ΠΕΙΡΑΙΑΣ

176 χρόνια από τη δωρεά του Κωνσταντίνου Ιωνίδη στο Δήμο Πειραιά για την ίδρυση της Ιωνιδείου Σχολής

του Κωνσταντίνου  Μπουρλετίδη

176 χρόνια από την αποδοχή της Δωρεάς Κωνσταντίνου Ιωνίδη από το Δήμο Πειραιά για τη θεμελίωση και δημιουργία του πρώτου σχολείου της πόλης, την Ιωνίδειο Σχολή.

Πριν από 176 χρόνια και δύο μέρες, στις 11 Ιανουαρίου 1845, το Δημοτικό Συμβούλιο του νεοσύστατου Δήμου Πειραιά με την υπ’ αριθ. 177 πράξη αποδέχεται εν ονόματι του Δήμου «την δωρεάν του φιλογενούς και φιλοκάλου ανδρός κ. Κωνσταντίνου Ιωνίδου και διομολογεί την προς αυτόν βαθυτάτην ευγνωμοσύνην του, εν ονόματι της πόλεως…».Ο Κωνσταντίνος Ιωνίδης,  με επιστολή του προς το δήμαρχο,  δηλώνει ότι διαθέτει 30.000 δρχ. για την ανέγερση σχολείου με την προϋπόθεση  να αγοραστεί και να διατεθεί από το Δήμο το κατάλληλο οικόπεδο… Στην ίδια πράξη αναφέρεται ότι ο Δήμος θα χορηγεί κάθε χρόνο για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων 7.000 δραχμές.  «Μετά την ανέγερσιν του οικοδομήματος άνωθεν της κυρίας πύλης της εισόδου θέλει τεθή μαρμάρινος λίθος, εφ’ ου θέλει εγχαραχθεί η εξής επιγραφή: Ανηγέρθει δαπάνη της  φιλογενούς οικογενείας των Ιωνιδών».

Η δωρεά του Ιωνίδη προς το Δήμο Πειραιά επισφραγίζεται με την με αριθμό 22745/23-2-1845 συμβολαιογραφική πράξη του Συμβολαιογράφου Αθηνών Κοσμά Κοκίδη, την οποία υπογράφουν ο Κωνσταντίνος Ιωάννου[Ιωνίδης], η σύζυγός του Μαριώρα και ο γιός τους Αλέξανδρος Ιωνίδης

 

Tου Κωνσταντίνου Α. Μπουρλετίδη (Οικονομολόγος. Εργάζεται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως Γραμματέας της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας του Ιδρύματος)

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top