ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο MEGA: Δεύτερο lockdown θα σήμαινε διάλυση της οικονομίας

Δεύτερο lockdown θα σήμαινε διάλυση της οικονομίας, θα σήμαινε ύφεση της τάξης του 30%-40%, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του σήμερα στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA, προσθέτοντας ότι πρέπει όλοι να τηρούμε πιστά τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Μεταφέροντας την εικόνα που επικρατεί στην αγορά ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι ακόμη και τον Αύγουστο η έλευση των τουριστών είναι πολύ ισχνή, με αποτέλεσμα να «βυθίζεται» ο τζίρος των επιχειρήσεων, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, όπως η Πλάκα – Μοναστηράκι, το 30%-40% των επιχειρήσεων σε τουρισμό και εστίαση να μην έχουν ανοίξει, ενώ και τα εμπορικά καταστήματα, παρά τα πολύ υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, να μην έχουν ικανοποιητικά έσοδα.

Στην πολύ περιορισμένη κατανάλωση συμβάλλει, πέρα της οικονομικής αδυναμίας, και η ανασφάλεια των πολιτών για το αύριο, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

Το γεγονός ότι σε μία ημέρα μπήκαν 35.000 στο Πρόγραμμα «Γέφυρα» για την επιδότηση δόσης δανείου, ενώ στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» έχουν μπει 127.000, καταδεικνύει, τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, «το μέγεθος της καταστροφής που υπάρχει στην οικονομία».

Με τις νεότερες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ύφεση ύψους 15% και για 25-30 δισ. λιγότερα στην αγορά φέτος, οι οιωνοί για την κατάσταση στην οικονομία το φθινόπωρο δεν είναι καθόλου καλοί, σημείωσε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. καλώντας για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση να στηρίξει σήμερα επιχειρήσεις και εργαζόμενους ώστε να περιοριστούν τα επερχόμενα «λουκέτα» και οι απώλειες θέσεων εργασίας.

Ανέδειξε εκ νέου την ανάγκη επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας, προκειμένου να διατηρηθούν όσες περισσότερες θέσεις εργασίας είναι δυνατόν,ενώ έθεσε επίσης το μεγάλο αίτημα της αγοράς για επέκταση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου μέχρι τον Δεκέμβριο με παράλληλες φοροελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση μείωσης της προκαταβολής φόρου.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top