ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ELPEN: Στρατηγική επένδυση 51εκ ευρώ στην Ανατολική Αττική

Το «πράσινο φως» δόθηκε στη στρατηγική επένδυση της ELPEN, προϋπολογισμού 51 εκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή και προώθηση θεραπείας νέων φαρμακευτικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα,  Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων που συνεδρίασε στις 30 Δεκεμβρίου 2020, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, αποφάσισε ομόφωνα την ένταξη της επένδυσης της ELPEN στο Ν. 4608/2019 για τις Στρατηγικές Επενδύσεις.

Πρόκειται για τη πρώτη βιομηχανική επένδυση που εντάσσεται στον Ν.4608/2019 που συνδυάζει επενδύσεις σε Βιομηχανική Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) και Βιομηχανική Παραγωγή.

Προοπτικές

Αναλυτικά, η εν λόγω επένδυση προβλέπει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καθετοποιημένης δραστηριότητας έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής και προώθησης θεραπείας νέων φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ένα εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων θα δημιουργηθεί στην Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα στην Κερατέα καθώς ακόμη ένα κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στα Σπάτα.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι θα προκύψουν πολλές μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ θα  αξιοποιηθεί το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, ώστε να ανακοπεί  η «ροή» επιστημόνων στο εξωτερικό. Μάλιστα, όταν οι δυο νέες δομές τεθούν σε πλήρη λειτουργία, θα «ανοίξουν» 210 νέες άμεσες θέσεις εργασίας κυρίως για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης και 580 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Άξιο λόγου είναι ότι η  το νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων στην Κερατέα θα διαθέτει δυο καινοτόμες μονάδες παραγωγής με τεχνολογίες που για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα. Από τα παραγόμενα το 85% θα εξάγεται.

Σε ότι αφορά στο νέο κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στα Σπάτα θα δώσει έμφαση σε θεραπείες οριακής καινοτομίας και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες στις εγκαταστάσεις στην Ανατολική Αττική και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό υπολογίζεται ότι το εργοστάσιο στην Κερατέα θα  λειτουργήσει τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς, ενώ οι εργασίες στο κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στα Σπάτα θα ολοκληρωθούν εντός του 2023.

Επενδυτικό πλάνο 100 εκ.

Αναφερόμενος στο εγχείρημα, ο αντιπρόεδρος της ELPEN και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων επεσήμανε ότι «η ELPEN με τη στρατηγική αυτή επένδυση, ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της. Επενδύουμε στην έρευνα και σε νέες τεχνολογίες, δημιουργούμε σύγχρονες παραγωγικές μονάδες και αναπτύσσουμε καινοτόμα προϊόντα, ισχυροποιώντας τη θέση μας στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Τρύφων, η ELPEN διαθέτει προσωπικό 1.100 εργαζομένων σε επίπεδο ομίλου, ενώ με στρατηγική επένδυση θα αυξήσει την δυναμικότητά της με  περισσότερες από 200 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας. Μάλιστα στις νέες θέσεις θα απασχοληθούν εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του brain drain. «Παράλληλα, σημαντικά θα είναι τα οφέλη για την ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας με μία θετική πολλαπλασιαστική επίδραση στο ΑΕΠ, πάνω από 150%» σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ELPEN.

«Η ένταξή μας στον Ν.4608/2019 περί στρατηγικών επενδύσεων, με την ομόφωνη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής, μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση, γιατί αναγνωρίζει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει όχι μόνο η εταιρεία, αλλά και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στο σύνολό της. H διπλή αυτή επένδυση αποτελεί μέρος ενός συνολικού επενδυτικού πλάνου της ELPEN που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία.  Είναι φανερό ότι όταν υπάρχει σταθερό πλαίσιο από την Πολιτεία οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επενδύουμε πάντα πρώτες στην χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top