ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέμβαση του Ι. Χατζηθεοδοσίου για την επιχειρηματικότητα

Με παρέμβασή του για την επιχειρηματικότητα, και τα όσα σηματοδοτεί για την ευημερία των κοινωνιών, ο πρόεδρος του  ΕΕΑ κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου αποστέλλει μήνυμα την σημασία που έχει η «χωρίς σύνορα» στήριξη των επιχειρήσεων από το στάδιο της σύστασής τους έως και την συνέχιση της  πορείας τους στην αγορά. Η τοποθέτηση του κ. Χατζηθεοδοσίου απευθύνθηκε στην ευρωβουλή στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε , και είναι διαθέσιμη σε ευρωβουλευτές  και άλλους ειδικούς του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Στην  έρευνα με τα σημαντικά ευρήματα για τη μικρή και μεσαία -αλλοδαπή- επιχειρηματικότητα ο πρόεδρος του ΕΕΑ αναδεικνύει και την κοινωνική πτυχή, η οποία σχετίζεται με τους αλλοδαπούς που στρέφονται στο επιχειρείν. Τονίζει στην παρέμβασή του ότι «η επιχειρηματικότητα τόσο των Ελλήνων όσο και των συνανθρώπων μας που έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως νέα πατρίδα, αποτελεί πηγή τροφοδότησης της ευημερίας. Ενισχύει την πρόοδο των κοινωνιών και στηρίζει την ποιοτική και ποσοτική άνοδο των βασικών δεικτών της οικονομίας, στοιχεία που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους».

Επίσης αναφέρει ότι «η πλειοψηφία των επιχειρηματικών προσπαθειών που δημιουργούνται από αλλοδαπούς, βρίσκεται στην Αττική. Μάλιστα μεγάλο μέρος τους είναι μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το οποίο τους στηρίζει και είναι κοντά σε κάθε προσπάθεια άσκησης επιχειρηματικότητας, μικρής, μεσαίας ή και μεγαλύτερης». Ακόμα αναδεικνύει ότι «η ελληνική οικονομία δεν έχει στεγανά και δεν πρέπει να έχει» ενώ, επισημαίνει πώς «η προσπάθεια των αλλοδαπών να δημιουργήσουν επιχειρήσεις -ακόμα και αν αυτό γίνεται λόγω της δυσκολίας τους να βρουν εργασία- δημιουργεί κινητικότητα. Ωθεί στην εκκίνηση και άλλων επιχειρήσεων. Μας ενδιαφέρει ως χώρα και ως οικονομία να αναπτύσσεται το επιχειρείν, καθώς αυτό αποδίδει αξία στην κοινωνία, την οικονομία, την αγορά εργασίας».

Η έρευνα, την οποία στήριξε το ΕΕΑ με την συμμετοχή του προέδρου του, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας Citizen Literacy το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, του ECI (European Communication Institute) από Αd Hoc ομάδας Ερευνητών και αφορά στην ξένη επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης (2012-2018).

Όπως προσδιορίζεται στην έρευνα η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην αναζήτηση ενός “νέου” σημείου ισορροπίας, μετά από την κρίση του 2012-2018.

Προσδιορίζεται επίσης στην έρευνα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην αναζήτηση ενός “νέου” σημείου ισορροπίας, μετά από την κρίση του 2012-2018. Ενδιαφέρον στοιχείο της είναι η ανατομία της ξένης επιχειρηματικότητας. Η μελέτη καταγράφει, στηριζόμενη σε στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) που αφορούν κατά κύριο λόγο στην περίοδο 2012-2018 ότι υπάρχει :  κατακόρυφη αύξηση στις συστάσεις  νέων επιχειρήσεων από αλλοεθνείς στην Ελλάδα το 2018, παρατηρείται αυξανόμενος ρυθμός ανάπτυξής τους στην Ελλάδα της κρίσης και διασπορά στις υπηκοότητες των νέων επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και η παρέμβαση του κ. Χατζηθεοδοσίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top