ΑΤΤΙΚΗ

Ένας χρόνος: Η πανδημία και η δράση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού (covid19) είναι μια ευκαιρία κάθε φορέας και οργανισμός να κάνει αξιολογήσεις για τις συμπεριφορές, τις δράσεις του και τις συνέπειες εφόσον εκ των πραγμάτων βρέθηκε στη δίνη της.

Όσον αφορά το ΕΕΑ, η πρώτη αντίδρασή του ήρθε πολύ νωρίς με μια δήλωση του προέδρου κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στις 5 Φεβρουαρίου 2020, και πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, μιλώντας στην ΕΡΤ1 έκρουσε τον κώδωνα των κινδύνων από τις πιθανές συνέπειες στον κόσμο και στην Ελλάδα. Επικαλούμενος εκτιμήσεις αναλυτών εκτίμησε ότι δεδομένης της παγκοσμιοποίησης, οι συνέπειες θα «αγγίξουν» πιθανότατα και την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο τουρισμού, όσο και σε ό,τι αφορά την έλευση Κινέζων επιχειρηματιών στη χώρα.  «Οι επιπτώσεις δεν είναι ακόμη μετρήσιμες, αλλά θα έχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στην πράξη αυτό ήταν το έναυσμα να κινητοποιηθεί το Επιμελητήριο για πιθανή αντιμετώπιση πρωτόγνωρων καταστάσεων στις επιχειρήσεις.

 

Η δράση του ΕΕΑ στην πανδημία ήταν η εμβληματικότερη δράση της ιστορίας του τις τελευταίες δεκαετίες. Οι παρεμβάσεις του σε κάθε θέμα και πρόβλημα και η δράση που ανέπτυξε πρόσφεραν ένα μεγάλο πλέγμα προστασίας στις μικρές επιχειρήσεις, αλλάζοντας πολλές φορές τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Αρκεί να πούμε ότι μόνο οι ειδικές παρεμβάσεις κάθε τύπου υπέρ των επιχειρήσεων ανήλθαν σε 568!

 

Μια άλλη μεγάλης ψυχολογικής σημασίας δράση ήταν το μοίρασμα΄, τις κρίσιμες ώρες της διασποράς του ιού, 100.000 μασκών και αντισηπτικών σε καταστήματα σε 23 δήμους και σε αρκετούς εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς.

 

 

Το μεγάλο δίλημμα

Η πανδημία του Κορονοϊού άρχισε να εκδηλώνεται με ένταση στην Χώρα μας ταυτόχρονα με την ευρεία διάδοσή του από την Κίνα στον κόσμο και βρήκε τη χώρας μας στο πλέον κρίσιμο σημείο της εξόδου από την 10ετή οικονομική κρίση και στα πρώτα βήματα μιας νέας ανάπτυξης.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, το δίλημμα ήταν τεράστιο: Επιστροφή, από άλλη οδό, σε νέα οικονομική κρίση ή άμεση αντίδραση για τη διαφύλαξη των πλέον αναγκαίων δυνάμεων, για να αποτελέσει η πανδημία μια παρένθεση και να επανέλθουμε στην οδό της ανάπτυξης;

Η διαφύλαξη των δυνάμεων της χώρας περιελάμβανε τόσο τη διαφύλαξη του ανθρωπινού κεφαλαίου, με πρώτο μέλημα την προστασία της υγείας του πληθυσμού, όσο και τη διαφύλαξη, στο μέτρο του δυνατού, του παραγωγικού δυναμικού.

Ο κορονοϊός μέσα στον Μάρτιο άρχισε να διασπείρεται στη χώρα, προκαλώντας πανικό και η ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων τόσο για τον πληθυσμό όσο και για τις επιχειρήσεις ήταν άμεση.

 

Στις 28/02/2020, το ΕΕΑ με ανακοίνωση που έφερε τον τίτλο: «Ναι» στην πρόληψη – «Όχι» στον πανικό» έδωσε ένα μήνυμα για ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης αναφέροντας:  «Το βασικό μέλημα των αρμόδιων αρχών στην Ελλάδα από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο παγκόσμιο στερέωμα ο κορονοϊός, ήταν η προετοιμασία για τη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Με τη γνώση ότι είναι καλύτερο να προλαμβάνεις καταστάσεις από το να προσπαθείς με καθυστέρηση να τις διορθώσεις, η Πολιτεία έλαβε τις αποφάσεις για μία σειρά μέτρων που θα εφαρμοστούν ανάλογα με την εξέλιξη της μετάδοσης του κορονοϊού στην ελληνική επικράτεια. Σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι ειδικοί, είναι ότι θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία, καθώς ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και σε καμία περίπτωση δεν βοηθά στην αντιμετώπιση μίας σύνθετης κατάστασης. Ο κάθε ένας μπορεί να «χτίσει» μία ασπίδα προστασίας και αυτό που συμβουλεύουν γνώστες του θέματος είναι το κοινό να ακούει μόνο τους ειδικούς και να μην επηρεάζεται από ανυπόστατες φήμες.»

 

«Μένουμε Σπίτι»

Η επιτάχυνση της διασποράς ανάγκασε το ΕΕΑ να διατυπώσει, τις 16/03/2020, τη θέση ότι  «Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλει να κλείσουν και τα εμπορικά καταστήματα»! Λίγο δε μετά την ανακοίνωση των μέτρων κλεισίματος καταστημάτων και περιορισμού των μετακινήσεων του πληθυσμού, εντοπίζοντας τα προβλήματα που άρχισαν να διαφαίνονται παρενέβη προς την κυβέρνηση ζητώντας να λάβει «Οριζόντια μέτρα στήριξης για όλες τις επιχειρήσεις».

 

Τα ληφθέντα μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας  είναι γνωστά, από τους κανόνες γενικής και ατομικής υγιεινής  του πληθυσμού μέχρι το  «Μένουμε Σπίτι», τις απαγορεύσεις μετακινήσεων, το κλείσιμο σχολείων και το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων.

Οι συνέπειες ήταν βαριές και έγιναν άμεσα αντιληπτές. Η αγωνία για την υγεία συμπλέκονταν με την αγωνία για το κόστος των μέτρων και την οικονομία μιας και το κλείσιμο επιχειρήσεων με ταυτόχρονη κατακόρυφη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, από τη μια αφαιρούσε εισόδημα και από την άλλη πρόσθετε υποχρεώσεις και χρέη. Πέραν αυτού αύξαινε και το δημόσιο έλλειμμα.

«Μένουμε Ασφαλείς»

Τα μέτρα, μέχρι την απόφαση της κυβέρνησης να περάσουμε σε αντίστροφη πορεία επαναφοράς στην καθημερινότητα, στις 4 Μαΐου 2020, απέδωσαν όπως έδειξαν τα στοιχεία! Έτσι έγινε δυνατό το πέρασμα σε μια νέα πολιτική, από το «Μένουμε Σπίτι» στο «Μένουμε Ασφαλείς» εργαζόμενοι και μετακινούμενοι!

Στα θετικά αποτελέσματα, με αιτία την πανδημία, ήταν το ταχύτατο πέρασμα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στις εξ αποστάσεως ηλεκτρονικές διαδικασίες, από τις  συναλλαγές με το Δημόσιο, τις τράπεζες και κάθε οργανισμό, μέχρι την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση. Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα ταχύτατου περάσματος στην ψηφιακή εποχή και στην εξάλειψη μιας χρονίζουσας παθογενούς γραφειοκρατίας.

Μπορούμε να σημειώσουμε, χωρίς δισταγμό, ότι στην ψηφιοποίηση των εργασιών, μέσα σε λίγες μέρες έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες!

Το ΕΕΑ «ηλεκτρονικό επιμελητήριο»

Στο ζήτημα των ηλεκτρονικών και εξ αποστάσεως εργασιών και συναλλαγών, το Ε.Ε.Α. βρέθηκε πανέτοιμο γιατί από χρόνια εισήγαγε σειρά ηλεκτρονικών διαδικασιών σε μια πορεία συγκρότησης του πρώτου στη χώρα «ηλεκτρονικού επιμελητηρίου», εφάμιλλο των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων. Από την αρχή της πανδημίας, όλες σχεδόν οι συναλλαγές του Ε.Ε.Α. με τις επιχειρήσεις – μέλη έγιναν εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικές!

 

Το θετικό αποτέλεσμα της πρώτης φάσης της πανδημίας στη χώρα, ήταν συλλογικό και βασίστηκε στη λήψη έγκαιρών και ορθών, επιστημονικά, μέτρων προστασίας της υγείας, στις ταχύτατες, αν και σκληρές, πολιτικές αποφάσεις περιορισμών κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, στις τεράστιες και ηρωικές προσπάθειες του ιατρικού, επιστημονικού, νοσηλευτικού δυναμικού της χώρας, με άξονα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και στην σχεδόν απόλυτη αυτοπειθαρχία του πληθυσμού, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων.

 

Το Ε.Ε.Α. εξήρε την συλλογική επιτυχία όλων των παραγόντων και δυνάμεων της χώρας στην αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας, ιδίως το ανθρώπινο δυναμικό της Υγείας για τις θυσίες και τις προσπάθειές τους και στους επαγγελματίες – μέλη του, οι οποίοι με απόλυτη συνέπεια και μεγάλες προσωπικές θυσίες, έβαλαν το κοινό συμφέρον πάνω από το ατομικό, και εφάρμοσαν τα μέτρα, παρότι ήταν πολύ σκληρά γι αυτούς.

 

Η μάχη της επαναφοράς

Το μέλημα, μετά την πρώτη φάση της πανδημίας,  ήταν το σταδιακό πέρασμα στη δεύτερη φάση με την επαναφορά της κανονικής κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας και με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των κατακτημένων στοιχείων άμυνας στον ιό.

Με δεδομένο ότι ο ιός δεν είχε νικηθεί και εμβόλιο δεν είχε βρεθεί, ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος διασποράς και πανδημίας ήταν άμεσος. Ήταν αναγκαίο να διατηρήσουμε όλη την κουλτούρα άμυνας στον ιό, με ταυτόχρονη ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας. Σύνθετο, δύσκολο εγχείρημα με μεγάλο ρίσκο.

Δυστυχώς, η επαναφορά έγινε χωρίς πρόβλεψη των νέων κινδύνων, χωρίς αυστηρή τήρηση των μέτρων μετακίνησης και εργασίας με υγεία, με αποτέλεσμα την απώλεια όλων των κεκτημένων της πρώτης φάσης. Επιπλέον η επαναφορά δεν συνοδεύτηκε από αξιοποίηση της εμπειρίας της πρώτης φάσης για να στηθούν ανθεκτικές ιατρικές, ελεγκτικές και υγειονομικές δομές για την περίπτωση 2ου κύματος διασπορά του ιού. Το 2ο κύμα ήρθε, νέα σκληρά μέτρα επιβλήθηκαν, νέες τεράστιες ζημίες έγιναν και στο πέρασμα στο 2021 ήρθε και το 3ο κύμα!

Ο ρόλος του Ε.Ε.Α. στην πανδημία

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας από τις πρώτες μέρες της πανδημίας ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα δράσεων σε όλα τα επίπεδα, τόσο για να προστατέψει τα μέλη του από τον ιό όσο και για να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές συνέπειες. Στην πραγματικότητα ξεδίπλωσε μια τεράστια εκστρατεία ενημέρωσης, παρεμβάσεων, διατύπωσης Οδηγών Επιβίωσης επιχειρήσεων, υποβολής αιτημάτων και θέσεων πάνω στα μέτρα που ελάμβανε η κυβέρνηση, εκτίμηση των ζημιών των επιχειρήσεων και επισήμανση των τεράστιων κινδύνων για την επιβίωση των επιχειρήσεων ολόκληρων κλάδων.

Πριν το τέλος του 2020 ολόκληροι κλάδοι όπως της εστίασης, της αναψυχής, του τουρισμού, της παιδείας, του λιανικού εμπορίου κ.α. βρίσκονταν προ του φάσματος μαζικών κλεισιμάτων. Ήταν καθήκον του Ε.Ε.Α.  να υπερασπίσει την επιβίωση και να προετοιμάζει το έδαφος για μια νέα ανάπτυξη αυτών των επιχειρήσεων.

 

Με την είσοδο του 2021 οι ελπίδες για καλυτέρευση της κατάστασης ήταν διάχυτη. Ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα έδειχναν νέα επιδείνωση και 3ο κύμα έντασης του ιού. Στο πρωτοχρονιαάτικο μύνημά του το ΕΕΑ τόνισε: «αυτή τη στιγμή προηγείται η προστασία της δημόσιας υγεία ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες συνανθρώπων μας. Παράλληλα όμως έχει ξεκινήσει μία μάχη επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσει και αυτοαπασχολούμενους, με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Πρώτο μέλημα λοιπόν για όλους στο Ε.Ε.Α. είναι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον περιορισμό αυτών των αρνητικών συνεπειών. Η έγκαιρη προσαρμογή μας στις απαιτήσεις της νέας εποχής, με την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχουμε, έδωσε τη δυνατότητα της συνεχούς και ταχύτατης εξυπηρέτησης των μελών μας, ακόμα και κατά τη διάρκεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.»

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top