που φαίνεται να αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα στα logistics του εμβολίου, ανήκουν στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Στην Ελλάδα, έχουν ήδη έρθει επτά ψυκτικοί θάλαμοι, ενώ στο άμεσο χρονικό διάστημα, ο αριθμός τους θα πολλαπλασιαστεί. Οι εν λόγω θάλαμοι, χωρούν έως και 100.000 εμβόλια και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, θα παραμείνουν φυλαγμένοι μέσα σε αποθήκες.

Τα φορτία της Pfizer που θα μεταφέρουν το εμβόλιο, περιέχουν ειδικά κουτιά μέσα στα οποία θα φυλάσσεται το εμβόλιο. Μάλιστα, τα κουτιά θα έχουν ενσωματωμένη λειτουργία GPS, προκειμένου να γίνει ασφαλέστερη και καθοδηγημένη μεταφορά.

Όταν το εμβόλιο βγει από τα ειδικά κουτιά, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, ειδάλλως χαλάει.

Η Pfizer δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και φαίνεται να είναι αρκετά αισιόδοξη ότι η πρόκληση της μεταφοράς του εμβολίου θα αποτελέσει τεράστια επιτυχία. Πέρα όμως από το κομμάτι των logistics και του cold chain, βασικός στόχος της Pfizer και όλων ανεξαρτήτων των πολιτών, είναι να υπάρξει αίσιο τέλος (τουλάχιστον μέχρι το 2022) σε αυτήν την τεράστια υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Επιμέλεια: Σπύρος Ροδόπουλος

Δημοσιευμένο στο Onlinedata.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top