ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Δηλώσεις Προέδρου ΕΒΕΠ στην ΕΡΤ για πιθανές ελλείψεις στην Ευρωπαϊκή αγορά από τον κορονοϊό

Ο κ. Βασίλης Κορκίδης* έκανε δηλώσεις για τον κορονοϊό και τις  επιπτώσεις  που πιθανόν να φέρει   στην αγορά, στο κανάλι της Ερτ.Ας δούμε αναλυτικά τι είπε:

“Αρχή όλων η ψυχραιμία, γιατί ο πανικός δεν είναι ποτέ ο καλύτερος σύμβουλος. Τα μείζονα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι βεβαίως οι χιλιάδες θάνατοι στη Κίνα και η εξάπλωση των κρουσμάτων του ιού στην Ευρώπη.

Τα ελάσσονα θέματα, αλλά επίσης ανησυχητικά, τα βλέπουμε στην συμπεριφορά της παγκόσμιας οικονομίας. Στα δικά μας τώρα σενάρια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορονοϊού, η χώρα μας έχει επεξεργαστεί και είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αντιμετώπισης με το Υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σίγουρα οι εικόνες από τα σούπερ μάρκετ της Ιταλίας είναι σοκαριστικές και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα αντικρίσουμε ανάλογες αντιδράσεις εδώ στην περίπτωση κρουσμάτων, που ειλικρινά προσεύχομαι να είναι αντιμετωπίσιμα.                                                                                                                                              Οι λοιμοξιολόγοι είναι σαφείς ως προς τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης και το υπουργείο Υγείας έχει προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Άλλωστε η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνα, σε αυτή τη περίπτωση, έναντι της καταστολής. Η Ευρώπη τώρα οχυρώνεται απέναντι στον άμεσο κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία των ευρωπαϊκών αγορών σε φάρμακα και εξοπλισμό προστασίας από τον κορωνοϊό, καθώς πολλές μονάδες παραγωγής έχουν έδρα την Κίνα. Σοβαρές ελλείψεις σε υλικά προστασίας από τον κορονοϊό, καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες παγκοσμίως, κάνοντας το έργο αντιμετώπισης της επιδημίας πιο δύσκολο, σε ότι αφορά τον περιορισμό της. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προς το παρόν ελλείψεις αφού οι βασικές εισαγωγές μας ύψους 4,1 δις ευρώ από τη Κίνα είναι ως επί το πλείστον Η/Υ, τηλεφωνικές συσκευές, κλιματιστικά, παιχνίδια και ελάσματα. Είναι γεγονός πως οι θαλάσσιες μεταφορές από Κίνα σε Ευρώπη έχουν μειωθεί δραστικά κατά 46%, ενώ όσα πλοία ταξιδεύουν από και προς τη Κίνα δεν ξεπερνούν το 70% σε πληρότητα TEUs. Αναφορικά με την Ιταλία, θα υπάρξει επιβράδυνση στο διμερές εμπόριο, αφού είναι αξιοσημείωτο πως ξεπερνά τα 8,5 δις ευρώ, με τις εισαγωγές στα 4,8 δις και τις εξαγωγές μας στα 3,7 δις ευρώ στη γείτονα χώρα.
Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι στέλνει σε χώρες που έχουν ανάγκη διαγνωστικά kit, μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες και ρόμπες. Ωστόσο, ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Αιτία η ζήτηση που είναι μέχρι και 100 φορές υψηλότερη από την κανονική και οι τιμές είναι μέχρι και 20 φορές υψηλότερες. Αυτά εκτός Ελλάδος.                                                                                                                                                     Εντός, όπως είπα χρειάζεται ψυχραιμία και σίγουρα όχι πανικός. Και θα το επαναλαμβάνω ότι οι αρχές έχουν προετοιμαστεί και αν παραστεί ανάγκη υπάρχει ενημέρωση του κοινού για τα μέτρα προστασίας τα οποία λίγο ως πολύ έχουν ήδη γίνει γνωστά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η χώρα έχει επάρκεια σε είδη πρώτης ανάγκης και δεν συντρέχει λόγος πανικού. Τώρα όσον αφορά σε εισαγόμενα είδη είναι πιθανό να παρουσιαστεί κάποια αρρυθμία, καθώς πολλά προϊόντα είναι προέλευσης από τη Κίνα, όπου τα εργοστάσια έχουν σχεδόν σταματήσει τη παραγωγή, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προς ώρας εμφανείς επιπτώσεις για την Ελλάδα. Εάν όμως η «καραντίνα» στη παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα συνεχιστεί το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου στη Κίνα, τότε θα επηρεάσει έντονα το παγκόσμιο εμπόριο, όλους τους υπόλοιπους μήνες του έτους, Τις επιπτώσεις που μας αναλογούν με το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Κίνας να κυμαίνεται στα 5 δις ευρώ, αναπόφευκτα θα υποστεί και η ελληνική οικονομία. Λόγω των δυσμενων προβλέψεων και υπό την επίδραση του πανικού οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά με απώλειες 1,2 τρις ευρώ μόνο στα Ασιατικά Χρηματιστήρια. Αντίστοιχα ο κορωνοϊός «χτύπησε» και το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και άλλα χρηματιστήρια σε πολλές χώρες, με κάθετη πτώση του γενικού δείκτη, που έκανε βουτιά -7,7 %.
Είναι γεγονός πως το επόμενο δίμηνο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, τόσο στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, όσο και καθοριστικό για το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων σε εμπόριο, ναυτιλία και τουρισμό. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τον πανικό, αλλά απαιτείται να είμαστε όλοι σε εγρήγορση.”

*Πρόεδρος ΕΒΕΠ και ΠΕΣ Αττικής , Επίτιμος Πρόεδρος ΕΣΕΕ

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top