Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΒΕΠ: «Προγραμματικές Δηλώσεις 2023 με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας και στο επίκεντρο κάθε πολίτη»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΕΒΕΠ: «Προγραμματικές Δηλώσεις 2023 με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας και στο επίκεντρο κάθε πολίτη»

Τις κεντρικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής την επόμενη τετραετία, που όλες συγκλίνουν σε ένα εκσυγχρονιστικό άλμα, συμβατό με το νέο ιστορικό τόξο στο οποίο εισέρχεται η χώρα, ανέλυσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Εθνικός στόχος είναι ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός της Ελλάδας, μέσω του οποίου θα καταπολεμηθούν χρόνιες παθογένειες που προέρχονται από το παρελθόν και ταυτόχρονα θα συνεχιστεί η προσήλωση της χώρας στις επιταγές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Το έργο της κυβέρνησης θα καλύπτει όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής, έχοντας στο επίκεντρο τον κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις ή αποκλεισμούς, για τη μείωση των ανισοτήτων, τη στήριξη των πιο αδύναμων και τη συλλογική πρόοδο, σε μία χώρα ισχυρή και ασφαλή. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας, που θα δει την Ελλάδα να ανακτά την επενδυτική βαθμίδα έως το τέλος του 2023, να μειώνει την ανεργία στο 8% σε βάθος τετραετίας και να αυξάνει την εξωστρέφεια της οικονομίας της, αλλά και σε ένα περιβάλλον εθνικής ασφάλειας. Παρακάτω καταγράφονται συνοπτικά οι κεντρικοί στόχοι, όπως ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό και οι στόχοι ανά κοινωνική κατηγορία και ανά τομέα :
* Το εθνικό σχέδιο για την Ελλάδα του 2027
1. Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου έως τέλος του 2023.
2. Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ κάτω από το 140% έως το 2027.
3. Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% έως το 2027.
4. Αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ.
5. Μείωση των ανισοτήτων και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το 2027.
6. Το 80% της ηλεκτροπαραγωγής και το 45% της κατανάλωσης να προέρχονται από «πράσινες» πηγές.
7. Μέχρι το 2027 το 90% των περίπου 4.500 διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου θα έχουν ψηφιοποιηθεί.
8. Εκκίνηση συνταγματικής αναθεώρησης από προτείνουσα Βουλή το 2025.
9. Αναβάθμιση αμυντικών εξοπλισμών με 24 μαχητικά Rafale, 83 F-16 Viper, 3 φρεγάτες Belharra, προμήθεια των ελληνικών F-35.
* Άμεσα οικονομικά μέτρα
1. Από 1/1/2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους ύστερα από 15 χρόνια. Ειδική έμφαση δίνεται στις αμοιβές όσων κατέχουν θέση ευθύνης, σε αυτούς που έχουν οικογένεια.
2. Επέκταση του Market Pass για τους επόμενους μήνες, για την κάλυψη του 10% των μηνιαίων αγορών των περισσότερων νοικοκυριών.
3. Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές ακίνητα.
4. Πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.
5. Συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης, στο τέλος του 2023, όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, που θα αντληθεί από το πλεόνασμα της ανάπτυξης.
6. Όσοι από τους συνταξιούχους εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Αντιθέτως, θα τη λαμβάνουν ολόκληρη, βλέποντας μόνο μία παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη αμοιβή τους.
* Μεσοπρόθεσμα οικονομικά μέτρα
1. Μείωση των τεκμηρίων κατά 30%.
2. Υποχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ακόμη μονάδα.
3. Σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.
* Μέτρα στήριξης των Νέων και για την Παιδεία
1. Αύξηση οικογενειακού επιδόματος στους δημόσιους υπαλλήλους κατά 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και κατά επιπλέον 50 ευρώ από το 2ο παιδί.
2. Youth Pass ύψους 150 ευρώ σε κάθε νέο και νέα 18 και 19 ετών για ταξίδια και πολιτιστικές δράσεις από τον Σεπτέμβριο.
3. Το φθινόπωρο ξεκινά η μελέτη για ένα εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων. Με άξονα ένα νέο μοντέλο αρχιτεκτονικών προδιαγραφών που θα ακολουθούν όλα τα καινούργια σχολικά κτίρια.
4. Εξάμηνο πρόγραμμα κατάρτισης και διεθνούς πιστοποίησης 100.000 εργαζομένων και ανέργων σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Μία πιστοποίηση – διαβατήριο για τις επιχειρήσεις αυτού του χώρου που ήδη ζητούν όλο και περισσότερους εξειδικευμένους επαγγελματίες.
5. Ενεργοποίηση των διακρατικών συμφωνιών του άρθρου 28 του Συντάγματος που προσφέρουν τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμαζε το πλαίσιο για την μελλοντική μεταρρύθμιση του άρθρου 16.
6. Κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών για 8.500 φοιτητές.
7. Συνέχιση του προγράμματος προσιτής στέγης «Σπίτι Μου», που έχει, ήδη, προσφέρει 4.700 κατοικίες με φθηνά στεγαστικά δάνεια.
8. Αναβάθμιση – επέκταση αστικών συγκοινωνιών με τα νέα Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και τον εξηλεκτρισμό του στόλου των λεωφορείων.
9. Ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών και ανάπτυξη της ελληνικής οπτικοακουστικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας, με πολλές νέες ειδικότητες και πολλές νέες θέσεις εργασίας.
10. Στο πλαίσιο της συμπεριληπτικής κοινωνίας εφαρμόζονται με συνέπεια όλα τα Εθνικά Σχέδια, για τους πολίτες με αναπηρία, την ισότητα των φύλων και το παιδί.
* Υγεία – Ανασυγκρότηση ΕΚΑΒ
1. Συγκροτείται ειδική ομάδα από 250 δικυκλιστές-διασώστες που θα προηγούνται των ασθενοφόρων, παρέχοντας ταχύτερα τις πρώτες βοήθειες
2. Προσλαμβάνονται 800 διασώστες στο ΕΚΑΒ.
3. Διατίθεται εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής για κάλυψη κενών στο προσωπικό σε περισσότερες από 50 περιοχές.
4. Μισθώνονται εναέρια μέσα και πληρώματα για υπηρεσίες έρευνας, διάσωσης και πρωτογενούς διακομιδής από απομακρυσμένες περιοχές.
* Συνταξιούχοι
1. Μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές τους δαπάνες.
2. Αύξηση συντάξεων μεγαλύτερη του 3% από 1/1/24.
* Εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα
1. Αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το 2027.
2. Όσοι από τους συνταξιούχους εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Αντιθέτως, θα την λαμβάνουν ολόκληρη, βλέποντας μόνο μία μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από την δεύτερη δηλωμένη -και νόμιμη πλέον- αμοιβή τους.
3. Μείωση των τεκμηρίων κατά 30%
4. Υποχώρηση κατά μία ακόμη μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.
5. Σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.
* Δημόσιοι υπάλληλοι
1. Νέο μισθολόγιο από την 1η Ιανουαρίου του 2024.
2. Ειδικά επιδόματα για θέσεις ευθύνης και εργαζόμενους με παιδιά.
* Μέτρα στήριξης της Οικογένειας
1. Αύξηση οικογενειακού επιδόματος κατα 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και κατά 50 ευρώ επιπλέον από το 2ο παιδί και πάνω, στους δημόσιους υπαλλήλους.
2. Πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.
* Θεσμοί, κράτος και δημοκρατία
1. Κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
2. Εθνική στρατηγική διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων με επιστροφή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στον κρατικό έλεγχο από το Υπερταμείο.
3. Σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής στον Πρωθυπουργό για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης από τα πιο λαμπρά ελληνικά μυαλά εντός και εκτός συνόρων.
* Μεγάλα έργα υποδομών
1. Επέκταση του Μετρό της Αθήνας και ολοκλήρωση του Μετρό της Θεσσαλονίκης
2. Υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου και του άξονα Ε-65 στην Κεντρική Ελλάδα
3. Κατασκευή του ΒΟΑΚ στην Κρήτη και νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι
4. Διπλή ανάπλαση του Βοτανικού και
5. Άλλα 5.700 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, που ξεπερνούν τα 60 δισ. με 12 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης που έχουν εκπονηθεί.

Related Articles

VANOS SA: Be visible,Be safe!!

Ensuring safety in low-light or high-risk work settings is crucial. VANOS S.A....

Α. Μπουλντούμης: “Για μας η προσφορά στον συνάνθρωπο, δεν είναι ευκαιριακή επιλογή, αλλά συνειδητή πράξη”

­”Για μας η προσφορά στον συνάνθρωπο, δεν είναι ευκαιριακή επιλογή, αλλά συνειδητή...

Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος ΕΕΕ: «Ως ελληνικός εφοπλισμός συμβάλλουμε με έργα που θα προσφέρουν ακόμα καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες

Εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την παρουσίαση του σχεδίου αποκατάστασης...

Το νέο Μανιφέστο για το ευρωπαϊκό εμπόριο της περιόδου 2024-2029

Το νέο Μανιφέστο για το ευρωπαϊκό εμπόριο της περιόδου 2024-2029   Το Εμπορικό...