ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ.Π. ((Νέος Πτωχευτικός Κώδικας-Τροποποιήσεις Ν.3869/2010)

ΨΗΦΙΣΜΑ

(Νέος Πτωχευτικός Κώδικας-Τροποποιήσεις Ν.3869/2010)

  1. Ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος που τιτλοφορείται «Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας» σε συνδυασμό με τον επίσης άρτι ψηφισθέντα Νόμο που περιέχει διατάξεις «Περί επιτάχυνσης των υποθέσεων που έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια με τον Ν3869/2010-Νόμος Κατσέλη» έχει προκαλέσει στον Νομικό κόσμο της χώρας  επιφυλάξεις για τις αντισυνταγματικές διατάξεις του, αλλά και την  αποδοκιμασία για τον λόγο ότι εκπρόσωποι του δεν εκλήθησαν στις Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές, αν και επανειλημμένα ζητήθηκε.
  2. Ο Δ.Σ.Π. συνεπής με τον θεσμικό του ρόλο, έπραξε το καθήκον του υποβάλλοντας προτάσεις που κατέτειναν στη βελτίωση τόσο των κρίσιμων ουσιαστικών διατάξεών του νομοθετήματος της πτωχευτικής διαδικασίας και στην κατά το δυνατόν εξισορρόπηση των αντιτιθέμενων συμφερόντων (δανειστή-οφειλέτη) όσο και των δικονομικής φύσεως προβληματισμών πλην όμως δεν έγιναν δεκτές.
  3. Ειδικότερα οι διατάξεις του Νόμου για την «επιτάχυνση των διαδικασιών και της δίκης του ν. 3869/2010(Νόμος Κατσέλη)», στην πραγματικότητα συνιστά αναδρομική κατάργηση του και της όποιας προστασίας παρείχε στους οφειλέτες πρώτης κατοικίας και σαφώς καθιστά επισφαλέστερη τη θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των φυσικών προσώπων που οφείλουν στο Δημόσιο και στις τράπεζες ευνοώντας εμφανώς και ανισομερώς τα συμφέροντα των τελευταίων.
  4. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για την παρέμβαση της Νομοθετικής εξουσίας σε ήδη εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις εκφράζει τη ριζική, θεμελιώδη και καθολική αντίθεση του στην υπερψήφιση των εν λόγω νόμων και ζητάει την απόσυρσή τους, άλλως την καθολική αναπροσαρμογή τους με τις ήδη προτεινόμενες διαρθρωτικές παρεμβάσεις και δηλώνει ότι θα παρεμβαίνει για την προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών.

 

Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

 

Γιώργος Π. Σταματογιάννης                                        Χρήστος Πλ. Ηλιάδης

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top