ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΒΕΠ: Πως θα καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου το Δώρο Χριστουγέννων από τις επιχειρήσεις

Το βασικό ποσό του Δώρου Χριστουγέννων, του γνωστού 13ου μισθού, θα δοθεί στους εργαζόμενους έως τις 21 Δεκεμβρίου από εργοδότες και κράτος, ενώ ένα μικρό τμήμα θα δοθεί τον Ιανουάριο. Ειδικότερα:

  1. Εως τις 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το σύνολο του Δώρου που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους κατά το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου.
  2. Εως τις 21 Δεκεμβρίου θα καταβάλλει και το κράτος το ποσό του Δώρου που αναλογεί στο ή στα χρονικά διαστήματα της αναστολής από 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου, με βάση υπολογισμού την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 και 800 ευρώ.
  3. Εως τις 31 Ιανουαρίου θα καταβληθεί από το κράτος, το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο διάστημα αναστολής του Δεκεμβρίου.

Ο πλήρης οδηγός για τις φετινές πληρωμές του Δώρου Χριστουγέννων σύμφωνα με τις 4 πιθανές κατηγορίες έχει ως εξής:

1η κατηγορία – Ολόκληρος ο 13ος μισθός

Ολόκληρο τον 13ο μισθό θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου από τον εργοδότη όπως συμβαίνει πάντα οι μισθωτοί που δεν τέθηκαν καθόλου φέτος σε αναστολή από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο. Για τον υπολογισμό του δώρου μετράει το 8μηνο Μάιος – Δεκέμβριος. Συνεπώς όσοι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, δηλαδή με το πρώτο 45ήμερο, αλλά εργάζονται κανονικά από τον Μάιο έως και 31/12 δικαιούνται ολόκληρο τον 13ο μισθό στις 21 Δεκεμβρίου.

2η κατηγορία

Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή τον Μάιο ή το καλοκαίρι και έως τον Οκτώβριο, αλλά όχι τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο θα λάβουν δώρο με βάση τον ονομαστικό μισθό τους και την αποζημίωση των 534 ευρώ. Σε αυτή τη κατηγορία, κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, που είχαν πριν την αναστολή ονομαστικό μισθό κάτω από 534 ευρώ.

3η κατηγορία

Εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή τον Μάιο ή το καλοκαίρι και μπαίνουν ξανά τον Νοέμβριο, θα λάβουν δώρο με βάση τον ονομαστικό μισθό, τα 534 και τα 800 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία κερδισμένοι είναι οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, που είχαν πριν την αναστολή ονομαστικό μισθό κάτω από 534 ευρώ, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ – αρκεί να έχουν μόνο ένα μήνα αναστολής την άνοιξη ή το καλοκαίρι και αν έχουν μέχρι 2 μήνες αναστολής πριν τον Νοέμβριο.

4η κατηγορία

Εργαζόμενοι σε αναστολή για πρώτη φορά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, θα λάβουν το Δώρο με βάση τον ονομαστικό μισθό τους, τα 800 και τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης. Σε αυτή τη κατηγορία, κερδισμένοι είναι οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, που είχαν πριν την αναστολή ονομαστικό μισθό κάτω από 534 ευρώ, όπως και οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης με ονομαστικό μισθό έως 800 ευρώ.

«Συν-Εργασία»

Με την ίδια φόρμουλα θα πληρωθούν και οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό «Συν-Εργασία». Το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό και βαρύνει τους εργοδότες, καταβάλλεται έως τις 21 Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα το ποσό, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον μηχανισμό και βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής:

  • για το έως την 30ή.11.2020 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η.12.2020
  • για το διάστημα υπαγωγής από 1.12.2020 έως 31.12.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.1.2021.

Οι εισφορές του Δώρου για τους εργαζόμενους που εντάσσονται στο μηχανισμό «Συν-Εργασία» υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού και καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Οι εισφορές

Οι ασφαλιστικές εισφορές επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή και οι οποίες αντιστοιχούν στο χρόνο αναστολής υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου του εργαζομένου και καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Οι εισφορές του Δώρου προσδιορίζονται μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που υποβάλλεται από τον εργοδότη για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων. Για την αναλογία του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής καταχωρίζονται στην ΑΠΔ τα στοιχεία του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου, με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση με βάση τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Για τους εργαζόμενους που υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής, οι εισφορές του Δώρου υπολογίζονται επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top