ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προεκτάσεις Πανδημίας το φαινόμενο Βίας προς τις γυναίκες -Μητρώο Στελεχών Πειραιώς & ΝήσωνΝΔ

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  η  διαδικτυακή  εκδήλωση του Μητρώου Στελεχών Πειραιώς και Νήσων  ΝΔ ,με διοργανώτρια την κ. Ελένη Πέτρακα – Γενική Συντονίστρια του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών Ενότητας Πειραιώς & Νήσων,  « Η Έμφυλη βία προτιμά τις γυναίκες?» όπου αναλύθηκαν οι  προεκτάσεις της πανδημίας στο φαινόμενο της Βίας προς τις γυναίκες.

Παρακολουθήσαμε, ακούσαμε, μάθαμε, το απόγευμα της Τετάρτης 8 Ιουλίου 2020 για τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνουν τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών.

Αφορμή ήταν η διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μέσω Zoom με θέμα:

«Η βία προτιμά τις… γυναίκες;» που διοργάνωσε και διηύθυνε,  η κα Ελένη Πέτρακα – Γενική Συντονίστρια του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών Ενότητας Πειραιώς & Νήσωνενώ ταυτόχρονα γινόταν η μετάδοση σε live streaming μέσω fb από τη σελίδα της.

Κεντρικοί Ομιλητές ήταν η κα  Μαρία Συρεγγέλα – Γεν. Γραμματέας Οικογενειακής και Πολιτικής Ισότητας των Φύλων. Από την αρχή της εισήγησής της με θέμα : «Προστατεύοντας τις γυναίκες από την έμφυλη ενδοοικογενειακή βία»  η κα Συρεγγέλα, επισήμανε ότι στα θέματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας νομοθετήθηκαν άρθρα για την προστασία των Γυναικών το 2007 αναπτύχθηκε το δίκτυο των δομών, τα κέντρα φιλοξενίας και η γραμμή ΣΟΣ 15900. Αλλά και στην περίοδο της Καραντίνας λόγω covid19 λειτούργησαν χώροι φιλοξενίας επειδή τα φαινόμενα αυξήθηκαν.

«Η έμφυλη βία είναι πολύπλευρο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο και δεν κάνει διακρίσεις, μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, ενώ δεν ¨κοιτάει¨ ούτε ηλικία, ούτε εκπαιδευτικό επίπεδο. Και τα στοιχεία είναι σοκαριστικά γιατί 1 στις 3 γυναίκες μια φορά στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό της. Ενώ το 95% των καταγεγραμμένων θυμάτων trafficking για σεξουαλική εκμετάλλευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γυναίκες ή κορίτσια. Ο ΟΗΕ το έχει χαρακτηρίσει ως μια «σκιώδη Πανδημία» που εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης για αυτό και καταστρώνονται σχέδια για την αντιμετώπισή της. Το δίκτυο δομών, κέντρων φιλοξενίας και στην προηγούμενη περίοδο λειτούργησε άψογα παρά τις δυσκολίες που είχαμε. Το μήνα Απρίλη κατεγράφησαν 800 κλήσεις, σε σχέση με το Μάρτιο που ήταν 166. Επτά στις 10 περιπτώσεις καταγγέλθηκαν από τα ίδια τα θύματα. Πολιτεία, Φορείς και Πολίτες πρέπει να συστρατευθούν για την ισότητα των φίλων ώστε να ζήσουν οι γυναίκες τη ζωή που επιθυμούν».

Ο κος Γρηγόρης Λέων – Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας με τη σειρά του ανέφερε στην εισήγησή του « Στα δικαστήρια δεν κερδίζει αυτός που νομίζει ότι έχει δίκιο αλλά αυτός που αποδεικνύει στη δικαστική διαδικασία ότι έχει όντως δίκιο.                   

 

 Οι ιατροδικαστές στα φαινόμενα βίας έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο. Από την εκπαίδευσή μας μπορούμε να πιστοποιήσουμε τις σωματικές βλάβες. Σε εμάς πρέπει να απευθύνονται πρωτίστως όταν συμβαίνει ένα περιστατικό βίας ενδοοικογενειακής ή άλλης μορφής. Πολύ συχνά γίνονται λάθη, όπως να πηγαίνουν σε έναν Παθολόγο ή στο Γυναικολόγο, ή να βγάζουν φωτογραφίες από τα κινητά πρακτικές που αμφισβητούνται στα δικαστήρια. Το δικαστήριο θέλει πειστήρια. Αδιαμφισβήτητο  πειστήριο είναι η γνωμάτευση από Ιατροδικαστή και μόνο. Τα βήματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Το θύμα πάει στην Αστυνομία, υποβάλει μήνυση και ζητά ιατροδικαστική εξέταση. Αυτή παρέχεται δωρεάν. Σε περίπτωση που το θύμα δε θέλει άμεσα να προχωρήσει σε μήνυση και πάλι λέω να ζητήσει ιατροδικαστική εξέταση να έχει το στοιχείο όταν το αποφασίσει να προχωρήσει σε μήνυση εντός του τριμήνου.

Για  « Ευαισθητοποίηση, Κανόνες και Εκπαίδευση» έκανε λόγο  και η κα Αντωνία Ποθουλάκη, Ερευνητική συνεργάτιδα ΚΕ.ΜΕ.Α, ειδικός επιστήμονας Anti trafficking (μέλος του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών)

«Οι θύτες δεν λειτουργούν απαραίτητα στην παρανομία, είναι και αυτό άνθρωποι ¨της διπλανής πόρτας¨. Η εξουσία και η βία είναι συχνά έννοιες συνυφασμένες. Οι Κανόνες πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να λειτουργούν και αποτρεπτικά και σωφρονιστικά. Εκπαίδευση σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας. Με σωστή αφετηρία, αγόρια και κορίτσια να ξεκινούν με τα ίδια εφόδια. Τα παιδιά μας να είναι υπεύθυνα απέναντι στο άλλο φύλο, να στηρίζουν τις επιλογές του άλλου φύλου 

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν οι επικεφαλής των Γραμματειών της ΝΔ : ο κος Στέλιος Κονταδάκης – Γραμματέας Οργανωτικού, Διευθυντής Προέδρου, και Αναπλ. Γραμμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και η κα Βικεντία Συροπούλου – Μπασιάκου – Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας.

Το ιστολόγιο Piraeus365.gr  συγχαίρει την κ.Πέτρακα   για την άψογη διοργάνωση και την προτρέπει  να διοργανώσει και άλλες  ημερίδες  για νέους, με θέματα όπως επαγγελματικός προσανατολισμός, πως θα προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο το βιογραφικό τους, γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Κλαίρη Παπαγεροθέου

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top