ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Covid-19 Προστασία προσωπικών δεδομένων-Μπορούν να συνυπάρξουν?

Οι σύντομες Ερωτήσεις & Απαντήσεις μας συγκεντρώνουν τα βασικά σημεία που χρειάζεται να γνωρίζετε, για να διασφαλίσετε την ασφάλεια των εργαζομένων σας επιδεικνύοντας σεβασμό στα ευαίσθητα δεδομένα υγείας.

Ε: Είναι εφικτή η συμμόρφωση με τον GDPR εν καιρώ COVID-19;

A: Βέβαια, ωστόσο δεν είναι απλή υπόθεση.

 

Ε: Επιτρέπεται σε μια επιχείρηση να ρωτά τους εργαζόμενους, συνεργάτες ή επισκέπτες εάν ταξίδεψαν, αν ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή αν έχουν συμπτώματα;

Α: Ναι. Ωστόσο πρέπει να είναι προσεκτική ως προς το τι δεδομένα ζητά και πώς τα επεξεργάζεται. Τα δεδομένα πρέπει να ζητούνται με διαφανή τρόπο και να είναι  τα ελάχιστα δυνατά, που είναι απαραίτητα (πχ το όνομα του προσώπου με το οποίο ήρθε κάποιος εργαζόμενος σε επαφή, και είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν χρειάζεται να ληφθεί). Επίσης πρέπει να φυλάσσονται κατάλληλα και να καταστρέφονται με ασφαλή μέσα, άμεσα μόλις παρέλθει το διάστημα της χρησιμότητάς τους.

 

Ε: Εξασφαλίζεται η νομιμότητα σε αυτές τις επεξεργασίες προσωπικών δεδομένων;

A: Ναι. Η ακριβής βάση νομιμότητας θα πρέπει να εξεταστεί ανά περίπτωση: Δεδομένης της ύπαρξης νομοθετικού πλαισίου που καθιστά τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, υποχρέωση του εργοδότη,  η έννομη υποχρέωση μπορεί να αποτελέσει κατάλληλη βάση νομιμότητας, όπως και η διαφύλαξη ζωτικού συμφέροντος, το έννομο συμφέρον ενώ – σπανιότερα – η συγκατάθεση.

 

Ε: Ποια δεδομένα επιτρέπεται να συλλέξει μια επιχείρηση στα πλαίσια της αποτροπής της διάδοσης του COVID-19;

Α: Τα αναγκαία ώστε να κρίνει αν ο εργαζόμενος, συνεργάτης ή επισκέπτης μπορεί να είναι προσβεβλημένος από τον COVID-19. Ενδείκνυται η συμπλήρωση ερωτηματολογίων με συγκεκριμένες ερωτήσεις. Μπορούν να ζητηθούν: συμπτώματα (όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί από τον ΕΟΔΥ), ταξίδια σε πληγείσες περιοχές όσο καταγράφονταν κρούσματα, επαφή με πρόσωπα που ταξίδεψαν σε πληγείσες περιοχές κλπ. Δεν μπορούν να ζητηθούν: άσχετα με τον COVID-19 συμπτώματα ή άλλα δεδομένα υγείας, ταξίδια σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν κρούσματα, ή σε άλλες περιόδους κλπ.

 

Ε: Επιτρέπεται μια επιχείρηση να γνωστοποιήσει προσωπικά δεδομένα αν υπάρξει κρούσμα COVID-19;

Α: Μόνο εάν είναι υποχρεωτικό (αν απαιτηθεί από Αρχή). Στα πλαίσια της προστασίας των εργαζομένων της μια επιχείρηση μπορεί να ενημερώσει τους εργαζομένους της εάν υπάρχει ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κοινοποιεί τα προσωπικά στοιχεία (όπως όνομα, θέση κλπ.).

 

Ε: Τι λέει για όλα αυτά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα;

Α: Η  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε δελτίο τύπου (18/3/2020 ), αναγνωρίζει ρητά ότι οι επιχειρήσεις, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης του COVID-19 ενδέχεται να προβούν σε επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, χωρίς να μπορεί εκ προοιμίου να αποκλειστεί ως απαγορευμένη οποιαδήποτε πράξη επεξεργασίας, ιδίως στην παρούσα πρωτόγνωρη συγκυρία. Επίσης τονίζει ότι το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν είναι απόλυτο αλλά πρέπει να εκτιμάται σε σχέση με τη λειτουργία του στην κοινωνία και να σταθμίζεται σε σχέση με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ζωή και η υγεία.

Επικοινωνήστε μαζί μας, σε περίπτωση που έχετε τυχόν απορίες ή χρειάζεστε υποστήριξη στον εντοπισμό των κενών και αδυναμιών των υφιστάμενων διαδικασιών σας.

πηγή www.moore-greece.gr

9 Απριλίου 2020

Πηνελόπη Κασανή

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top