ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κυρίες και κύριοι,
Σας ευχαριστώ πολύ για τη πρόσκληση να είμαι απόψε μαζί σας στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, που βρίσκεται σε αυτόν τον όμορφο παραδοσιακό χώρο στο παλιό Ενετικό λιμάνι. Είναι χαρά μου να βρίσκομαι στα Χανιά και είναι τιμή μου να κατάγομαι από τα Χανιά. Μου ζητήθηκε από την κα Υρώ Δασκαλάκη να παρουσιάσω κάποια στοιχεία για τον τουρισμό και το εμπόριο ειδών διατροφής που αποτελούν σημαντικές πηγές πλούτου για τη Κρήτη.

Στην Ελλάδα, η Κρήτη είναι η δεύτερη περιφέρεια μετά την Αττική που προσελκύει τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών με περίπου 6 εκ. επισκέπτες σε σύνολο 28,4 εκ. ενώ συνεισφέρει στο σύνολο των 14,5 δις ευρώ τουριστικών εσόδων, κατά το 1/3, με περίπου 5 δις ευρώ ετησίως.
Η Κρήτη είναι ευλογημένος τόπος αφού ευδοκιμούν σχεδόν τα πάντα και οι Κρητικοί είχαν τη σοφία, παρά τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού να διατηρήσουν την πλούσια αγροτική παραγωγή τους. Κατάφεραν έτσι να έχουν διατροφική επάρκεια όλο τον χρόνο και να διατηρήσουν την αυτοτέλεια του νησιού με τοπικά αγροτικά προϊόντα.
Η ΕΣΕΕ εκπροσωπώντας το σύνολο του ελληνικού εμπορίου έχει δρομολογήσει τρείς σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων διατροφής. Η πρώτη είναι η ανάδειξη ενός «brand name» σε τοπικό επίπεδο, η δεύτερη είναι η διευρυνση των συνεργειών, τα γνωστά «clusters» και τρίτον το e-commerce με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για «boutique εξαγωγές» μέσω των e-shops στους τουρίστες από όλο τον κόσμο, όλο το χρόνο.
Ολοκληρώνοντας, τιμώντας τον χώρο που βρισκόμαστε, θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Ναυταθλητισμός, αφενός είναι το φυτώριο της ελληνικής μας ναυτιλίας και αφετέρου μπορεί να προσφέρει ποιοτικό τουρισμό στην Κρήτη, διαφημίζοντας παράλληλα τη κρητική διατροφή.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους να απολαύσετε τα ποιοτικά, γευστικά και υγιεινά διατροφικά προϊόντα της κρητικής γης.

Ο κ.Βασίλης Κορκίδης είναι Πρόεδρος της ΕΣΕΕ  και του ΕΒΕΠ

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top