ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

11η Ιανουαρίου-Ξεκινούν οι Εκπτώσεις-Κραυγή αγωνίας από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς

Πρεμιέρα  σήμερα Δευτέρα (11.1) για τις χειμερινές εκπτώσεις με κλειστά μαγαζιά και χωρίς click away.

Στην πρώτη εβδομάδα οι πωλήσεις και ο τζίρος θα προέλθουν αποκλειστικά και μόνο από το ηλεκτρονικό εμπόριο.  Κραυγή αγωνίας από  τον Εμπορικό  Σύλλογο Πειραιά. Την ίδια ώρα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης διαβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει το λιανεμπόριο.

Η σημερινή  πρώτη ημέρα των εκπτώσεων  φέρνει τους εμπόρους σε αμηχανία και ανησυχία, καθώς έχουν τη δυνατότητα να  πωλούν τα προϊόντα τους, μόνο ηλεκτρονικά, ενώ, ακόμη και το click away που είχε επιτραπεί την περίοδο των εορτών, τώρα, με τις εκπτώσεις, είναι απαγορευμένο.

 

Οι  παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι  κίνδυνος να χαθεί ένα μεγάλο μέρος του τζίρου, πάνω από 5 δις, είναι πιθανός και ανησυχούν για νέα λουκέτα.

Σημειώνουν επίσης ότι ο κλάδος έχει υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες στην περίοδο της πανδημίας και ζητούν, να λειτουργήσει το click away που θα δώσει ανάσα κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστική είναι ανακοίνωση του  Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά : «Η ανακοίνωση της παράτασης αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας.

Για μια ακόμη φορά, προκρίνονται άλλοι κλάδοι οικονομικής ή κοινωνικής δραστηριότητας και το εμπόριο παραμένει ο «φτωχός συγγενής», παρά το γεγονός ότι έχει επιδείξει τον απόλυτο σεβασμό σε όλους τους κανόνες της δημόσιας υγείας.

Επιμένουμε στην πρότασή μας για άμεσο άνοιγμα της αγοράς με τη μορφή του click away, όπως απόλυτα συντεταγμένα λειτούργησε την περίοδο των γιορτών και ζητούμε για μια ακόμη φορά να μπει ένα πλάνο λειτουργίας της αγοράς τους επόμενους μήνες με την δυνατότητα υποδοχής των πελατών, σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες με ραντεβού.

Είναι αδύνατο να πορευτεί η αγορά τους επόμενους μήνες με λύσεις ακορντεόν ή ανακοινώσεις ανά εβδομάδα.

Δεν έχουν μείνει πλέον περιθώρια αντοχής. Η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί μια τελευταία σανίδα σωτηρίας για την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Ας μην χρονοτριβεί άλλο η κυβέρνηση. Ας καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι ειδικοί της υγείας και της αγοράς, ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες ρεαλιστικές λύσεις επιβίωσης των επιχειρήσεων σε εναρμόνιση με τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης διαβεβαιώνει τους εμπόρους ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και δεν θα αφήσει κανέναν να πάθει ζημιά.

Σε σημερινή ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ είπε ότι  θα διορθωθούν τα προβλήματα, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και συζητούν με την επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε νέα μέτρα για τα μικρά καταστήματα μέσα στις επόμενες ημέρες, λέγοντας ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης καθώς έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Ζήτησε χρόνο από τους εμπόρους προκειμένου να αναπτυχθεί το κυβερνητικό σχέδιο.

Σημείωσε, τέλος, ότι τα  μέτρα για τη δημόσια υγεία έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος, ωστόσο η κυβέρνηση έχει απόλυτο έλεγχο της οικονομίας: «Δεν θα βρεθούμε ούτε με μνημόνια, ούτε με χρεοκοπία. Θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας, θα γίνουν τα εμβόλια μας, θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία και θα πάμε παρακάτω».

πηγή Κανάλι 1

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top