ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ:Εβδομαδιαία οικονομική ενημέρωση

Ένας άλλος γύρος αποτελεσμάτων από τον τουρισμό υποδηλώνει ότι οι εθνικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί πολύ πριν από το τέλος του έτους. Η 11η επιθεώρηση επιτήρησης μετά το πρόγραμμα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ήταν ως επί το πλείστον θετική, περιγράφοντας την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και την πρόοδο σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις. Αν και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη παραμένουν αμετάβλητες, πιστεύεται ότι θα αναθεωρηθούν σύντομα στο 6%. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ μειώνεται στο 57,6% έως το 2060. Με τους περισσότερους δείκτες να δείχνουν συνεχιζόμενη ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, η τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποιεί για μη εφησυχασμό, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους παράγοντες που τονώνουν την ανάπτυξη δεν είναι διαρθρωτικοί, αλλά σχετίζονται με παροδικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του επαναλειτουργικού δραστηριοτήτων.  στάση και εκτεταμένες πρωτοβουλίες υποστήριξης από την κυβέρνηση. Η ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε σημαντική άνοδο των μέσων εισοδημάτων, η οποία έφτασε τα 10.041 ευρώ το 2020, ίση με αύξηση 7%. Αυτή είναι η τέταρτη διαδοχική άνοδος από το 2015, με τα εισοδήματα να πλησιάζουν πλέον τα επίπεδα του 2012. Η Ελλάδα παρουσίασε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 538,1 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, από έλλειμμα 1,34 δις ευρώ τον Ιούνιο και έλλειμμα 797,3 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι υπηρεσίες και συγκεκριμένα οι ταξιδιωτικές αποδείξεις ήταν κυρίως υπεύθυνες για την ανατροπή. Ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκε 13,3% τον Ιούλιο και της βιομηχανίας συνεχίστηκε στην πορεία ανάκαμψης με άνοδο 25,2% σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ. Ο μεταποιητικός τομέας ήταν ο κύριος θετικός παράγοντας. Οι καταθέσεις επιχειρήσεων ανέρχονται σε 35 δις ευρώ, αριθμός που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2009, ενώ ο αριθμός δεν έχει ξεπεράσει τα 18-20 στην ενδιάμεση δεκαετία. Σύμφωνα με τις τράπεζες, οι καταθέσεις επιχειρήσεων με έσοδα κάτω των 2 εκατ. ευρώ ανέρχονται σε ρεκόρ 4 δις ευρώ. Σε μια περαιτέρω ένδειξη άφθονης ρευστότητας, οι ΜμΕ απέρριψαν το φθηνό κεφάλαιο κίνησης μέσω κρατικών εγγυήσεων, έχοντας αντλήσει μόλις 23, από 414 εκατ. ευρώ που προσφερόταν.

  • Επενδύσεις

Μιλώντας στο Bloomberg στο περιθώριο της συνάντησης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα εντείνει τις προσπάθειες για την απαλλαγή από τον άνθρακα στο εσωτερικό της, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η πρόσφατα αναβαθμισμένη πρόβλεψη ανάπτυξης της Ελλάδας κατά 5,9% μπορεί να αποδειχθεί «πολύ απαισιόδοξη». Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση κατέθεσε μια πρόταση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αντιστάθμισης άνθρακα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να μετριάσει τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας σε όλη την περιοχή και τις επιπτώσεις σε ανθρώπους και εταιρείες. Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροποποίηση της σύμβασης με πενταετή παράταση για την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων της ΟΛΠ ΑΕ.

  • Ιδιωτικοποιήσεις

Ο κρατικός οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να περάσει στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών για τα λιμάνια της Αλεξανδρουπούλης και της Καβάλας το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Το ΤΑΙΠΕΔ αξιολογεί αυτήν τη στιγμή τις προσφορές για το λιμάνι του Ηρακλείου και θα προχωρήσει με το λιμάνι του Βόλου εντός του 2022.

  • Ενέργεια

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ που θα μειώσει το μερίδιο του κράτους στο 34% από 51%, χωρίς να χάσει τη διοίκηση της εταιρείας. Η διαδικασία δημιουργίας βιβλίων θα ακολουθηθεί για ιδιώτες και ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χωρίς πρώτη κλήση σε υφιστάμενους θεσμικούς μετόχους, ενώ το ελληνικό κράτος δεν θα συμμετέχει.

  • Τουρισμός

Το ταξιδιωτικό υπόλοιπο της Ελλάδας έφτασε σε πλεόνασμα 2,14 δις ευρώ τον Ιούλιο σε σύγκριση με 610,2 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ΤτΕ.  Οι εισπράξεις ανήλθαν σε 2,26 δις ευρώ για το μήνα, υπερτριπλασιάζοντας από τα 678 εκατ. ευρώ. Οι ταξιδιωτικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 103% στα 137,8 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη του τουρισμού, ωστόσο το υπόλοιπο παραμένει κάτω από τα 3,47 δις ευρώ που καταγράφηκαν τον Ιούλιο του 2019. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι τα έσοδα για τους τομείς διαμονής και εστίασης τον Ιούλιο αυξήθηκαν τέσσερις φορές σε σύγκριση με το 2020 και τρεις φορές σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Οι πωλήσεις καταλυμάτων τον Ιούλιο του 2021 ήταν 933,9 εκατ. ευρώ, από 282,8 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2020. Τον Ιούνιο φέτος οι πωλήσεις ήταν 361 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από την εστίαση ήταν 181,9 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, από 127,4 εκατ. ευρώ το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία κίνησης από τα ελληνικά αεροδρόμια, οι πτήσεις μειώθηκαν κατά 36,1% από το 2019 και οι επιβάτες κατά 53,8%. Η ανάκαμψη της κυκλοφορίας τον Αύγουστο είναι εντυπωσιακή, αυξημένη κατά 82,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020. Συνολικά, πιστεύεται ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα φτάσουν τα 9 δις ευρώ, το μισό του 2019, αλλά διπλάσιες από αυτές του περασμένου έτους, οδηγώντας τους συμμετέχοντες στον κλάδο και την κυβέρνηση να εκτιμήσουν ότι ο τουρισμός  έχει ήδη επιτύχει ή ξεπεράσει τους στόχους που έχουν τεθεί για ολόκληρο το έτος.

  • Τράπεζες

Η πτώση του αποθέματος επισφαλών δανείων οδήγησε τη Moody’s να αναβαθμίσει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας. Η Τράπεζα Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε B3 από Caa2 και οι άλλες τρεις σε B2 από Caa1, ενώ οι προοπτικές είναι θετικές για όλες τις τράπεζες, υποδηλώνοντας ότι μια περαιτέρω μείωση των μετοχών NPE θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αναβάθμιση. Η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει περαιτέρω συναλλαγές μείωσης NPE αξίας 4,5 δισ. Ευρώ τα επόμενα τρίμηνα. Περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό τιτλοποιήσεων και πωλήσεων που θα αυξήσουν το ποσοστό NPE από 45% τον περασμένο Δεκέμβριο σε 9%. Η τράπεζα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Bain Capital για το χαρτοφυλάκιο μισθώσεων 530 εκατ. ευρώ, ενώ η Bain έχει ήδη αγοράσει δάνεια 1,6 δις ευρώ από την Εθνική Τράπεζα.

  • Χρηματιστήριο

Ο γενικός δείκτης ASE έχασε σε εβδομαδιαία βάση για να κλείσει στις 865 μονάδες. Τα αρνητικά πρόσημα στις παγκόσμιες αγορές επηρέασαν τις συναλλαγές πτωτικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

 

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top