ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Δημ. Συμβούλιο Πειραιά: Μπαίνουν μπροστά τα μεγάλα έργα της πόλης

Υπογράφεται η σύμβαση για τον Πύργο, άρχισαν οι κατεδαφίσεις στο Μικρολίμανο και την άλλη Παρασκευή έρχεται η Υπουργός Πολιτισμού για την αξιοποίηση της Πειραϊκής.

Τα επόμενα χρόνια ο Πειραιάς θα αλλάξει όψη. Θα είναι μια πόλη πολύ διαφορετική από αυτήν που βλέπουμε σήμερα, που θα δίνει το στίγμα της ανάπτυξης και της δημιουργίας.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Τετάρτης, ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης αποκάλυψε ότι μια σειρά από μεγάλα έργα και παρεμβάσεις έχουν μπει στο στάδιο της υλοποίησης και κάποια ξεκίνησαν ήδη να γίνονται.

Αρχικά είπε ότι στις 27 ή στις 28 του μήνα υπογράφεται το συμβόλαιο με την Κοινοπραξία που κέρδισε το διαγωνισμό για τον Πύργο του Πειραιά προκειμένου να αρχίσουν τα έργα.

Ήδη, όπως είπε ο Δήμαρχος εντός των ημερών τα τελευταία τμήματα και οι υπηρεσίες του Δήμου που εξακολουθούν να βρίσκονται στο κουφάρι του Πύργου, θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του κτηρίου.

Εξάλλου υπεγράφη η σύμβαση για την ανάπλαση και  την αναμόρφωση της περιοχής του Αγ. Διονυσίου. Για το θέμα αυτό μάλιστα έγινε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να συγκροτηθεί ειδική στρατηγική μελέτη για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της περιοχής, που θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται.

Επίσης, ξεκίνησαν τα έργα για την ανάπλαση της ακτής του Μικρολίμανου. Όπως είπε ο Δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, ήδη συνεργεία του Δήμου κατεδάφισαν πέργκολες από τέσσερα μαγαζιά που δεν λειτουργούν για να καταλάβει ο κόσμος πως το έργο ξεκίνησε και θα γίνει.

Απλά μέσα στο καλοκαίρι δεν θα γίνουν άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να λειτουργήσουν τα μαγαζιά που ήδη βρίσκονται στην ακτή και έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού “ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”, Νίκος Μπελαβίλας ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες έχει οργανώσει συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής γιατί έχουν εκφραστεί φόβοι πως ο παράκτιος χώρος θα γεμίζει τραπεζοκαθίσματα που θα αποκλείουν την πρόσβαση στην παραλία.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι το σχέδιο για την ανάπλαση της ακτής είναι σαφές και προβλέπει ελεύθερη την παραλία για όλους.

Αυτό θα εφαρμοστεί χωρίς καμία παρέκκλιση τόνισε χαρακτηριστικά και για να μην υπάρχουν ανησυχίες περί αυτού στους κατοίκους προχωρήσαμε στο ξήλωμα των εγκαταστάσεων μαγαζιών που δεν λειτουργούν.

Με αυτό, συνέχισε ο Δήμαρχος, θέλαμε να δείξουμε αφενός ότι το έργο θα γίνει και αφετέρου ότι η παραλία θα είναι ελεύθερη.

Ο κ. Μώραλης είπε ακόμα ότι μέσα στην εβδομάδα θα κλείσει ραντεβού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για να λήξει το θέμα των δικαστηρίων, ενώ θα κλείσει ραντεβού και με τον Υπουργό Μεταφορών προκειμένου να ενταθούν οι πιέσεις για την υπογειοποίηση των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά.

Το αρχαιολογικό μέτωπο της Πειραϊκής 

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Πειραιά την μεθεπόμενη Παρασκευή θα επισκεφθεί εκ νέου τον Πειραιά η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με κορυφαία στελέχη της αρχαιολογικής Υπηρεσίας και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου της και θα επισκεφθούν την ακτή της Πειραϊκής για να εξετάσουν τα έργα που έχουν προγραμματιστεί για την ανάδειξη των Μακρών Τειχών.

Ο κ. Μώραλης τόνισε ότι από την επίσκεψη αυτή προσδοκάμε πολλά, ενώ διευκρίνισε ότι θα θέσει και το θέμα του κομματιού που παραμένει κλειστό από την Αρχαιολογική Υπηρεσία εδώ και χρόνια, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την αναψυχή των δημοτών και των επισκεπτών.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού “ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”, Νίκος Μπελαβίλας, στο σημείο αυτό τόνισε ότι συμφωνεί με την άποψη του Δημάρχου και μάλιστα είχε προτείνει να απεγκλωβιστούμε από το αρχαιολογικό κομμάτι και να γίνει διαγωνισμός για το θέμα των αρχαιοτήτων.  Μάλιστα, όπως είπε, η αποχωμάτωση είχε ετοιμαστεί από τον Αύγουστο του 2018, όταν ήταν Αντιπεριφερειάρχης ο Γιώργος Γαβρίλης και είχε διασφαλιστεί και στο σχετικό κονδύλι.

Είναι ευκαιρία, συνέχισε, να συνεχίσουμε πάνω σε αυτό το σχέδιο, να αναδείξουμε τα αρχαία και να αξιοποιήσουμε την περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας, κ. Βίτσας ανέφερε πως είναι θετική η συγκυρία για να γίνουν πολλά πράγματα στην πόλη και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.

Δήλωσε δε, ότι ο συνδυασμός στον οποίο ανήκει θα συμπαρασταθεί στις ενέργειες του Δημάρχου και θα βοηθήσει όπως μπορεί για να μη χαθεί αυτή η χρυσή ευκαιρία για την πόλη.

Νίκος Παρασκευάς  Κανάλι 1

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top