ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έτοιμο για κλινικές δοκιμές εμβόλιο για τον κοροναϊό

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε στις αρχές ότι έχει έτοιμο εμβόλιο για τον κοροναϊό. Οι κλινικές δοκιμές μπορούν να αρχίσουν μέσα στον Απρίλιο, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για τις δοκιμές και εγκρίσεις.

Όπως ανέφερε η εταιρεία, η πρώτη παρτίδα του εμβολίου, που φέρει την ονομασία mRNA-1273 έχει σταλεί στο National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). Ο διευθυντής του NIAID Anthony Fauci δήλωσε πως το πρώτο βήμα είναι μία μελέτη φάσης 1, στην οποία το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε ένα μικρό αριθμό υγιών εθελοντών.

 

Το εντυπωσιακό με το νέο εμβόλιο είναι ότι αναπτύχθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ: 6 εβδομάδες. Συγκριτικά, οι επιστήμονες χρειάστηκαν περίπου 20 μήνες για να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές του εμβολίου για τον SARS, τον κοροναϊό, που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

 

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές είναι επιφυλακτικοί. Το εμβόλιο της Moderna βασίζεται σε μία νέα πλατφόρμα τεχνολογίας mRNA και μέχρι σήμερα δεν έχει προσφέρει κάποιο εμβόλιο. Η τεχνολογία είχε θετικά αποτελέσματα στις δοκιμές φάσης 1 σε έξι διαφορετικά εμβόλια και ένα στη φάση 2. Πάντως, χθες, οι μετοχές της εταιρείας στη Wall Street αυξήθηκαν κατά 15%.

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής  Virus.com.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top