ΚΟΙΝΩΝΙΑ

30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

 

 

Σήμερα τιμήθηκε με κάθε επισημότητα η ημέρα μνήμης των Εθνικών Ευεργετών μας σε εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Αττικής.Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και εκπρόσωποι των ευαγών Ιδρυμάτων.

Το μέλος του Δ.Σ της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων του Ζαππείου Μεγάρου και Αντιπρόεδρος του Οίκου Ναύτου, κα. Ηλέκτρα Κίκη, παρέστη στη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη και στη συνέχεια χαιρέτισε την ημερίδα με θέμα: “Έλληνες Ευεργέτες. Άξιοι της Εθνικής Ευγνωμοσύνης”, την οποία πραγματοποίησε η εταιρία Ελλήνων Ευεργετών. Σας παραθέτουμε τον χαιρετισμό της κας. Κίκη:

«Όταν θέλουν οι Έλληνες να καυχηθούν,

τέτοιους βγάζει το έθνος μας θα λένε», γράφει ο Καβάφης.

Και πράγματι, η Πολιτεία αναγνώρισε την προσφορά τους και ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης, θεσμοθέτησε την 30η Σεπτεμβρίου ως ημέρα τιμής και μνήμης για τους Εθνικούς Ευεργέτες. Η σύγχρονη ελληνική ιστορία έχει καταγράψει με χρυσά γράμματα την εθνική προσφορά, τη φιλοπατρία και την κοινωνική αλληλεγγύη τους.

Τιμούμε σήμερα τους Ηπειρώτες, Μακεδόνες, Θεσσαλούς, Ρουμελιώτες, Πελοποννήσιους, Θρακιώτες και Νησιώτες Ευεργέτες, οι οποίοι με το εμπορικό δαιμόνιο, την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα και τη λιτότητα ανέδειξαν σε ύψιστο βαθμό τις διαχρονικές αξίες του Έλληνα.

Τιμούμε όμως και μεταγενέστερες προσωπικότητες, οι οποίες ακολούθησαν την παράδοση των ευεργετών και αποτελούν παράδειγμα ανιδιοτέλειας. Δεν είναι όμως λίγοι και οι ανώνυμοι που έκαναν αυτοσκοπό την προσφορά στο συνάνθρωπο και την Πατρίδα. Η Ήπειρος κατέχει εξέχουσα θέση στην παράδοση της εθνικής ευεργεσίας, αφού ανέδειξε τους σπουδαιότερους εθνικούς ευεργέτες. Ο Ζάππας, οι Ζωσιμάδες, ο Τοσίστας, ο Αρσάκης, ο Αβέρωφ και άλλοι, ευεργετούν με διάκριση, δείχνοντας την αγάπη τους προς τη γενέθλια γη και τον πόνο τους για την πάσχουσα ομογένεια.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα προβληματισμού  και περισυλλογής. Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της επαναφέρει το αίτημα για κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά. Η συλλογική προσπάθεια μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να αναδείξει μορφές ευεργεσίας. Ας εμπνευστούμε από το παράδειγμα των Εθνικών Ευεργετών και ας δημιουργήσουμε τα δικά μας δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπό μας. Ας προβάλλουμε την αξίας της εθνικής ευεργεσίας με στόχο τη δημιουργία προοπτικής και ελπίδας για την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές.

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top