Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ ΥΝΑΝΠ: Άμεση ενίσχυση για την αποκατάσταση από τις πυρκαγιές στη Ρόδο
ΕΛΛΑΔΑΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΥΝΑΝΠ: Άμεση ενίσχυση για την αποκατάσταση από τις πυρκαγιές στη Ρόδο

Άμεση ενίσχυση για την αποκατάσταση υποδομών σε οικισμούς της Ρόδου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με ενέργειες του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, από τη ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

 

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στη Ρόδο, έπειτα από την καταστροφική δασική πυρκαγιά και μετά από άμεσες ενέργειες του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ενεργοποιεί ειδικά μέτρα ενίσχυσης – στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της – για την υποστήριξη της ΔΕΥΑ Ρόδου.

Στόχος είναι να ανταπεξέλθει στις άμεσες ανάγκες αποκατάστασης ομαλότητας στην υδροδότηση και λοιπών κρίσιμων υποδομών.

Συγκεκριμένα, με το συντονισμό του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και με άμεσες ενέργειες του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προωθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση, η οποία αφορά:

  1. Χρηματοδότηση για την άμεση αποκατάσταση κατεστραμμένων δικτύων ύδρευσης, αντικατάσταση αντλιοστασίων, προμήθεια δεξαμενών και μεταφορές νερού.
  2. Χρηματοδότηση για την έκτακτη μίσθωση μονάδας αφαλάτωσης ή/και ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) για την κάλυψη έκτακτων απαιτήσεων υδροδότησης σε οικισμούς ή περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
  3. Έκτακτη ενίσχυση προς τη ΔΕΥΑ Ρόδου για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου με αποκλειστική ευθύνη την τεχνική υποστήριξη των έκτακτων διαγωνιστικών διαδικασιών και τη διοικητική υποστήριξη του φορέα για την γρήγορη διαδικασία αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων που θα εγκριθούν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Παράλληλα προβλέπεται ειδική μέριμνα για τη διαδικασία αποκατάστασης οικισμών που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί και επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Πρόκειται για την πρώτη ανταπόκριση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην προσπάθεια άμεσης ανάκαμψης των περιοχών που έχουν πληγεί, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανασυγκρότησης των πληττόμενων περιοχών της νήσου Ρόδου, όπως έχει συμβεί και σε ανάλογες περιπτώσεις νησιωτικών περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (πχ Κεφαλονιά, Ιθάκη, Σάμος, Σητεία, Κάλυμνος, Σαμοθράκη, Θάσος), θα στηριχθεί η προώθηση χρηματοδότησης κρίσιμων υποδομών διαχείρισης υδάτινων πόρων (δίκτυα, δεξαμενές κα), προστασίας περιβάλλοντος και μελέτες τεχνικών έργων κ.α..

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Related Articles

Μελίνα Τραυλού στο 9ο Ocean Conference: “Η θάλασσα είναι το σπίτι μας. Την τιμούμε και την προστατεύουμε”

Our Ocean Conference 2024 Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στην έναρξη των...

Έκδοση Κανονισμού Αρχών και Λειτουργίας του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.)

Ανακοινώνεται ότι , σε συνέχεια διαβουλεύσεων με τους φορείς της επιβατηγού ναυτιλίας...

Ενδυναμώνοντας την γενιά Z

Στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του Ιδρύματος Ευγενίδου, η γενιά Ζ...