ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το  ΕΒΕΠ ενημερώνει για τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου Εμπορίου

 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Phil Hogan συζήτησε στην Ουάσινγκτον με τον Αντιπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, τον Υπουργό Εμπορίου Wilbur Ross και τον Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Steve Mnuchin, για την Πολιτική του Εμπορίου.

Στην ομιλία του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, μίλησε ανοικτά για το πως αντιλαμβάνεται τη διάθεση της Ουάσινγκτον προς την ΕΕ και την Κίνα, καθώς και την περιορισμένη επιτυχία του στην επίτευξη αποκατάστασης των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ. Επίσης σχολίασε αρκετά σημεία από την πρόσφατη αρχική εμπορική συμφωνία μεταξύ Κίνας- ΗΠΑ, καθώς και τις επιπτώσεις για την ΕΕ. Τα έξι βασικά πεδία των θέσεων του, είναι τα ακόλουθα:
•ΗΠΑ-Κίνα: Η κυρίαρχη διάθεση μεταξύ των πολιτικών στην Ουάσινγκτον μπορεί να ήταν «Πρώτα η Αμερική», όμως η στήριξη για τη συμφωνία της 1ης Φάσης, ΗΠΑ-Κίνας ήταν διμερής. Η συμφωνία θεωρείται ελλιπής και δεν αντιμετώπισε το βασικό πρόβλημα των κινεζικών επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις που εξάγουν σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ δεν έγινε σαφές τι θα συζητηθεί στη 2η φάση. Το 20-25% των φόρων για τα κινεζικά προϊόντα δεν έχουν αρθεί, αλλά ο αντίκτυπός στους αμερικανούς καταναλωτές θα γίνει αισθητός μόνο μετά το Νοέμβριο και τις Αμερικανικές εκλογές. Θεώρησε επίσης τη συμφωνία ασυμβίβαστη με τους κανόνες του ΠΟΕ και θα εξέταζε μια προσφυγή στη Γενεύη.
•ΕΕ-ΗΠΑ: Έγινε προσπάθεια για να την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων, αλλά δεν υπάρχει σημάδι ότι αυτό θα συμβεί σύντομα. Ενθάρρυνε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία για τις κινεζικές επιδοτήσεις. Αλλά ακόμα κι αν οι εκλογές οδηγήσουν σε μια νίκη των Δημοκρατικών που είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, η προσέγγιση της Αμερικής θα επιμείνει. Ο πρόεδρος Trump δεν είναι διατεθειμένος να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ευρώπη πριν από το Νοέμβριο και αναζητά αιτίες από την ΕΕ για να κερδίσει ψήφους.
•Ψηφιακός φόρος: Οι ΗΠΑ συμφώνησαν για την ανάγκη μιας παγκόσμιας λύσης, αλλά ήταν αβέβαιες ως προς το αποτέλεσμα των συνομιλιών του ΟΟΣΑ. Οι ΗΠΑ αντιδρούν στον γαλλικό ψηφιακό φόρο και αναμφίβολα στον φόρο επί των ορίων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρόλο που οι τελευταίοι δεν θα έχουν υιοθετηθεί πριν από το 2022. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ απείλησε Βρετανία και Ιταλία με νέους δασμούς εάν οι χώρες επιβάλουν φόρο στις εταιρείες τεχνολογίας όπως οι Google και Facebook. Την ίδια στιγμή, ανακωχή κήρυξαν η Γαλλία και οι ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο. Ο πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει την επιβολή ψηφιακού φόρου σε εταιρείες τεχνολογίας και ο Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν σκοπεύει να επιβάλει άμεσα δασμούς σε γαλλικά προϊόντα.
•Huawei: Αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Λονδίνο να συζητήσει την απόσυρση της συνεργασίας πληροφοριών, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αγοράσει εξοπλισμό Huawei 5G. Ο P. Hogan απάντησε ότι σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω κανόνες σχετικά με το δίκαιο εμπόριο για να καλύψει τις κινεζικές εταιρείες, αλλά δεν θα εμπόδιζε την Huawei εάν τις τηρούσε, ενώ δεν πιστεύει στον αμερικανικό γρίφο αναφορικά με την ανταλλαγή πληροφοριών.
•ΕΕ-Κίνα: Η μεγάλη πρόκληση ήταν οι επιδοτήσεις σε εταιρείες τεχνολογίας και υποδομών. Η Κίνα ισχυρίστηκε ότι ήταν ανοιχτή, αλλά δεν ήταν. Η ΕΕ ανέπτυξε εργαλεία για τη δημιουργία αμοιβαιότητας. Η ένταξη στον ΠΟΕ βοήθησε την Κίνα να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, αλλά χρησιμοποίησε τις εξαιρέσεις του ΠΟΕ για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Κίνα θα χρειαστεί είτε να κάνει τις αλλαγές που είχε υποσχεθεί κατά την ένταξή της το 2001 είτε να αντιμετωπίσει συγκρούσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η ΕΕ ζούσε με τους κινδύνους που συνεπάγεται η πρωτοβουλία «Belt and Road» και την επιρροή της στην Αφρική και την Ασία. Η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει να γίνει υπερβολικά εξαρτημένη από την κινεζική τεχνολογία. Το ίδιο όμως ισχύει για τις ΗΠΑ, ενώ είπε στους συνομιλητές του στην Ουάσινγκτον ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ είχαν πολλά κοινά για την εγχώρια νομοθεσία και αυτοί και η Ιαπωνία θα πρέπει να επιδιώξουν στενότερη συνεργασία με τους ρυθμιστές και τα πρότυπα. Αν όχι, η Κίνα θα ορίσει τα παγκόσμια πρότυπα αντί αυτών.
•Brexit: Δεν είδε καμία δυνατότητα συνολικής συμφωνίας στις 36 σελίδες ζητημάτων και δήλωσε σχετικά με τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ ότι οποιαδήποτε παράταση πέραν του 2020 θα πρέπει να συμφωνηθεί μέχρι τον Ιούλιο. Τα αυστηρά χρονικά όρια δεν βοήθησαν πριν και δεν θα το κάνουν τώρα.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top