ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

         ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου της πόλης κ. Νίκος Διαμαντής,  παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος του θεάτρου τα δύο επόμενα χρόνια. Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο μικρό Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, παρευρέθηκε η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει γίνει συστηματική δουλειά από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Νίκο Διαμαντή,  από την Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Ν. κα Σταυρούλα Αντωνάκου, τους ανθρώπους του Οργανισμού και όσους εργάστηκαν για το θέατρο. Ο κ. Μώραλης σημείωσε επιπλέον ότι η Δημοτική Αρχή δούλεψε στοχευμένα, προσπαθώντας να επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει σε τρεις σημαντικούς τομείς. Αρχικά ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στον οικονομικό εξορθολογισμό του Δημοτικού Θεάτρου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το 2014 το Δημοτικό Θέατρο είχε ιδιαίτερα υψηλό κόστος λειτουργίας σε ετήσια βάση με ελάχιστα έσοδα.  «Καταφέραμε να φέρουμε μία σχετική ισορροπία στα οικονομικά,  με αποτέλεσμα να πηγαίνει καλύτερα το θέατρο, να αυξάνονται τα έσοδα, να έχουν μειωθεί τα έξοδα και να μπορεί πλέον ο Δήμος Πειραιά και ο Ο.Π.Α.Ν. να «σηκώσουν» το βάρος της επιδότησης του», σημείωσε ο κ. Μώραλης. Επιπλέον υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή δεν χρειάζεται πλέον «δώρα» από τον οποιονδήποτε πρωθυπουργό, καθώς έχει καταφέρει να  έχει σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, όπως  επίσης και συμφωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού. «Τα οικονομικά του Θεάτρου είναι σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο», υπογράμμισε ο Δήμαρχος. Ο κ. Μώραλης επεσήμανε  επιπλέον ότι το Δημοτικό Θέατρο έχει μπει πλέον στον χάρτη των μεγάλων θεάτρων της χώρας, παρουσιάζοντας παραστάσεις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, με σημαντικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

 

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στις σημαντικές συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί  με τρίτους φορείς, όπως το ίδρυμα Νιάρχου,  το ίδρυμα Λάτση, το ίδρυμα Λασκαρίδη, στη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων καθώς και στην υλοποίηση τριών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.  «Επιδίωξή  μας ήταν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά να είναι ένα θέατρο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερους Πειραιώτες και όχι μόνο. Το θέατρο φυσικά και δεν είναι για μία καλλιτεχνική «ελίτ».  Θέλαμε ένα θέατρο ανοιχτό σε όλους και το πετύχαμε», σημείωσε ο Δήμαρχος.  Αναφέρθηκε ακόμη, στο φεστιβάλ  «Πάμε Δημοτικό; – Πάμε Πειραιά;», το οποίο πραγματοποιείται  για ένα δεκαπενθήμερο το καλοκαίρι, όπου πλέον όλοι οι φορείς της πόλης μπορούν να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους χωρίς κάποια επιβάρυνση. «Αυτοί ήταν οι στόχοι μας  πριν από τέσσερα  χρόνια και νομίζω ότι σιγά-σιγά υλοποιούνται. Δεν λέω ότι έχουμε αγγίξει το τέλειο, καθώς υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης», τόνισε ο κ. Μώραλης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε επίσης στο φουαγιέ που θα διαθέτει σε είκοσι ημέρες το Δημοτικό  Θέατρο Πειραιά.  Όπως  τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης: «ήταν  κάτι που μας στεναχωρούσε και  θεωρώ ότι ήταν ντροπή ένα  Δημοτικό Θέατρο να έχει ένα μηχάνημα με κέρματα και να μην έχει ένα φουαγιέ αντάξιό του. Υπεγράφη προχθές η σύμβαση και πολύ σύντομα θα έχουμε φουαγιέ ανάλογο του Δημοτικού Θεάτρου».

Ο κ. Μώραλης υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή θα συνεχίζει να  στηρίζει το Δημοτικό Θέατρο.  Επεσήμανε ότι δεν έχει παρέμβει καθόλου στη δουλειά του Νίκου Διαμαντή και ότι αυτό είναι μία παράμετρος επιτυχίας. «Δεν είναι δουλειά του Δημάρχου να επιλέγει παραστάσεις, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, ούτε να καθοδηγεί τον εκάστοτε Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Θεωρώ λοιπόν  ότι η δική μου προσφορά στο θέατρο ήταν  ότι δεν ασχολήθηκα καθόλου με τη δουλειά του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Τον άφησα να κάνει μόνος του τη δουλειά του, την οποία και ξέρει πολύ καλά. Τα αποτελέσματα είναι θετικά», σημείωσε. Τέλος ο κ. Μώραλης ευχαρίστησε την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, για τη συμβολή της στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου κ. Νίκος Διαμαντής, παρουσίασε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου για τα επόμενα δύο χρόνια και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη,  την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, την Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Ν. κα Σταυρούλα Αντωνάκου, τους ανθρώπους που εργάζονται στον Ο.Π.Α.Ν. όλους όσοι δουλεύουν στο Δημοτικό Θέατρο, καθώς και τους καλλιτέχνες, που όπως είπε «όλοι μαζί, αυτά τα τέσσερα χρόνια, με μοναδικό τρόπο πετύχαμε να έχουμε ένα κοινό όραμα».

Στη συνέντευξη  παρέστη  ο   Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης.

στην φωτό βλέπουμε τον κ.Δημήτρη Λιγνάδη  που θα  τον δούμε στο έργο “Μάκβεθ” στο οποίο θα πρωταγωνιστήσει και θα σκηνοθετήσει.

Σύντομο χαιρετισμό έκαναν οι: Γιώργος Κιμούλης, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Νικαίτη Κοντούρη, Ρούλα Πατεράκη, Στρατής Πασχάλης, Έφη Θεοδώρου, Δημήτρης Λιγνάδης, Νότης Ανανιάδης και Μάκης Τσίτας.

 

Το πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου είναι διαθέσιμο στο www.dithepi.gr

 

 

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2019 ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το «Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης 2019 του Δήμου Πειραιά και του Προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων οικονομικού έτους 2019 του Δήμου Πειραιά».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2019 ρεαλιστικό, έντιμο και νοικοκυρεμένο. «Βάλαμε τάξη στα οικονομικά του Δήμου Πειραιά, γεγονός που φάνταζε αδύνατο όταν αναλάβαμε το 2014», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης. Αναφερόμενος στους προϋπολογισμούς που ψηφίστηκαν επί της παρούσας Δημοτικής Αρχής,  τόνισε πως έκλειναν όλο και πιο νωρίς και με τις λιγότερες δυνατές παρατηρήσεις από τους ελεγκτές.

«Προχωρήσαμε στην αναχρηματοδότηση  του δανείου και βελτιώσαμε τους όρους, για να «γλιτώσουμε» κάποια χρήματα, μένει όμως να κάνουμε ακόμη πολλή δουλειά», επεσήμανε.

Χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή, κατάφερε να περάσει ένα κομμάτι του δανείου στα ανταποδοτικά και πλέον να το έχει τεκμηριώσει, λέγοντας παράλληλα πως γίνεται μια σημαντική δουλειά από την Οικονομική Διεύθυνση και υπάρχει συνεχής βελτίωση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δήμαρχος στη σημαντική μείωση 10 % στα  ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Πειραιά την τελευταία τριετία. Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε επίσης στο ανταποδοτικό έσοδο που εξασφάλισε για πρώτη φορά ο Δήμος Πειραιά από τη λειτουργία  του  λιμανιού, ποσό που ξεπερνά τα 2 εκ. τον χρόνο, το οποίο θα πηγαίνει για τη βελτίωση της καθημερινότητας, λέγοντας μάλιστα πως χρόνο με το χρόνο αυτό το ανταποδοτικό έσοδο θα αυξάνεται. Ο κ. Μώραλης  τόνισε ότι, ο Δήμος ίσως καταφέρει να αυξήσει  την εισπραξιμότητά του το επόμενο διάστημα, κάτι που δεν κατέστη δυνατό σε μεγάλο βαθμό, καθώς όπως τόνισε, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης με τις επιχειρήσεις και τους δημότες να δεινοπαθούν, ήταν δύσκολο να εισπραχθούν βεβαιωμένες απαιτήσεις περασμένων ετών.  Ο Δήμαρχος Πειραιά σημείωσε, πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού τόσο στην Οικονομική Διεύθυνση και σε άλλες Διευθύνσεις, ωστόσο καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια να γίνουν μια σειρά εργασιών που δεν είχαν προχωρήσει στο παρελθόν. «Προσπαθήσαμε να ισορροπήσουμε σε όλο αυτό το περιβάλλον αυτά τα τέσσερα χρόνια».

Αναφερόμενος ο Δήμαρχος στην χρηματοδότηση του ΟΠΑΝ σημείωσε ότι έχει μικρή χρηματοδότηση και πως γίνεται μια εξαιρετική δουλειά στον Ο.Π.Α.Ν.

Όπως επεσήμανε, το Δημοτικό Θέατρο δεν  χρειάζεται πλέον το «δώρο» του ενός εκατομμυρίου από τον  όποιο Πρωθυπουργό, γιατί υπάρχουν προγραμματικές συμβάσεις και με την Περιφέρεια και με το Υπουργείο Πολιτισμού, οι οποίες βοηθούν τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση του ΟΠΑΝ μέσω του Δήμου.

Αναφερόμενος στο Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό «Κανάλι Ένα»,  τόνισε ότι  ο Δήμος θα συνεχίσει να επιδοτεί το ραδιόφωνο για να μπορέσει να λειτουργεί και να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι στη ΔΗ.ΡΑ.Π.  Σημείωσε ότι η αύξηση των εσόδων του ραδιοφώνου, αυτήν την περίοδο, είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω πολλών συγκυριών.

Σε ό,τι αφορά την ΚΟ.Δ.Ε.Π., ο κ. Μώραλης σημείωσε  ότι γίνεται μία συστηματική και καλή δουλειά, με σκοπό να βοηθά συνανθρώπους μας  που έχουν ανάγκη στον Δήμο Πειραιά.

Τέλος ο κ. Μώραλης ευχαρίστησε τις Υπηρεσίες του Δήμου, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δουλέψουν ακόμη πιο εντατικά.

 

Η εισήγηση της Αντιδημάρχου Οικονομικών κυρίας Αθηνάς Γλύκα Χαρβαλάκου, για τον προϋπολογισμό του 2019 στο  site του Δήμου Πειραιά, στον εξής σύνδεσμο: http://piraeus.gov.gr/wp-content/uploads/2018/11/%CE%95%CE%99%CE%A3%CE%97%CE%93%CE%97%CE%A3%CE%97-%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3-2019-5.pdf

 

 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ

ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΑΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

 

 

O Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Πειραιά έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Δήμο Σάμου, το οποίο εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, στη συνεδρίαση της 24/10/2018.

Σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η διοργάνωση κοινών δράσεων με επίκεντρο τον πολιτισμό, τον τουρισµό, καθώς και οποιαδήποτε άλλη συντονισμένη δράση που θα μπορούσε να αναδείξει τα λιμάνια Πειραιά και Σάμου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης δήλωσε πως η συνάντηση με τον κ. Αγγελόπουλο ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική και ωφέλιμη. «Υποδέχθηκα στο Δημαρχείο Πειραιά τον συνάδελφό  μου Δήμαρχο Σάμου κ. Αγγελόπουλο, με τον οποίο συζητήσαμε πως θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,  τις συνέργειες που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας Δήμου Πειραιά και Δήμου Σάμου», σημείωσε ο κ. Μώραλης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά επεσήμανε  πως  η ασφάλεια των λιμένων, η διασύνδεση της ιστορικής ταυτότητας των δύο περιοχών και η ανταλλαγή εμπειριών στον τοµέα του πολιτισµού, είναι ορισμένες μόνο από τις δράσεις του Μνημονίου Συνεργασίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Ο Πειραιάς οφείλει να είναι μια πόλη με εξωστρέφεια. Άλλωστε η ιστορία, ο πολιτισμός και η προοπτική του Πειραιά, αποτελούν τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, τα οποία ως Δημοτική Αρχή θέλουμε να αναδεικνύουμε με κάθε ευκαιρία».

 

        

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top